Tris hrvatskih medalja na Međunarodnom PH u badmintonu

U ZAGREBU se od 5. do 8. ožujka u maloj dvorani Doma sportova održavao Croatian International 2009 - Međunarodno prvenstvo Hrvatske u badmintonu. Na turniru koji je dio Europskog kupa te koji se boduje za svjetsku jakosnu ljestvicu nastupilo je oko 140 igrača iz 30 zemalja iz cijeloga svijeta.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji hrvatski igrači ostvarili su vrhunske plasmane - Zvonimir Đurkinjak i Staša Poznanović osvojili su zlato u mješovitim parovima, Matea Čiča i Andrea Žvorc srebro u ženskim parovima, dok je Đurkinjak stigao i do bronce u muškim parovima (s partnerom Čehom Bitmanom).

U nedjeljnim finalima Hrvati su nastupili u dvije konkurencije. Prvo su na teren izašle aktualne prvakinje Hrvatske u ženskim parovima, Matea Čiča i Andrea Žvorc. Iako su odlično započele susret i dobile prvi gem, u nastavku meča ipak ih je nadjačala izvrsna tursko-njemačka kombinacija Ezgi Epice - Claudia Vogelgsang, koje su na kraju slavile sa 20:22, 21:14, 21:9.

Ipak u zadnjem meču turnira Hrvati su došli do zlata u mješovitim parovima. Zvonimir Đurkinjak i Staša Poznanović, trenutno 52. mješoviti par na svjetskoj jakosnoj ljestvici u badmintonu, opravdali su ulogu favorita turnira te su u odličnom meču u tri gema (21:13, 17:21, 21:9) pobijedili neugodni bugarski mješoviti par Konstantin Dobrev - Maya Dobreva. Time su Hrvati po prvi put u 11 godina dugoj povijesti turnira došli do najvišeg postolja u nekoj konkurenciji. U ostalim finalima do zlata je u konkurenciji muškaraca pojedinačno došao Danac Peter Mikkelsen, kod žena Malezijka Anita Raj Kaur, dok je u atraktivnom finalu muških parova slavio mladi danski par Mads Conrad-Petersen - Mads Pieler-Kolding.

Zvonimir Đurkinjak došao je do bronce u muškim parovima s partnerom Čehom Bitmanom, a u polufinalu su izgubili od jakog japanskog muškog para Kawamae-Sato. Hrvatske plasmane u četvrtfinale ostvarili su još Maja Šavor i Staša Poznanović u ženskim parovima te Maja Šavor sa Slovencem Petričem u mješovitim parovima.

Usprkos svjetskoj financijskoj situaciji turnir je protekao u odličnoj organizaciji Hrvatskog badmintonskog saveza uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, Gradskog poglavarstva grada Zagreba, Zagrebačkog športskog saveza i Turističke zajednice grada Zagreba te sponzora Dalekovod d.d., PAN-PEK d.o.o., LAB 2000 d.o.o., Europa 2000 d.o.o. te Zagrebplakat d.o.o. Na turniru je sudilo 17 međunarodnih sudaca iz raznih europskih zemalja. Hrvatske igrače bodrilo je oko 500 navijača koji su uživali u kvalitetnom profesionalnom badmintonu te vrhunskim plasmanima naših igrača, a posebno aktivni bili su u nedjeljinim finalima te su stvorili odličnu atmosferu u dvorani. Iz godine u godinu hrvatski badmintonaši ostvaruju sve bolje i bolje međunarodne rezultate u ovom mladom olimpijskom sportu (badminton je na OI uvršten 1992 u Barceloni) iznimno popularnom u mnogoljudnim azijskim zemljama (Kina, Indonezija, Malezija) te razvijenim zemljama zapadne i sjeverne Europe (Danska, Nizozemska, Engleska), gdje se njime aktivno bavi preko 100 milijuna ljudi.

Pročitajte više