Team Liquid je osvojio Dota PIT Minor u Splitu

Foto: Dota PIT

ZAVRŠIO je AMD SAPPHIRE Dota PIT Minor koji se proteklih nekoliko dana igrao u Splitu. Najveći dio nagradnog fonda od 300 tisuća dolara kao i 150 Pro Circuit bodova osvojila je ponajbolja ekipa na svijetu Team Liquid, kojem je to drugi osvojeni Minor u novoj sezoni. 

Ni odlični Vici Gaming, niti Dueling Fates zakrpa nisu poremetili Team Liquid u pohodu na drugu titulu ove sezone. Cijeli turnir izgledali su odlično, a prvu mapu izgubili su tek u finalu. Vici Gaming napravio je pravo malo čudo na Dota PIT Minoru u Splitu. Porazili su OG, Virtus.pro i Newbee, ali dvaput su izgubili od Liquida te osvojili tek drugo mjesto.
 
Foto: Dota PIT
 
U finalu koje se igralo na tri dobivena meča vidjeli smo dvije verzije Liquida, jednu dekoncentriranu i pomalo reaktivnu te onu drugu koju smo imali priliku pratiti kada su osvojili The International. Prvi meč je bolje otvorio Liquid, onda su prije trećeg Roshana izgubili važnu borbu zbog odličnog Rena ''eLeVeNa'' Yangweia na Tidehunteru koji je bez Blink Daggera pronašao način kako s Ravageeom uhvatiti više protivničkih heroja. Potom su uzeli i Roshana koji nakon treće smrti daje i Refresher Shard i tako se Vici Gaming uspio vratiti u meč i na kraju pobjediti. 
 
Drugi meč opet je bolje otvorio Team Liquid. Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen i Ivan Orislavov "MinD-ContRoL" Ivanov razvlačili su Vici Gaming po čitavoj mapi s dvojicom vrlo mobilnih heroja, Queen of Pain i Nature's Prophetom. Međutim, posljednji odabrani heroj na strani Vici Gaminga Chaos Knight imao je sve više utjecaja na meč kako je vrijeme odmicalo. Zhang "Paparazi" Chengjun igrao je odlično, kao i prvu partiju na Anti-Mageu i stvarao je velike probleme za Team Liquid. Queen of Pain i Nature's Prophet polako su počeli opadati i bilo je sve teže pronalaziti prostor protiv Chaos Knighta koji je dominirao u svakoj borbi. Iako su ostali bez barake na bot laneu, Vici Gaming ponovo uspijeva preokrenuti meč te im za pobjedu nedostaje još samo jedna pobjeda.
 
Već u trećem meču vidjeli smo da Team Liquid ne planira tako lagano izgubiti finale. U meču koji je trajao svega dvadesetak minuta Amer "Miracle-" Al-Barkawi fenomenalno je odigrao Slarka u kompoziciji s Lycanom i Night Stalkerom koja je trebala dominirati noću i pregazili su protivnike. U četvrtom meču gledali smo opet nevjerojatnog Miraclea koji je ovoga puta igrao Templar Assasina na midu. Bila je to još jedna fenomenalna predstava Liquida koji kada dobije heroje poput Lone Druida i Keeper of the Lighta, jako rijetko gubi.
 

 
Bilo je teško vjerovati da Vici Gaming može nešto napraviti nakon što je u manje od sat vremena igre Liquid izjednačio seriju na 2-2. I posljednji, odlučujući meč bio je jednostran. Liquid je opet dobio heroje koje je želio, MATUMBAMAN je igrao Lifestealera, Miracle je dobio Invokera po kojem je poznat, a GH je igrao Earth Spirita. Još jedan meč od dvadesetak minuta i Team Liquid je osvojio AMD SAPPHIRE Dota PIT u Splitu!
 
Dota PIT u Splitu pokazao je da se u Hrvatskoj mogu i trebaju organizirati globalni esport događaji. Za razliku od ostalih Minora, vidjeli smo i nešto drugačiji format natjecanja i raspored, zbog čega su se gotovo svi eliminacijski mečevi igrali isti dan i to na jednu dobivenu. Zato su se timovi često mijenjali na pozornici, a između svakog meča bilo je i pola sata pauze. Uzmemo li u obzir i druge globalne esport događaje, primijetilo se da nedostaje i sadržaja. Po reakcijama igrača može se iščitati kako su oni zadovoljni, a opuštena i intimnija atmosfera svidjela se i komentatorima, među kojima je bio i naš Dominik "Lacoste" Stipić, umirovljeni profesionalni igrač, a sada i komentator, odnosno analitičar. 
 
Sigurno smo da će Dota PIT nastaviti u sličnom smjeru i da će opet dovesti ponajbolje Dota 2 ekipa na svijetu u Split ili neki drugi grad u Hrvatskoj. Što se pak Dota Pro Circuita tiče, idući turnir bit će The Perfect World Masters u Šangaju, također minor. 

Pročitajte više