TRANSFERI

Transfer Caktaša pokazuje kakav je Osijek klub

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

BIVŠI kapetan Hajduka Mijo Caktaš (29) novi je igrač Osijeka. Caktaš je za klub koji vodi Nenad Bjelica potpisao nedugo nakon što je raskinuo ugovor s Damacom iz Saudijske Arabije. Dolazak Caktaša u Osijek nije iznenađenje. Nenad Bjelica je i prošle veljače, kad je Caktaš zbog odbijanja produljenja novog ugovora s Hajdukom završio u B sastavu, poželio plemenitog veznjaka.

Osijek s Dinamom, Rijekom i Hajdukom vodi četveroboj u utrci za naslov. Momčad Nenada Bjelice muči se u fazi napada, a Caktaš je točno onaj profil igrača kakav im može pomoći. Njegov dolazak nije samo bitan s taktičkog aspekta. Nakon velikog udarca u vidu odlaska Petra Bočkaja, ovako velik transfer bio je potreban i za Osijekov imidž.

Odlazak Bočkaja odao je imidž malog kluba

Odlazak Petra Bočkaja u Dinamo nije iznenađenje samo po sebi. Radi se o klubu s većom povijesti, većim potencijalom, većom platežnom moći i većom mogućnošću da će osvajati titule i igrati Europu. Prelazak igrača iz Osijeka u Dinamo je zapravo normalan razvojni put. Ipak, način na koji je to odrađeno ostavio je velik udarac na Osijekov imidž.

Jedan od najboljih igrača otišao je usred sezone u najvećeg rivala u borbi za titulu prvaka. Ne samo to, Bočkaj je skrivećki najavljen i potpisan na Badnjak, a ogorčeni komentari Osijekovih navijača svjedoče o tome koliki je udarac to za njih bio. Ukratko, Dinamo je tada povukao potez koji je trebao Osijeku pokazati gdje mu je mjesto, kao simpatičnoj pratnji debelo ispod prvaka.

Za biti velik klub nisu dovoljne samo dobre igre i rezultati. Potrebno je imati i imidž kluba u kojem ostaju i žele se zadržati odlični igrači. U tom smislu, odlazak Bočkaja bio je sasvim kriva poruka, totalno nespojiva s drugim ambicioznim klupskim projektima poput borbe za naslov, širenja navijačke baze i izgradnje Pampasa. Dolazak Caktaša vraća stvari na početak.

Osijek je dolaskom Caktaša stvari vratio na početak

Iako je pola sezone proveo u dijelu nogometnog svijeta koji je daleko od očiju, ne treba zaboraviti da je Caktaš donedavno bio jedan od najboljih igrača lige. Praktički je u dvije sezone zaredom bio najbolji strijelac lige s 19 i 20 golova, a u polusezoni prije odlaska utrpao je devet komada u 17 susreta.

Koliko god neki navijači pokušali dokazati da nije bilo tako, Caktaš je u tom periodu bio jedini čovjek koji je držao Hajduku glavu iznad vode. Najbolji strijelac Bijelih u povijesti HNL-a velika je marka za domaću ligu. Dio imidža koji je Osijek izgubio odlaskom Bočkaja vratio je Caktašem.

 

Igrači poput Kleinheislera i Miereza su prava premija za HNL, ali je Caktaš u tom smislu čak i stepenica iznad njih. Čovjeka koji je do prije 18 mjeseci vukao Hajduk i bio ljubimac dobrog dijela publike neki stari Osijek ne bi mogao dovesti. Sada igrači prepoznaju da se u Gradskom vrtu radi ozbiljno i da se ciljaju velike stvari.

Klub kojem je dosad jedina prava superzvijezda bio trener i koji je najviše doprinio izgradnji ovog osječkog brenda sada ima i igrača kapitalca, donedavno najboljeg igrača jednog od najvećih rivala. Ako je klubu i navijačima bio potreban melem nakon onakvog odlaska Bočkaja, teško da su bolji mogli zamisliti.

Caktašev transfer, koliko god to suludo i nepravedno zvučalo, veća je stvar za taj klub od dobrih igara koje pružaju. On je zalog da će i u budućnosti moći dovoditi domaće zvijezde i barem u manjoj mjeri morati čekati igrače koje Dinamo i Hajduk ne vide ili ne žele vidjeti.

Prilično jasno to je rekao i Nenad Bjelica: "I sama njegova pojava u svlačionici je svakako veliki impuls svim igračima. Donosi nam iskustvo, golove, asistencije, godine uspješnog igranja u HNL-u, neka nam samo pomogne u tim našim nastojanjima kada je riječ o ostvarenju klupskih ciljeva."

Točno ono što Osijeku nedostaje

Već smo pisali o tome da je najveći problem Osijeka ove godine, kada pričamo o individualnoj izvedbi, Ramon Mierez. Argentinski napadač i dalje je napast u duelu, bori se i osvaja ničije lopte, ali je pred golom neprepoznatljiv. Lani je zabio 22 ligaška gola, a u prvom dijelu ove sezone tek tri.

S obzirom na to koliko je Osijek uložio u njegovu plaću, vijest da mu je najbolji strijelac ove sezone veznjak Ivan Fiolić s četiri pogotka nije dobar podatak za momčad koja se bori za naslov. Kada se stvari lome, kada momčad ne igra najbolje i kada protiv manjih klubova odigraju utakmicu sa svega par šansi, Osječani trebaju nekog tko će prelomiti susret.

To su dosad često uspješno radili igrači poput Kleinheislera udarcima iz daljine, ali dugoročno je teško pouzdati se u to da će učinak napadača nadoknaditi bombe izvan šesnaesterca ili solo akcije. U tom pogledu Caktaš bi mogao biti sjajno rješenje za Osijek. Konačno, u "novom normalnom", koje podrazumijeva više izostanaka, imati jednu opciju više je uvijek prednost.

Treba napomenuti i kako je objašnjenje njegovog odlaska iz Saudijske Arabije ozljeda koja je možda i dugoročna. S obzirom na to da HNL počinje već idući vikend, vjerojatno najveći izazov za Osijek bit će dovesti ga što prije na pravu razinu što se tiče fizičke spremnosti. Zasad još uvijek nije poznato hoće li i koliko izbivati s terena.

Caktaš je samo formalno veznjak. Može otkupiti grijehe najskupljeg Osijekovog igrača

Iako je godinama nosio desetku na leđima, to je vjerojatno broj koji najmanje odgovara profilu Caktaša kao igrača. Ni u HNL-u ni u Saudijskoj Arabiji on nije bio elitni kreator. U Aziji je imao 27 dodavanja u prosjeku, četiri dodavanja u zadnju trećinu terena i nula asistencija.

To je u velikoj mjeri u skladu s njegovim HNL brojkama. Na grafici koja prikazuje njegovu zadnju polusezonu u Hrvatskoj se jasno vidi kako je Caktaš uvijek bio bolji i produktivniji kao igrač koji prima zadnje dodavanje, a ne onaj koji ga šalje.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Osijeku baš to treba. Igrač koji može iz drugog plana prepoznati rupu u suparničkoj obrani, napasti prostor i često dolaziti u završnicu. Tamo će se od njega, jednom kada dođe u pravu formu, očekivati golovi kojima može otkupiti sve Mierezove "grijehe".

U teoriji, njih dvojica su savršen tandem. Mierez će na sebe navlačiti pozornost stopera, tući se i osvajati duge lopte, a Caktaš će lelujati i pokušati što više takvih lopti iskoristiti za ulazak u gol-šansu. Nisu naodmet ni prekršaji koje argentinski napadač zna iznuditi oko šesnaesterca i u njemu.

Napad na titulu

"Znamo da je najkorisniji iza špice, na poziciji ofenzivnog veznog, znat ćemo ga zasigurno adaptirati na naš sustav. Želim mu prvenstveno puno zdravlja i puno golova u dresu Osijeka", rekao je Bjelica prilikom potpisivanja ugovora.

Osijekov strateg nikad nije skrivao da on u posjedu želi jednostavna rješenja i što brži prijenos lopte na suparničku polovicu uz minimalan rizik i napade preko bokova. U takvoj igri veznjaci kreatori su manje važna valuta, a najbitniji su oni koji mogu dati konkretan učinak pred golom.

Povijest nas uči da je Caktaš čovjek od deset golova u polusezoni. Osijek je i dosad bio opasan, iako ima jasne rezerve u igri. Uspije li od Caktaša izvući blizu onoga što je davao Hajduku, bit će još puno opasnija momčad na proljeće.

Pročitajte više