OTIŠAO JE MISTER NOGOMET

Tko je bio Radomir Antić, jedini čovjek koji je vodio Real, Barcu i Atletico?

Foto: EPA

SVIJET nogometa vidio je mnogo trofejnih, karizmatičnih, simpatičnih i antipatičnih trenera, ali nije vidio mnogo onih kojima titula "gospodin" pristaje bolje nego Radomiru Antiću. Vijest da je Antić preminuo u 71. godini izazvala je reakcije širom svijeta. Opraštaju se poznati nogometaši, najveći klubovi svijeta i najveći nogometni savezi.

Reakcije na smrt velikog stručnjaka nisu tu samo da bi se ispoštovala krilatica "o mrtvima sve najbolje", jer ono što su objavili Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona, Luton Town, uz riječi koje se spominju po Srbiji, kao i posvete brojnih nogometaša, govore da je doista otišla - legenda.

Čovjek kojeg su zvali Mister

Jednostavno je. Nije moguće biti jedini čovjek koji je vodio Atletico Madrid, Real Madrid i Barcelonu te opet biti iznimno cijenjen na sve tri navedene adrese, a da niste poseban tip. Za takav unikatan uspjeh nužne su ljudske osobine koje se rijetko viđaju. Uostalom, nisu bez razloga Antiću dali nadimak Mister.

Srbija je prije i poslije njega bilježila sramotne rezultate. S njim je izborila nastup na Mundijalu 2010. godine gdje je srušila Njemačku. Napraviti takav uspjeh unutar kaosa koji je tijekom tih godina vladao u Srbiji može samo snažan karakter koji odiše mirnoćom i gospodskim manirama.

No Antića je nemoguće promatrati samo kroz prizmu nogometnog trenera. On je i prije toga, u naizgled skromnoj igračkoj karijeri, ostavio pečat koji se pamti i zbog kojeg ga je netko prvi put proglasio legendom. 

Nakon boravka u Slobodi iz Užica i Partizanu s kojim je 1976. godine bio prvak Jugoslavije, Antić je proveo dvije godine u Fenerbahčeu, a onda 1978. godine odlazi u Luton Town koji se tada natjecao u drugom razredu engleskog nogometa. U ovom malom, ali čak 134 godine starom klubu Antić je ostavio neizbrisiv trag. 

Najprije je 1982. godine s klubom izborio plasman u Diviziju jedan (najjaču englesku ligu), a onda je u posljednjem kolu sezone 1982./1983. i ogledu protiv Manchester Cityja nakon ulaska s klupe postigao pobjednički gol uz koji je Luton ostao u ligi. Njegov pogodak raspametio je navijače Lutona, kao i tadašnjeg trenera Davida Pleata o čijoj se proslavi nakon posljednjeg sudačkog zvižduka i danas priča.

Prvo je postao legenda u Lutonu

Antić je tim pogotkom otišao u legendu jednog malog engleskog kluba koji od 1996. godine vodi borbe po nižim ligama zemlje u kojoj je nogomet "veći od života".

"Shrvani smo nakon saznanja da je legenda Lutona Radomir Antić preminuo u 71. godini. Istinski heroj Hattersa zbog ulaska i opstanka u ligi", napisali su na službenoj stranici Luton Towna.

Kao što je osvajao ljudska srca kao nogometaš, Antić je isto činio i kao trener. Dvije godine rada u Real Zaragozi bile su dovoljne da mu 1991. godine na vrata pokuca Real Madrid. Srbin je na klupi Kraljevskog kluba zamijenio ni manje ni više nego -  Alfreda Di Stéfana.

Real je preuzeo u drugom dijelu sezone 1990./1991. kada su Galacticosi bili u velikoj krizi. Uspio je podići na noge momčad i pokazati da zaslužuje povjerenje kluba. Sezonu je okončao pobjedom protiv Barcelone u El Clasicu. Momčad je sa sedmog doveo na trećeg mjesta na ljestvici. 

U narednoj sezoni, među ostalima, doveo je Roberta Prosinečkog, ali usprkos odličnim rezultatima s klubom se razišao krajem siječnja 1992. godine.

Njegovo životno djelo u trenerskoj karijeri zove se Atletico Madrid. Prije preuzimanja Realova rivala vodio je Real Ovidedo da bi 1995. godine stigao na Vicente Calderon gdje već u prvoj sezoni osvaja duplu krunu u Španjolskoj. Ovaj uspjeh smatra se jednim od najvećih u povijesti Atletica, a Antiću je bio dovoljan da ga još jedan klub proglasi svojom legendom.

Atletico kao životno djelo

Diego Simeone, Milinko Pantić, Ljubislav Penev i Kiko bili su vodeće zvijezde tog Atletica koji je svoju snagu pokazao pobjedom grandiozne Barcelone u finalu Kupa kralja 1996. godine. Barcelone koju je vodio Johan Cruyff.

Antić je od 1995. do 2000. godine u čak tri navrata vodio Atletico, ali ništa se nije moglo usporediti s tom prvom sezonom u kojoj je ispisao povijest kluba. Iz tog perioda pamti se i dvomeč u četvrtfinalu Lige prvaka 1997. godine kada je Atletico na svom stadionu u drami protiv Ajaxa ispao tek nakon produžetaka. To je bio onaj Ajax koji je sezonu ranije poražen u finalu od Juventusa i koji je dvije godine ranije bio prvak Europe.

Nakon trećeg mandata u Atleticu uslijedio je povratak u Oviedo pa kratak boravak na klupi Barcelone. Tamo je zamijenio Louisa Van Gaala početkom 2003. godine.

Iako je klub napustio već narednog ljeta, to nije bilo zbog loših rezultata, nego izbora novog predsjednika Joana Laporte koji je sa sobom donio velike promjene koje su uključivale i promjenu trenera. Antića je zamijenio Frank Rijkaard.

I Barca je ostavila sličnu ranu kao Atletico u Ligi prvaka. Opet se igralo četvrtfinale i opet su presudili produžeci. Ovaj put na stadionu Camp Nou slavljenik nakon 120 minuta bio je Juventus koji je predvođen Marcellom Lippijem kasnije stigao do finala gdje je poražen od Milana nakon penala.

Od klubova, Antić je još vodio Celtu Vigo (2004.) te kineske Shandong (2012-2013.) i Hebei (2015.). Ipak, ostatak njegove trenerske karijere pamti se po mandatu na izborničkoj funkciji reprezentacije Srbije koju je vodio od 2008. do 2010. godine.

Njegov učinak na kormilu Srbije dovoljno je objasniti kroz uspjehe ove reprezentacije prije i poslije njega. Naime, u kvalifikacijama za Euro 2008. Srbija je završila treća iza Poljske i Portugala što i nije toliko loše. Međutim, kada se u obzir uzme da su u tim kvalifikacijama kod kuće remizirali s Finskom te u gostima izgubili od Kazahstana, onda je jasno kakvi su kiksevi pravljeni.

U Srbiji je kontrolirao kaos

S Antićem Srbija je u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine bila prva u grupi ispred Francuske, Austrije, Litve, Rumunjske i Farskih Otočja. Na Mundijalu u 1. kolu Antić je upisao poraz od Gane, ali je u 2. kolu srušio veliku Njemačku. U odlučujućoj utakmici za plasman u osminu finala Srbi su protiv Australije trebali remi, ali su poraženi rezultatom 2:1. Do 69. minute Orlovi su bili bolji da bi u samo pet minuta primili dva gola. U 84. minuti smanjili su na 2:1, ali nisu uspjeli postići još jedan pogodak i plasirati se među 16 najboljih na svijetu.

Kao izbornik Srbije krenuo je u kvalifikacije za Euro 2012. godine, ali nakon pobjede nad Farskim Otočjima i domaćeg remija sa Slovenijom kod kuće, uručen mu je otkaz.

Nakon njegova odlaska uslijedio je kaos. Srbija je u dva susreta protiv Estonije zabilježila remi i poraz, dok je u posljednjem kolu kada se borila za plasman u baraž u gostima protiv Slovenije poražena rezultatom 1:0. Nakon Antića, Srbiju je do danas vodilo čak osam različitih izbornika s tim da je Radovan Čurčić u dva navrata vodio momčad. Od svih njih, samo je Slavoljub Muslin uspio izboriti plasman na veliko natjecanje (Mundijal 2018.), ali je dobio otkaz nedugo nakon kraja kvalifikacija.

Stoga, Antić je istinska legenda nogometa u Srbiji, ne samo zbog velike trenerske karijere u klubovima, nego i uspjeha s reprezentacijom. Biti legenda na jednom mjestu mogu rijetki. Biti legenda na tri različite lokacije (Luton, Atletico Madrid, Srbija) u tri različite zemlje mogu samo unikatni. Mister Antić je upravo to.

Pročitajte više