Treći je strijelac Premier lige, a prijeti mu smanjenje plaće zbog klauzule u ugovoru

Foto: EPA

ŠVEDSKI napadač Alexander Isak (24) igra odličnu sezonu. Za Newcastle je u 36 nastupa u svim natjecanjima zabio 23 gola čime je uvjerljivo najbolji strijelac kluba, a slijedi ga Anthony Gordon s 11 pogodaka te oni jedini imaju dvoznamenkast broj golova za engleski klub ove sezone. Također, Isak je trenutno treći strijelac Premier lige s 19 golova, a ispred njega su samo Cole Palmer i Erling Haaland koji ih imaju 20 na kontu.

Isak je najskuplje pojačanje u povijesti Newcastlea koji ga je na ljeto 2022. godine platio 70 milijuna eura španjolskom Real Sociedadu. Od dolaska u Englesku upisao je 62 nastupa i zabio 32 gola te je ključan igrač momčadi koja je ove sezone igrala Ligu prvaka. Sjajne igre su izazvale još veći interes za njegovim uslugama te se u engleskim medijima sve češće piše da bi na ljeto mogao otići iz kluba u Arsenal ili Barcelonu koja ga vidi kao dugoročnu zamjenu za Roberta Lewandowskog.

Liga prvaka je ključna za Newcastle

Ako Šveđanin napusti klub to će biti samo uz veliku odštetu budući da mu ugovor s Newcastleom ističe tek na ljeto 2028. godine. Međutim, postoji problem koji bi Isaka mogao natjerati da sam isforsira odlazak. Naime, Newcastle je trenutno sedma momčad engleskog prvenstva, a cilj im je bio plasman u Ligu prvaka što se u ovom trenutku čini nemogućom misijom.

Izvršni direktor kluba Darren Eales priznao je da bi Newcastle, ako se ne plasira u Ligu prvaka, mogao biti prisiljen prodati dio igrača jer je u ozbiljnoj opasnosti od nepoštivanja pravila Premier lige o profitu i održivosti. No to nije jedini problem. Brojni igrači kluba, a među njima i Isak, imaju klauzulu u ugovoru po kojoj im se smanjuje plaća ako klub ne izbori plasman u Ligu prvaka.

Za Isaka bi to značilo da, unatoč tome što igra sjajno, sljedeću sezonu igra za 20 % manju plaću što je njemu neprihvatljivo. Igrač je prema engleskim medijima izrazito zainteresiran za odlazak zbog te situacije, ali klub će ga pokušati zadržati te mu ponuditi novi ugovor po kojem bi imao istu plaću kao najplaćeniji igrač kluba Bruno Guimaraes. Ako dođe do transfera, procjenjuje se da će Isak napustiti Newcastle uz odštetu od barem 90 milijuna eura.

 

Pročitajte više