još jedan skandal torcide

Torcida opet slavi Maxove mesare. Hajduk i Šuker šute

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

TORCIDA nastavlja sramotiti sebe i Hajduk. Splitski klub danas je igrao u Zaprešiću ligaško kolo, a na ogradi zaprešićkog stadiona Torcida je izvjesila skandalozan transparent ''Maxovi mesari''.

> Kako se Torcida popišala po Hajduku

Nakon Rijeke na Rujevici i Istre na Poljudu, ovo je treća utakmica u nizu na kojoj navijači Hajduka slave zloglasnog ustaškog koljača iz Drugog svjetskog rata.

Maxovi, odnosno Maksovi mesari bili su ustaški zločinci u Drugom svjetskom ratu kojima je zapovijedao Vjekoslav Maks Luburić. On je bio zapovjednik Jasenovca i Stare Gradiške u kojima su počinjeni strašni zločini nad Srbima, Židovima, Romima, ali i brojnim Hrvatima protivnicima ustaškog režima.

Hajduk bi naknadno, prema disciplinskim pravilima, mogao biti kažnjen zbog govora mržnje na tribinama.

Kako doznajemo, sudac Klakočer (disciplinski HNS-a) odgodio je odluku oko slučaja s transparentom Maxovih mesara koji je izvješen na Poljudu, kako bi utvrdio okolnosti. Dok on utvrđuje, Maxovi mesari i dalje jure HNL-om.

Dio navijača Hajduka preuzeo je neoustaški svjetonazor, što je u potpunoj suprotnosti sa slavnom poviješću Kluba. Posljednjih godina na Poljudu, u domu Vladimira Beare, Mikija Rapaića i mnogih drugih nogometaša srpske nacionalnosti, može se čuti gromoglasno skandiranje "Ubij Srbina" koje traje i po 15 minuta.

Redakcija Indexa je nakon utakmice s Istrom na Poljudu poslala upit i splitsko-dalmatinskoj PU, s obzirom na to da transparent nisu izvjesili nepoznati počinitelji, već osobe pod milijun kuna vrijednim videonadzorom. Nakon utakmice s Istrom splitska policija podigla je optužni prijedlog protiv 22-godišnjeg navijača. Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog red i mira, 22-godišnjak je uz optužni prijedlog doveden na nadležni Općinski prekršajni sud u Splitu.

Skandalozna je i činjenica da se nitko iz Hajduka nije ogradio od Torcidinog veličanja ustaških zločinaca, a šute i u Šukerovom HNS-u. Podsjećamo, Davor Šuker je svojedobno pozirao na grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Da Šukeru ne smeta koketiranje s ustaštvom, dokazuje i postavljanje Josipa Šimunića u stručni stožer reprezentacije za mandata Ante Čačića, iako je Šimunić nečasno izbačen iz nogometa zbog skandiranja ''Za dom spremni'' nakon utakmice s Islandom na Maksimiru. Također, velika navijačica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, godinama na stadionima ne čuje povike ZDS, a u predizborno vrijeme ne može odlučiti je li riječ o opernoj ariji,  starohrvatskom pozdravu, logotipu HOS-a ili paroli Pavelićeve NDH.

Index je poslao upite i Hajduku i HNS-u.

Pročitajte više