Talijani po četvrti put na svjetskom tronu

REPREZENTACIJA Italije u finalu ovogodišnjeg Mundijala uspjela je pobijediti Francuze nakon izvođenja jedanaesteraca i po četvrti put u povijesti okititi se naslovom svjetskog prvaka.

S obzirom da je nakon 90 minuta igre na semaforu stajao rezultat 1:1, prava drama ostala je rezervirana za produžetke. A drami smo svjedočili i u pravom smislu te riječi. Zinedine Zidane uspio je izgubiti živce i nakon provokacije Marca Materazzija glavom pogoditi Talijana u prsa. Glavni sudac, Argentinac Horacio Elizondo događaj nije vidio, ali je nakon konzultacije s pomoćnicima izvadio crveni karton i pokazao ga francuskoj perjanici.

Zvižduci su se prolomili olimpijskim stadionom, mnoštvo nije moglo prihvatiti činjenicu da se velikan od nogometa mora oprostiti na takav način. No, Talijane od samog početka SP-a, unatoč potresu u domovini, ništa nije moglo omesti na putu do četvrte titule.

Iako, finale je pogotkom s bijele točke otvorio Zidane. Materazzi je skoro postao tragičarom susreta nakon što je bez ikakve potrebe srušio Maloudu u kaznenom prostoru. Argentinski sudac Horacio Elizondo nije dvojio te je prstom pokazao na bijelu točku.

Zidane je znalački potkopao loptu koja se, pak, od odbila od grede prema travnjaku te na kraju, nevjerojatno, prešla gol crtu. Igrala se sedma minuta.

No, jedva je proteklo 10 minuta igre, a Materazzi je od tragičara postao čovjekom odluke. Taj epitet dodatno je opravdao i incidentom zbog kojeg je Zidane morao ranije napustiti olimpijsko zdanje. Materazzi je, naime, u 19. minuti bogovski skočio i glavom precizno pogodio Pirlovu loptu nabačenu iz kornera.

Do kraja poluvremena vidjeli smo tek gredu Fiorentininog Luce Tonija, ali i izuzetno čvrstu, discipliranu igru Francuza, koja se u nastavku pretvorila u stalnu ofanzivu. Drugi dio susreta obilježio je pritisak i bitno riskantnija igra Francuske. Momci Raymonda Domenecha preuzeli su inicijativu, Henry je radio goleme probleme čeličnoj, ali premorenoj obrani Talijana, a bez vlastitog doprinosa nije ostao ni sudac Elizondo, previđenjem Zambrottinog faula nad Maloudom unutar kaznenog prostora.

Na potezu su se ubrzo našli izbornici; Lippi doduše, nije postigao što je htio uvođenjem De Rossija i Iaquinte dok je Domenech predosjetio produžetke i zamijenio tek ozlijeđenog Vieiru.

No, izlaskom Zidanea iz igre počeo je francuski kraj. Izvođenje jedanaesteraca nije donijelo eksploziju vratara, presudio je zapravo udarac Trezegueta koji se od grede, nažalost, nije odbio iza gol linije. Grosso je bio čovjek čiji će udarac na Apeninima sigurno ostati u najljepšem sjećanju.

Talijani su, na kraju, uspjeli u svom naumu; pobijedili su tradiciju, dolijali Francuzima prvi put nakon daleke 1978. godine i osvjetlali obraz posrnulog calcia.

Prvo poluvrijeme:

Susret se igra na prepunom berlinskom olimpijskom stadionu, po izrazito sparnom vremenu. Sudac je Argentinac Horacio Elizondo.

Prvi napad pripao je Azzurima, no skoro je završio kobno za Arsenalovog golgetera Henryja, koji je nakon sudara s Cannavarom ostao ležati na travnjaku. No, Henry se vratio u igru i priuštio veliko olakšanje za svoju momčad.

Na drugoj strani, Marco Matrazzi ruši Maloudu u kaznenom prostoru i sudac Elizondo pokazuje na bijelu točku!

Zinedine Zidane je potkopao loptu koja se od odbila od grede i nevjerojatno, prešla gol crtu. Francuska je povela u sedmoj minuti. No, nakon samo 12 minuta Materazzi je ispravio svoju pogrešku, zabivši pogodak za izjednačenje! Pirlo je izveo korner, a Materazzi bogovski skočio i glavom poslao loptu u mrežđu pokraj nemoćnog Bartheza!

Opasnost pred vratima Talijana stigla je u 25. minuti; Henry je prošao Totiija, okomitom loptom sjajno pronašao Riberyja na desnoj strani, no udarac Marseilleovog veznjaka Francuzi su uspjeli blokirati.

Nakon pola sata igra se malo primirila; Talijani su i dalje pokušavali priprijetiti dugim, točnim loptama na bok, no Les Bleus su dotad prikazali izuzetnu organizaciju u obrembenim redovima.

U 35. minuti repriza situacije u kojoj je Italija došla do izjednačenja; Pirlo je izveo korner, ovaj put skočio je Toni, no lopta je samo zatresla gredu.

Drugo poluvrijeme:

Francuzi su u nastavku lavovski napadali; samo se Henry tri puta sjajno oslobodio i našao u prilici za udarac. No, završni čin nije bio spektakularan kao Henryjevi prodori.

Nakon desetak minuta igre u drugom dijelu Ribery je krenuo kontru, dodao za Zidanea u sredinu, no u trenutku kada je francuski majstor proslijedio za Maloudu, naletio je Zambrotta i srušio ga na travnjak. Sudac nije pokazao na bijelu točku, no ostaje otvoreno pitanje je li trebao.

Polako su stigle i prve promjene u sastavima; zbog ozljede je igru morao napustiti Vieira na čije je mjesto ušao Diarra, dok je kod Talijana izašao neprimijetni Totti, a ušao Daniele de Rossi.

Ulaskom De Rossija, kasnije i Iaquinte Talijani su uhvatili ravnotežu, a naleti Francuza bivali su sve rjeđi. Ulaskom u zadnjih 20-ak minuta obje momčadi opreznije su se postavile. Uz poneku polukontru ili solo prodor, nismo vidjeli ništa spektakularno i postalo je izvjesno da ćemo svjetskog prvaka dobiti nakon produžetaka. Pred sam kraj drugog poluvremena Lippi je umjesto Camoranesija uveo Alessandra del Piera.

Prvi produžetak:

Na samom početku prvog produžetka postalo je jasno kako velika prednost za Francuze leži u činjnici da na raspolaganju imaju još dvije izmjene. Les Bleus su se u tom periodu predstavili u boljem svjetlu, kontrolirali su sredinu terena i za nijansu više riskirali od Talijana.

Kakva šansa Riberyja u 99. minuti! Nakon sjajne povratne lopte u 16-erac Ribery se okuražio na udarac, ali lopta je otišla za dlaku pored lijeve vratnice. U istoj minuti izbornik Domenech odlučio je mladog veznjaka Marseillea zamijeniti Davidom Trezeguetom.

U 103. minuti Zidane je sam kao duh ostao u talijanskom petercu i glavom sjajno zahvatio nabacivanje Vieire. No, Buffon je jednom rukom čudesno izbacio loptu u korner.

Drugi produžetak:

Domenech vuče posljednji potez; uvodi Wiltorda jer Henry nema snage za nastavak. No, u 109. minuti igru je, nažalost, na ružan način morao napustiti Zidane. Pogodio je glavom Materazzija u prsa i zaradio direktni crveni karton.

Talijani do kraja nisu uspjeli iskoristiti prednost igrača više. Nedostajalo je snage i ideje te smo se sve više bližili izvođenju jedanaesteraca.

Vjerojato posljednju prigodu za Francuze propustio je Wiltord; nakon što je ušao u 16-erac s desne strane, nije vidio Trezegueta u sredini, već se odlučio za udarac s nemoguće pozicije.

Izvođenje jedanaesterca:

1:0 - Pirlo

1:1 - Wiltord

2:1 - Materazzi

2:1 - Trezeguet

3:1 - De Rossi

3:2 - Abidal

4:2 - Del Piero

4:3 - Sagnol

5:3 - Grosso

Pročitajte više