U nogometni rat i sa Srbijom

NAKON što su se Marković i kompanija zagledali u smjeru BiH u potrazi za novim hrvatskim reprezentativcima, stigla je i nova informacija: Hrvatska želi pridobiti Mateju Kežmana, mladog golgetera reprezentacije Jugoslavije i nizozemskog PSV-a, te Ivicu Dragutinovića, kapetana Standarda iz Liegea. Oba igrača podrijetlom su Hrvati.

Sve to posljedica je najave da će UEFA na proljeće razmotriti prijedlog FIFA-e da igrači s više putovnica još jednom imaju priliku odabrati reprezentaciju za koju će igrati.

Vlatko Marković koji je takvu ideju razglasio, čini se, nije sasvim dobro informiran.

Branko Bulatović, glavni tajnik Nogometnog saveza Jugoslavije i član Pravne komisije UEFA-e, ustvrdio je kako promjena nacionalnog dresa doista jest moguća, ali samo za igrače koji još nisu napunili 21 godinu.

Ranije, ako je igrač s 14 godina zaigrao za neku reprezentaciju, više nikad nije mogao promijeniti dres. Sada će ta granica biti podignuta za 7 godina.

To znači da Kežman i Dragutinović, od kojih je za prvog (na slici s tri prsta) više nego upitno bi li mu palo na pamet odreći se jugoslavenske reprezentacije, neće niti biti u prilici razmišljati o eventualnom novom nacionalnom dresu, jer su obojica stariji od 21 godine.

Zlatan Ibrahimović, devetka Ajaxa, nije.

Pročitajte više