Trebali su biti ogromna Dinamova pojačanja, a sad su mu preskupi

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u najvažnijem trenutku sezone ušao u pravu formu i pobjedom na Poljudu prošle subote sasvim se vratio u utrku za naslov prvaka. Bruno Petković je u fantastičnoj formi, dižu se i ostali igrači i Dinamo izgleda jako dobro uoči dramatičnog raspleta prvenstva.

No, brzo će kraj sezone i novi sportski direktor, ako netko dođe umjesto Marka Marića, imat će na ljeto pune ruke posla oko odlazaka i dolazaka. Jedno od glavnih pitanja bit će ono igrača koji su došli na posudbu, a klub ima opciju otkupa na kraju sezone.

Na taj način su ove sezone u Maksimir došli Gabriel Vidović, Takuro Kaneko i Takuya Ogiwara. I dok Ogiwara zbog ozljede još nije odigrao ništa, Vidović i Kaneko su tu cijelu sezonu i obojica su imali solidnu minutažu.

Vidović se činio kao jackpot

Vidović je došao kao veliko pojačanje iz minhenskog Bayerna, koji ga je poslao na posudbu kako bi igrao ozbiljan seniorski nogomet u klubu koji igra Europu. Vidović je odlično krenuo u Dinamu. Debitirao je golom protiv Slavena i onda u sljedećem kolu upisao gol i dvije asistencije protiv Rudeša.

Činilo se da je Dinamo pogodio jackpot s Vidovićem, ali nakon ta dva gola i dvije asistencije u nastavku sezone zabio je još samo triput i jednom asistirao. Nije mu na ruku išla ni činjenica da ga je Sergej Jakirović uglavnom stavljao na lijevo krilo, koje mu nije prirodna pozicija, ali ni kad je igrao u sredini nije puno toga napravio.

Izvor: SofaScore

Dinamo je njegovu posudbu Bayernu platio 500.000 eura i ima opciju otkupa njegova ugovora na kraju sezone za 3.5 milijuna eura. Ako se to dogodi, Bayern ima pravo prvokupa za deset milijuna eura, ali teško je očekivati da će Dinamo toliko novca dati za igrača od kojeg nije dobio ništa.

Vraćaju se Stojković i Kačavenda

Bayern, naravno, može i spustiti otkupnu cijenu i prepustiti Dinamu Vidovića za manji iznos, ali on ničime nije pokazao da bi to bio dobar potez. Osim toga, Dinamu se sljedeće sezone vraća Luka Stojković, čime automatski više neće biti prostora za Vidovića na krilu, a trebao bi se oporaviti i Lukas Kačavenda.

Ako Dinamo proda Baturinu, što je izvjesno, Kačavenda je logičnije rješenje na njegovoj poziciji, tu su još neke varijante i ne bi imalo smisla platiti milijunski iznos za igrača koji ne bi bio prva opcija. Kako trenutačno stvari stoje, Dinamo Vidovića sigurno neće otkupiti za 3.5 milijuna eura i ostavio bi ga eventualno za bitno manji iznos.

Što s Kanekom?

Puno nejasnija situacija je s Takurom Kanekom. Kad je došao, Japanac je bio označen kao ogroman promašaj da bi onda najednom proigrao na kraju prošle godine. Njegova renesansa počela je onom opjevanom utakmicom protiv Lokomotive u kojoj je asistencijom i golom režirao preokret u sudačkoj nadoknadi.

Nakon toga je asistirao Emreliju u Varaždinu i nešto kasnije briljirao protiv Astane, Slavena i Rudeša. Bio je solidan i na pripremama i očekivalo se da će biti ključan Dinamov igrač u nastavku sezone.

Ne odgovara mu ni igra Ristovskog

No, njegov učinak je izostao. Zabio je tek jedan gol, onaj Betisu u Maksimiru, a u svim ostalim utakmicama je bio uglavnom nevidljiv. Dosta mu je odmogao i Stefan Ristovski, koji je povratkom na desni bok Kaneku zatvorio neke linije kretanja i sve ga više tjerao prema sredini gdje je jednako beskoristan bio u prvim mjesecima u Dinamu.

Izvor: SofaScore

Kaneko je prošlog ljeta došao na posudbu iz Sapporoa za 400.000 eura, a Dinamo ima opciju otkupa njegova ugovora za 1.1 milijun eura. Kaneko je bitno jeftiniji od Vidovića i boljeg igrača za taj iznos Dinamo na tržištu neće naći.

Pitanje je samo vidi li ga Jakirović u momčadi i sljedeće sezone. Kaneko je pokazao da može biti jako koristan, ali ako mu se poklope neke stvari u momčadi. Japancu su ove utakmice do kraja sezone "kvalifikacijske", odnosno bit će ključne da Dinamo odluči hoće li ga ostaviti ili vratiti u Japan.

Pročitajte više