Tottenham loš, Modrić neiskorišten u porazu kod Middlesbrougha

LUKA MODRIĆ upisao je službeni debi u Premiershipu, ali utakmica protiv Middlesbrougha mu neće ostati u lijepom sjećanju.

Utakmicu na  Riversideu su momčadi igrale u sastavima:

Tottenham: Gomes, Zokora, Dawson, Woodgate, Assou-Ekotto, Lennon, Jenas, Modric, Bentley, Dos Santos, Bent. 

Klupa: Cesar, Bale, Huddlestone, Berbatov, Gunter, O'Hara, King.

Middlesbrough: Jones, Wheater, Huth, Pogatetz, Taylor, Aliadiere, Shawky, O'Neil, Downing, Alves, Sanli. 

Klupa: Turnbull, Digard, Mido, Emnes, Adam Johnson, Williams, Grounds.

Kao što se vidi , Ramos je nezadovoljnog Berbatova (koji želi otići) ostavio na klupi, dok su novi igrači Gomes, Modrić, Bentley i Dos Santos doblil priliku od početka.

Tijek utakmice:

Početak utakmice karakterizira nadmoć Tottenhama, zahvaljujući akcijama Bentleya i Dos Santosa, kao i zvižduci većine od 35 tisuća prisutnih na Riversideu svaki put kada centralni branič Spursa Jonathan Woodgate ima loptu. Navijači Boroa mu nikako ne mogu oprostiti "izdaju" i prelazak u London.

Obrana Tottenhama ne ulijeva previše sigurnosti; najprije je u 10 .minuti Gomes jedva obranio Downingov slobodnjak, a odmah zatim Brazilac Alves nakon prolaska kroz obranu Spursa ne uspijeva svladati sunarodnjaka na golu Tottenahma.

Nakon prvih 15 minuta vidi se kako će Luka Modrić trebati neko vrijeme da se privikne na igru u Engleskoj: sva njegova dosadašanja proigravanja su završila "u bunaru". 

Zato su raspoložena ostala dvojica novajlija: Dos Santos je sjajno poslužio Bentleya koji udarac šalje daleko od vrata.

20. minuta: velika prilika za Middlesbrough: Tuncay je probio desnu stranu i nabacio za Alvesa, čiji šut u posljednji trenutak skreće Assou-Ekotto.

U sljedećih pet minuta po jedna poluprilika za svaku momčad: ali su udarci iz daljine Bentleya i Shawkyja bezopasni.

31. minuta: Wheater je zamalo glavom zatresao mrežu svog Middlesbrougha nakon što je sa desne strane odlično nabacio Zokora.

Već u sljedećoj minuti Wheater pogađa pravu mrežu - Tottenhamovu, ali je zgoditak poništen zbog faula u napadu.

33. minuta: opet je probijena lijeva strana Tottenhamove obrane, ali je Alves iz blizine prebacio gol. Ramos je potrošio bogatstvo na veznjake i golmana, da mu možda sljedeća investicija bude bek bolji od Assou-Ekottoa?

35. minuta: konačno se probudio Luka Modrić. Odlično je kombinirao sa Bentleyom, ali je dosad najzapaženiji Tottenahmov igrač loše zahvatio loptu, ustvario dodao je golmanu suparnika Jonesu.

Kraj 1. poluvremena: Middlesbrough - Tottenham 0:0

Do kraja poluvremena igra se prilično umrtvila, sa laganom nadmoći Middlesbrougha, koji je bio za nijansu bolja momčad. Vidjelo se to po dvije odlične prilike Alvesa, ali i po poništenom golu. Tottenham zasad nije pokazao ništa od najava o proboju među veliku četvorku Premiershipa.

Luka Modrić se, kako lijepo kaže fraza, u prvom poluvremenu utopio u sivilo svoje momčadi u kojoj obrana i lijeva strana plivaju, nema Lennonove brzine i prodornosti, a u pripremama raspucani Bent se uopće nije vidio usamljen u napadu.

Drugo poluvijeme

Nastavljen je premijerni susret nove sezone Premiershipa na Riversideu i nijedan trener još nije posegnuo za zamjenama.

50. minuta: po prilika za svaku momčad: prvo je Bentley opalio iz daljine ali je Jones upio odbiti udarac, a odmah zatim Alves još jednom propušta dobru priliku. Ovaj put je iz slobodnjaka pogodio živi zid.

'55: opet velika prilika za Boro koju ni Tuncay ni Alves nisu uspjeli pospremiti, ali je zato njih stigao stalno zaustaviti Woodgate.

'60: ponovo Tuncay puca na gol, ali njegov jaki šut sjajno uspijava blokirati Woodgate, kojem zasad Spursi mogu zahvaliti što nisu u minusu. Ovoj situacije je prethodio prvi žuti karton na utakmici: zaradio ga je Jenas zbog prekršaja upravo na opasnom Turčinu.

Berbatov je poslan na zagrijavanje, što se čini kao prilično mudra odluka, jer htio on otići ili ne, čini se da na ovoj utakmici samo on može spasiti Tottenham.

'65: Berbatov konačno ulazi umjesto Dos Santosa, a Lennona mijenja Bale. Upravo u koprodukciji friškog dvojca Spursi konačno popuštaju pritisak: sjajnom su kombinacijom na lijevoj strani oslobodili prostor, ali je zamjena uloga učinila svoje:centaršut Berbatova velški bek nije uspio uloviti.

Koliko se samo igra Modrićeve momčadi priomijenila Berbatovljevim ulaskom: redaju se prilike za goste. Opet je on odlično pripremio šansu za Jenasa, čiji šut dobro brani Jones. U sljedećem napadu Zokoru se cenrimetri dijelili od poentiranja na Bentleyev centaršut.

'72: GOL ZA MIDDLESBROUGH, 1:0, strijelac Wheater!

Alvesov šut opet nije uspio ući u mrežu: Gomes ga je skrenuo u vratnicu, ali na odbijenu lptu natrčava mladi branič David Wheater i sa tri metra posprema pored nemoćnog brazilskog vratara. Ovaj put gol mu nije bio poništen.

'74: Gareth Southgate, trener domaćih, se nakon gola sprema potpuno zatvoriti prilaze svojim vratima i umjesto opasnog Tuncaya uvodi mladog defanzivca Digarda.

'76: još jedan žuti karton za Tottenham. Dobio ga je Bentley zbog prekršaja na Alvesu.

'77: Ramos uvodi poosljednju izmjenu: Assou-Ekotta mijenja O'Hara

'80: ponovo Berbatov kreira priliku koju suigrači ne iskorištavaju: odlično je provukao loptu za kolegu u napadu Darrena Benta, ali njegovo prvo ukazanje 10 minuta prije kraja utakmice završava udarcem pored gola.

'82: Alves dobija ovacije pri izalsku iz igre iako je zapucao nekoliko izglednih prilika, a mijenja ga egipatski napadač Mido, koji je u Boro pristigao prošle godine upravo iz Spursa.

'87: GOL ZA MIDDLESBRUGH, 2:0, strijelac Mido!

Pet minuta po ulasku u igru Ahmed Hossam Hussein Abdelhamid, poznatiji kao Mido je u mrežu pospremio pokušaj šuta još jedne zamjene: Didiera Digarda i tako dodatno utrljao sol na ranu njegovom bivšem klubu.

'90: GOL ZA TOTTENHAM, 2:1, strijelac Huth (autogol)!

Opet je David Bentley, jedini raspoloženi igrač kod gostiju nabacio pred vrata Middlesbrougha, ali za razliku od njegova dva pokušaja u posljednjih pet minuta, koje nitko nije pokupio, ovaj put se na loptu namjestio branič domaćih Robert Huth i zabio loptu glavom u vlastitu mrežu.

KRAJ UTAKMICE

Potpuno zaslužena pobjeda Middlesbrougha na otvaranju sezone protiv lošeg i nedorečenog Tottenhama u čijim redovima je raspoložen bio tek jedan igrač iz prve postave (David Bentley) i zamjena Dimitar Berbatov.

Middlesbrough je nadigrao Tottenham i stvorio više izglednih prilika. Domaćini su prema vratima londonske momčadi zapucali 17 puta, od čega 7 puta u okvir gola, dok je Tottenham uputio svega 8 udaraca prema vratima Middlesbrougha, od čega samo dva u okvir. Ono u čemu je Tottenham bio uspješniji je posjed lopte (65 posto), ali on nije kvalitetno realiziran.

Luka Modrić je kao što smo napisali na kraju prvog dijela i u nastavku bio potpuno nezapažen, a tome je svakako pridonijela i prilično defanzivna pozicija koju mu je namijenio trener Ramos. Luka je naime igrao na mjestu defanzivnog veznog i cijelo vrijeme je stajao otraga. Proigravanja mu nisu bila najtočnija, ali i ostatak njegove skupe i razvikane momčadi nije ničim opravdao velika očekivanja.

Z.A..
Foto: AFP

Pročitajte više