NBA

Trebao je biti LeBronov nasljednik, ali još dugo neće igrati košarku

Foto: AP Photo/Gerald Herbert/Guliver

NAKON što je početkom tjedna viralna postala fotografija Ziona Williamsona u neprirodno krupnom izdanju, potvrdile su se crne slutnje o njegovu povratku na košarkaške parkete.

Prvi izbor drafta 2019. godine još nije stupio na parket u svojoj trećoj NBA sezoni nakon što je ljetos operirao stopalo. Njegovi New Orleans Pelicansi na početku priprema su najavili da će biti spreman za početak sezone, no metatarzalna kost zacjeljivala je sporije od očekivanog, a sad su priznali da je došlo do regresa i da će mu smanjiti intenzitet treninga "u produljenom razdoblju".

Operirano stopalo mu ne prestaje oticati

Teško je procijeniti koliko je to razdoblje, ali je potpuno jasno da Williamson, kojem se još od srednje škole predviđalo da će biti košarkaška superzvijezda i lice NBA lige nakon odlaska LeBrona Jamesa, ove godine neće igrati. 

Sredinom studenog Williamson je dobio odobrenje za sudjelovanje u kontaktnim vježbama, a dva tjedna kasnije počeo je s punim treninzima, što je značilo da je povratak sasvim blizu. No nakon nekoliko dana operirano stopalo mu je počelo oticati, a ovog je vikenda pregled pokazao regres u oporavku.

Začarani krug

Tijekom rehabilitacijskog procesa Williamson nije mogao opterećivati stopalo, što mu je onemogućilo normalne kondicijske vježbe, pa ne čudi što je u tom vremenu dobio dosta kilograma na ionako snažnu građu gornjeg dijela tijela, koje je i u najboljim danima nosilo 130 kilograma na dva metra visine. A ta dodatna težina stvara pretjerani pritisak na stopalo i otežava mu zacjeljivanje, pa je Zion trenutačno u začaranom krugu.

Zion je u prvoj NBA sezoni propustio 48 utakmica, mahom zbog ozljede koljena, a u drugoj, u kojoj je uglavnom bio zdrav, imao je prosjeke od 27.0 koševa i 7.2 skoka uz impresivnih 61% šuta iz igre. Bez njega Pelicansi su ove sezone najlošija momčad Zapada s omjerom 8-20.

Pročitajte više