Tomislav Ivić: Čim su na teren poslali našu dicu, Hajduk i Split su procvali

NAJTROFEJNIJI hrvatski trener Tomislav Ivić u razgovoru za Index progovorio je o trenutnoj situaciji u Hajduku, atmosferi na Poljudu i neočekivanom uspjehu Bijelih u ovogodišnjoj europskoj kampanji.

"Ovakva pobjeda Hajduka protiv Unireje stvarno je neočekivana. Izgleda da su ovi novi ljudi koji su došli u klub ipak puno napravili u kratko vrijeme. Bijeli su još donedavno bili u teškoj i ne tako zgodnoj situaciji, međutim, sada je sve ustrojeno kako treba, a Poklepović i stručni stožer napravili su jedan red u radu, stoga nije čudo što se pojavio i rezultat", rekao je u uvodu Ivić.

"Isplatila se napokon orijentacija na vlastite igrače, presudna je bila vjera i napokon se Hajduk vratio shemi na kojoj je egzistirao za sve vrijeme svog postojanja. Ma to vam ja govorim, čim su na teren poslali našu dica, odgojenu u našoj školi i na našem mentalitetu, odmah je sve krenulo nabolje. Istina, bilo je u svemu ovome dosta i sreće, ali sreća ljubi one koji rade i koji znaju", dodao je.

"Nije još ništa gotovo. U Bukureštu treba igrati jednako ozbiljno kao i u Splitu"

Ivić vjeruje kako će se Hajduk napokon plasirati u skupine Europske lige, međutim, upozorava kako još nije sve gotovo. Godine iskustva mu govore da je nogomet previše nepredvidiv da bi se u bilo što moglo pouzdati.

"Sinoć smo na početku počeli strašljivo i odmah smo primili gol. Srećom pa je Ibričić s dva gola preokrenuo, nakon čega su se hajdukovcima otvorila krila. U nastavku smo gledali jednu sasvim drugu momčad. Jasno, ništa to ne bi bilo moguće bez publike, odnosno cjelokupne atmosfere koja je zaokružila klub. Da, vjerujem da ćemo se konačno plasirati u skupine jednog europskog natjecanja, istaknuo je Ivić.

"No, mislim da još nije ništa gotovo. Treba biti oprezan, jer nikada se u nogometu ne zna kako će krenuti tijek utakmice. Igrači Hajduka ne smiju misliti da je sve gotovo i da su već osigurali plasman. Moraju igrati jednako ozbiljno kao i u Splitu, napomenuo je proslavljeni trener Hajduka.

"Hajduk nema dugu klupu i mogao bi imati problema s ritmom četvrtak - nedjelja"

Mnogi simpatizeri Hajduka već se sada potajice pitaju imaju li Bijeli kakve izglede u skupinama Europske lige, gdje se ipak nalaze renomirani i iskusni protivnici, daleko iznad kvalitetne razine splitske momčadi.

"A slušajte, možda i imaju, ali prije toga treba imati i malo sreće kod izvlačenja grupa. Uglavnom, važno je ući u skupine europske lige, važno je odigrati šest utakmica i biti prisutan. Sve ostalo manje je bitno, no sve je moguće ako se bude imalo malo sreće. Najveći je problem što će Hajduk upasti u jedan način natjecanja gdje se mora pratiti i domaća liga i europsko natjecanje, a to je izuzetno teško. Pogotovo što Bijeli imaju dosta mladih igrača i nemaju toliku širinu. Sreća i manjak ozljeda bit će slijedom toga ključni, objasnio je u razgovoru za Index Tomislav Ivić.

"Da, mali kadar igrača može biti realan problem Hajduka u nastavku sezone, međutim, ako i nastanu ti problemi, ne smijemo ih tako shvaćati. Treba biti realan i zadovoljan onim što se napravilo do sada. Sve što se dalje u Europi napravi plus je, a najvažnije je koncentrirati se na HNL kako bi Hajduk na stotu godišnjicu postao prvak. To bi u svakom slučaju trebala biti glavna orijentacija", istaknuo je najtrofejniji hrvatski trener.

"Povratak publike najveći je plus ove sezone"

Kao najveći plus ove sezone vidi povratak publike na Poljud. Zaista je impozantno koliko je malo potrebno da Splićani u ogromnom broju pohrle na Poljud pogledati svoje ljubimce.

"Ma to je prekrasno, zaista je nevjerojatno da toliko malo treba da se ova publika vrati natrag. Siguran sam da je to veliki, čak ponajveći plus koji se napravio u ovoj sezoni. Sve vrije pozitivnošću."

O iskusnom treneru Poklepoviću, jednom od glavnih zaslužnih za ovaj sjajni iskorak, ima samo riječi hvale: "Godine uopće nisu važne. Špaco je zdrav i pametan čovjek, koji zna svoj posao. Imam povjerenja u njega i ljude koji sada vode klub. Pokazali su nam svima da to rade jako dobro i treba im dati kredita".

Pročitajte više