Svjetski mediji su se raspisali o Dinamovom pokušaju vraćanja Modrića u klub

Foto: EPA

DINAMO je na društvenim mrežama objavio kratak video kojim je raspametio navijače. Počinje kadrom raslinja u vrtu i zvukom cvrkuta ptica. Kamera se zatim spusti na stol na kojem je, uz kavu, pršut i cherry rajčice, današnje izdanje Marce, najčitanijeg sportskog lista u Španjolskoj.

Nepoznata ruka tada otvori novine i onda vidimo da je preko cijele treće, udarne stranice Dinamov dres s brojem 10 i prezimenom Modrić te poruka #ImaloBiSmisla, čime Dinamo već neko vrijeme mami Luku Modrića (38) da se vrati u klub iz kojeg je otišao prije 16 godina. Dodan je prijevod fraze i na španjolskom: "Tiene todo el sentido del mundo", a da je ovo ozbiljan poziv, svjedoči to što su na dnu stranice velik Dinamov grb i potpis predsjednika kluba Velimira Zajeca.

Očito je da je Dinamo za poziv Modriću zakupio udarnu, treću stranicu novina koje dnevno čitaju milijuni Španjolaca. Znači da je skupo platio ovakav oglas. No, Dinamu će se ta investicija višestruko isplatiti. Ovakvim pozivom Modriću osigurao si je ono što je neprocjenjivo - globalni publicitet. Svijet sada piše i govori o tome da je Modrića klub u kojem se proslavio pozvao na povratak nakon što je s Realom osvojio sve.

Reakcija Fabrizija Romana već je viralna

Kako stoji u Marcinovu cjeniku za oglašavanje, zakup cijele desne stranice u madridskom izdanju novina košta 17.971 euro, dok je zakup stranice u nacionalnom izdanju vrijedan 37.595 eura. Kad se to zbroji, dobije se cijena od 55.556 eura. No, doznajemo da je Dinamo dobio popust pa nije platio punu cijenu, već nešto manju.

Vijest o tome objavio je i Fabrizio Romano na Twitteru. Najpouzdaniji izvor s tržišta nogometaša na toj društvenoj mreži ima više od 20 milijuna pratitelja. Za samo pola sata njegova objava skupila je više od pola milijuna reakcija (otvaranja, lajkova, šeranja, komentara) i, naravno, taj broj rapidno raste.

Relevantni svjetski mediji su prenijeli Dinamov potez

Goal.com prenio je Dinamov potez sljedećim riječima: "Dinamo Zagreb poduzima velike napore kako bi pokušao ponovno potpisati bivšeg igrača Luku Modrića iz Real Madrida. Dinamo je zakupio stranicu u subotnjem izdanju španjolske publikacije Marca kako bi pozvao Modrića da se ponovno pridruži klubu ovog ljeta. Također su se osvrnuli na to u objavi na X-u, bivšem Twitteru, dok su pojačavali svoje napore da potpišu ugovor s 38-godišnjakom.

Modriću ovog ljeta istječe ugovor s Madridom, a njegove su minute ove sezone ograničene. Do sada je startao samo 12 puta u La Ligi. Modrić je karijeru započeo u Zagrebu prije nego što je 2008. potpisao za Tottenham, tako da takav potez ima smisla kao potencijalni labuđi pjev. Hoće li se to dogoditi, ostaje za vidjeti."

O potencijalnom Modrićevom povratku pisao je i ugledni talijanski list Corriere dello Sport: "Dinamo Zagreb - nevjerojatan potez da uvjeri Modrića da se vrati. Hrvatska momčad rado bi ponovno prigrlila veznjaka koji je već nosio dres kluba od 2005. do 2008. Luka Modrić je u dresu Real Madrida osvojio sve, uključujući i Zlatnu loptu, no ponikao je u zagrebačkom Dinamu, gdje je također igrao u prvoj momčadi između 2005. i 2008. Hrvatski klub, s obzirom na to da veznjaku istječe ugovor s Los Blancosima, na prilično poseban način pokušava uvjeriti svog bivšeg igrača da se vrati u klub."

Njemački Kicker: Dinamo se na čudan i poseban način udvara Modriću

"Luka Modrić mogao bi na ljeto napustiti Real Madrid. 38-godišnjaku udvara se i zagrebački Dinamo - na čudan način. Nitko tko je ove subote listao Marcu nije mogao propustiti oglas. Najbolji hrvatski klub Dinamo Zagreb rezervirao je cijelu stranicu u najvećim španjolskim sportskim novinama za reklamiranje povratka Luke Modrića kući. Vidljiva je bila poleđina tamnoplavog Dinamovog dresa, s brojem 10 i imenom Modrić, uz hashtag "imalo bi smisla" na hrvatskom i španjolskom jeziku.

Čelnici Dinama, oko predsjednika kluba, bili su uvjereni u željeni medijski odjek. Ostaje nejasno kako je sam Modrić doživio ovaj čudan iskorak. Jedno je jasno: 38-godišnji veznjak Real Madrida dugo se povezivao s odlaskom ovog ljeta. Dok Toni Kroos, kao i uvijek, vuče konce, Modrić je postao žrtva smjene generacija u Kraljevskom klubu.

Nakon što je prošlog ljeta odbio divlju ponudu novopridošlice iz Saudijske Arabije Al-Ahlija, koja je navodno bila vrijedna 80 milijuna eura godišnje, sve je više naznaka oproštaja u 2024. godini. Čini se da završetak karijere nije opcija za viceprvaka Svjetskog prvenstva 2018. i trećeplasiranog Svjetskog prvenstva 2022. Točnije, postoji budućnost u SAD-u ili Saudijskoj Arabiji.

Ili u Hrvatskoj? Modrić je prešao u Dinamo kao šesnaestogodišnjak, a kasnije je potpisao desetogodišnji ugovor prije nego što je 2008. prešao u Tottenham Hotspur, sa šest naslova iza sebe. Četiri godine kasnije Real je pogodio, ostvarivši jedan od svojih najboljih transfera od prijelaza tisućljeća. Modrić bi ove sezone, kao i neki njegovi suigrači, mogao šesti put postati pobjednik Lige prvaka. Također, u subotu, Marca je objavila još nešto: da se Modrićev nostalgični povratak u Zagreb, unatoč spektakularnoj reklami, u ovom trenutku čini manje realnim", objavio je njemački Kicker.

Francuzi: Dinamo sanja povratak Modrića i to pokušava na originalan način

Francuski Le Figaro objavio je sljedeće: "Gdje će Luka Modrić igrati sljedeće sezone? Ako Hrvat ne zatvori nijedna vrata, njegov prvi klub Dinamo Zagreb se pozicionirao. Dapače, njegov predsjednik želio mu je dati do znanja da ga želi ponovno vidjeti u bojama kluba (u profesionalce prešao je 2004.). U novinama Marca ove je subote bila reklamna stranica posvećena njemu. Vidimo dres Dinama s imenom 'Modrić' i brojem 10.

Odabir predsjednika hrvatskog kluba da ovu stranicu stavi u španjolske novine nije obična slučajnost. U svibnju 2022. Modrić je dobio Marca Leyenda, novinsko priznanje. To je priznanje koje je uslijedilo nakon njegove četvrte Lige prvaka i osvajanja Zlatne lopte 2018. godine. Dinamo na originalan način pokušava vratiti svog bivšeg igrača."

Pročitajte više