HAJDUK - DINAMO 0:2

Tudor je taktički pobjednik, ali rezultatski gubitnik

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

DINAMO je svladao Hajduk s 0:2 na Poljudu golovima Kadziora i Ademija te je pobjedom nad najvećim rivalom povećao nedostižnu prednost na tablici (+17). Modri su zasluženo slavili, ali je jedan incident u potpunosti promijenio susret.

Rezultati by SofaScore

Ardian Ismajli zaradio je crveni karton u 40. minuti na najgluplji mogući način te je svoju momčad ostavio na cjedilu. Svi problemi koje je Dinamo imao u igri od tog trenutka su nestali, a Hajduk je dotad bio bolja momčad na terenu. Utakmica je od početka bila zabavna za gledatelje, ali je u suštini bila ružna.

Hajduk i Dinamo branili su se i pritiskali u kompaktnom bloku u kojem nijedna ekipa nije uspjela staviti loptu pod svoju kontrolu i kroz duži period diktirati ritam utakmice. Obje ekipe bile su zbog takvog stila obrane jako skupljene u trenutku kada su uzele loptu te nisu imale dovoljno prostora za nađu kvalitetno rješenje. Utakmica se pretvorila u nabijanje dugih lopti i borbu za drugu loptu. 

S obzirom na to da je Dinamo talentiranija i bolja momčad od Hajduka, sasvim je jasno da je takav tijek utakmice bio više po Tudorovim preferencijama i zamislima nego Bjeličinim. Hajduk se Dinamu, koji je igrao u 4-3-3 formaciji, suprotstavio s 3-5-2. To je teoretski Dinamu davalo višak igrača na bokovima, ali oni ga nisu uspjeli realizirati u prvom dijelu. U izgradnji napada Dinamo nije kvalitetno koristio Moharramija i Leovca i nije mogao razvući prvu liniju Hajdukovog bloka na način koji bi mu dao prednost u nastavku napada. 

Obje momčadi u velikoj mjeri oslanjale su se na danas dva ponajbolja pojedinca susreta, a inače i najbolje napadače lige - Petkovića i Jaira. I jedan i drugi u kontinuitetu su dobivali duele protiv suparničkih stopera i uspijevali zadržati loptu u naizgled nemogućim situacijama. Njihova igra leđima i snalaženje na malom prostoru bili su glavni motivi utakmice. 

Ključna razlika, koja je Hajduku donijela više šansi u prvom dijelu, jest činjenica da je imao stopera viška u zadnjoj liniji. Svaki duel koji je izgubio jedan od Dinamovih braniča tjerao je Modre na povlačenje i svaka greška bila je potencijalno jako skupa. Hajduk je, čak i kada bi neki od njegovih stopera ispao iz igre, uvijek imao još barem jednog osigurača koji bi pomogao održati obranu stabilnom. 

No formacija s dva, tri ili pet stopera ne može kontrolirati faktor dekoncentracije i igračke neinteligencije (odnosno inteligencije, ako gledamo iz Oršićeve perspektive) kojom je Ismajli prelomio utakmicu. Hajduk je morao izvaditi Krekovića i u 5-3-1 bloku više nije imao drugog napadača koji bi pomogao u obrani, zbog čega je otupjela agresivnost Bijelih. Utakmica je nakon prvog pogotka bila efektivno gotova i bilo je samo na Dinamu da "odluči" s kojom razlikom će pobijediti. 

Modri su tako napokon ove sezone svladali Hajduk i pobjegli mu na 17 bodova prednosti. Pobjeda na stadionu omraženog rivala dovoljna je nagrada. Hajduk, s druge strane, može biti zadovoljan prikazanim u igri 11 na 11 u kojoj je bio ravnopravan protivnik. Njegova najveća opasnost su utakmice koje slijede. Nakon što je danima galvanizirao atmosferu ratom preko društvenih mreža, ostao je bez ploda i treba vidjeti je li se balon emocija ispuhao u tolikoj mjeri da će ga Rijeka eventualnom pobjedom na Rujevici u idućem kolu uspjeti svrgnuti s druge pozicije. 

HNK Hajduk Split - GNK Dinamo Zagreb Rezultati uživo

Pročitajte više