Trening u Puli pratilo 1500 gledatelja - Bilić: Očekujem praznik nogometa, ne revijalan susret

PRVOM treningu hrvatske nogometne reprezentacije na novootvorenom stadionu Aldo Drosina u Puli nazočilo je oko 1500 navijača. Hrvatska se priprema za prijateljsku utakmicu sa Češkom koja se igra u srijedu. Ulaznice za utakmicu već su davno rasprodane.

> Lovren: O Ronaldu i Realu ću razmišljati nakon utakmice s Češkom

> Bilić: Dugo nas nije bilo, na okupu smo svi kao jedno tijelo

> Bilić objasnio Česima: U Puli ćemo slaviti 100 godina mog Hajduka

"Čast mi je što ćemo prekosutra odigrati veliku utakmicu u Puli u srdačnom ambijentu koji nas očekuje. Iako to doživljavamo diljem Lijepe naše. Drago nam je da se realizirala ideja da dođemo u ovaj grad. Otvorili smo u znak zahvalnosti oba treninga što nije naš običaj, ali to niti malo ne umanjuje važnost utakmice", rekao je na press konferenciji Slaven Bilić.

"Zadovoljan sam što nakon vikenda nema novih ozljeda, a vratio nam se i Strinić. Očekuje nas prava utakmica i odličan protivnik koji se sprema za nastavak kvalifikacija. To bi trebala biti super utakmica i praznik nogometa, nikako revijalan susret", dodao je izbornik.

"Osjećam se dobro i spreman sam. Imao sam problema s kukom", dodao je Strinić umjesto kojega je Bilić pozvao Manuela Pamića koji se onda ozlijedio. Hrvatskoj će nedostajati i Mario Mandžukić i Luka Modrić, a nakon treninga pridružili su se Rakitić i Jelavić koji su u nedjelju igrali za svoje klubove.

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić priznao je kako mu je drago što se utakmica igra u Istri, iako je godinama podržavao politiku Vlatka Markovića i igranje reprezentacije isključivo na Maksimiru.

Kako će izgledati Hrvatska u premijernom nastupu na stadionu u Puli?


Izborniku nedostaju Mandžukić, Olić i Modrić, ali i bez njih ne bi trebao imati problema sa sastavljanjem jake momčadi, pogotovo nakon odličnih predstava naših veznjaka i napadača u svojim klubovima. Još uvijek je najveći problem obrana...

Najjači sastav trebao bi biti Runje - Ćorluka, Šimunić, Lovren, Strinić/Pranjić - Srna, Vukojević, Kranjčar, Rakitić - Eduardo, Petrić. No, osim dileme na lijevom beku, moguć je još poneki eksperiment hrvatskog izbornika koji je najavio kako će priliku dobiti Lakić i Iličević, što su i zaslužili svojim igrama ove sezone. U napadu bi moglo biti mjesta i za Jelavića koji se nakon tri mjeseca pauze vratio pogotkom Invernessu i odličnom igrom u Old Firmu.

Češki izbornik: Hrvatska igra poput Španjolske

Češka reprezentacija odradila je posljednji trening prije puta u Hrvatsku.

"Jako je naporno. Danas smo odradili trening, idemo u hotel i onda ujutro putujemo u Pulu", rekao je izbornik Michal Bilek.

Kao što je Hrvatskoj Češka generalna proba za utakmicu protiv Gruzije, Česima je gostovanje u Puli predigra najtežeg mogućeg - 25. ožujka u Madridu protiv Španjolske.

"Ne kažem da su ravni Španjolcima, ali su kao i oni vrlo jaki na lopti. Deveta su momčad svijeta i ta utakmica će biti pravi ispit za našu obranu. Ta utakmica nam može dobro doći da popravimo samopouzdanje", kaže češki izbornik.


Kad je riječ o taktici Bilek ponavlja samo jednu riječ - obrana.

"Igramo s teškim protivnicima. Želimo dobro igrati obranu i na taj način protiv Španjolske i Hrvatske možemo ostvariti povoljan rezultat", zaključio je Bilek.



Česi bez Baroša, ali s jakim veznim redom

Na Bilekovom popisu od 18 igrača nalaze se između ostalih vratar Chelseaja Petr Čech i Arsenalov veznjak Tomaš Rosicky, kao i branič Beşiktaşa Tomaš Sivok, povratnik nakon operacije koljena koji je posljednju utakmicu u reprezentativnom dresu prethodno odigrao u svibnju prošle godine protiv SAD-a. Upravo će Hrvatska poslužiti kao dobar test njegovih sposobnosti uoči Španjolske, s obzirom da je za svoj klub odigrao tek sedam utakmica ove sezone. Čech je u ponedjeljak na prigodnoj svečanosti proglašen najboljim češkim nogometašem, dok je drugo mjesto zauzeo Rosicky.

Protiv Hrvatske za Čehe neće konkurirati ozlijeđeni napadač Galatasaraya Milan Baroš, pa je stoga Bilek uputio poziv dvojici iskusnih napadača iz češkog prvenstva, Janu Rezeku (Plzen) i Jiriju Štajneru (Liberec), te Tomašu Necidu (CSKA Moskva).

28-godišnji Rezek mogao bi biti prava zamjena za Baroša, u 17 utakmica ove sezone zabio je 10 golova. Opasan će biti i Jaroslav Plašil koji je standardan u Bordeauxu. On i Šahtarov Hubschman trebali bi nositi igru na sredini terena.

Pročitajte više