Esport

U Bundesligi će se uskoro natjecati i gameri

Foto: EPA-EFE

JEDNA od najjačih europskih nogometnih liga okreće se novim trendovima. Njemački nogometni savez će u suradnji s EA Sportsom organizirati službeno esport natjecanje za klubove prve i druge Bundeslige. 11 klubova već ima svoje timove i igrače, a očekuje se da će službeno natjecanje u FIFA-i 19 potaknuti i ostale klubove da naprave esport sekciju.

>Evo po čemu je Messi puno bolji od Cristiana Ronalda u FIFA-i 19

>Cristiano Ronaldo okreće burgere u službenom videu za FIFA-u 19

Dosad su se FIFA igrači u Njemačkoj natjecali u TAG Heuer Virtual Bundesligi (VBL) utemeljenoj 2012., ali Njemački nogometni savez ih je sankcionirao te preuzeo ulogu organizatora službene lige u FIFA-i 19. Izvršni direktor saveza Christian Seifert je izjavio: ''Esport je vrlo popularan među mlađim generacijama, gotovo je postao dio svakodnevne kulture - u Njemačkoj, ali i šire. Zato smatramo da je prava odluka omogućiti klubovima i savezu veći angažman u tom području. Radi se o oblikovanju budućnosti i odgovoru na promjene u konzumaciji medija te provođenju slobodnog vremena u digitalnom dobu."

Od njemačkih klubova u esport je najdublje zagazio Schalke 04 koji ima profesionalni League of Legends tim koji se natječe u europskom LCS-u. Ove su godine mogli izboriti nastup na World Championshipu, ali u finalu kvalifikacija bolji je bio G2 Esports u kojem igra Luka "Perkz" Perković. 

Bundesliga je tako tek jedna u nizu velikih europskih nogometnih liga koje će svojim klubovima ponuditi mogućnost natjecanja u esportu. Većina saveza logično se odlučila za natjecanje u virtualnoj nogometnoj simulaciji FIFA-i 19. Ranije ove godine isto je učinila La Liga s McDonald'som kao glavnim partnerom. Bundesliga bi tako mogla postati sastavni dio sustava FIFA esporta, putem kojeg igrači ostvaruju pravo nastupa na FIFA eWorld Cupu, najvećem natjecanju u tom esportu.

Esport je ponajviše zahvaljujući FIFA igrama vrlo dobro povezan s vodećim nogometnim tijelima. UEFA također razmišlja u istom smjeru te je objavila zahtjev za prijedloge za organizaciju virtualne inačice Eura 2020. 

Pročitajte više