NASTAVAK PREMIERSHIPA

U Premier ligi 25 posto veća šansa za ozljede: Jedan klub je u naročitoj opasnosti

Foto: EPA

ZONE7, platforma umjetne inteligencije koja se bavi predviđanjem rizika od ozljeda i koja profesionalno surađuje s 35 klubova, donijela je prognoze koje mogu jako brinuti engleske klubove.

Možemo očekivati 25% više ozljeda

Premier liga bi se mogla nastaviti nekad tijekom srpnja, prema najavama izvršnog predsjednika saveza Richarda Mastersa. U Premier ligi je dosad odigrano 29 kola, što znači da je preostalo devet kola do kraja prvenstva. Sve bi trebalo biti gotovo do sredine kolovoza ili najkasnije početka rujna kada bi trebalo započeti izdanje FA kupa za iduću sezonu.

Zone7 izračunala je kako će se zbog zgusnutog rasporeda rizik od ozljeda povećati za čak 25%. To bi moglo imati ključan utjecaj ne samo na završnicu tekuće sezone, nego i na onu iduću. Naime, u slučaju težih i dugotrajnih ozljeda igrači ne bi mogli proći normalan trenažni proces prije nego počne sezona 2020./2021.

Primjerice, kada se na ljeto igraju veliki reprezentativni turniri, 75% momčadi u najjačim svjetskim ligama ima statistički značajno veći broj ozljeda u prvom dijelu sezone baš iz tog razloga. Fiziologinja Flamina Ronca sa sportskog instituta pri Sveučilištu u Londonu kaže kako će na trenerima biti ogroman pritisak: „Igrači su prema našim mjerenjima i procjenama izgubili i do 15% na fizičkoj spremi. Treneri će morati biti jako kreativni i mudri da istovremeno to nadoknade i vode računa o zaštiti od novih ozljeda zbog velikih opterećenja.“

Problem, navodi Zone7, nije samo raspored, nego i prilagodba na novonastalu situaciju. Naime, igrači su duže vrijeme bili izvan normalnog trenažnog procesa. Sada moraju s individualnih treninga prijeći na grupne koji su mnogo većeg intenziteta, što ih dodatno stavlja u rizik od ozljeda. Dokaz tome je i Bundesliga. U prvih šest utakmica ubilježeno je čak osam ozljeda.

Manchester City je u najvećim problemima

Igrači iz Premier lige u prosjeku kroz mjesec dana odigraju četiri ili pet utakmica, a prema novom rasporedu odigrat će ih osam ili devet. Britanski mediji špekuliraju kako bi se time najviše mogli okoristiti igrači iz drugog plana. Treneri će trebati što više igrača na raspolaganju kako bi mogli ravnomjernije raspodijeliti teret i minutažu, što je za neke igrače sjajna vijest.

Takav raspored je, s druge strane, najgora vijest za aktualnog prvaka. Manchester City odigrao je jednu utakmicu manje u prvenstvu. Osim toga ga očekuje i uzvrat Lige prvaka protiv Real Madrida u kojem ima ogromne šanse za prolaz s obzirom na gostujuću pobjedu (1:2) u prvom susretu. Ako se Liga prvaka nastavi, a City stigne do finala, to bi mogle biti četiri dodatne utakmice ukupno. Također, City je jedan od osam prvoligaša koji su se plasirali u četvrtfinale FA kupa.

Pobjeda Manchester Cityja nad Real Madridom

Momčad Pepa Guardiole imala je ogromne probleme s ozljedama i prije izbijanja pandemije. Ozljede Laportea, Stonesa i Mendyja desetkovale su im obranu, iz istog razloga nije igrao ni Sane, a probleme su imali i Aguero, Silva te Foden.

Pep Guardiola je u intervjuu za klupsku stranicu rekao kako su njegovi igrači u sjajnoj formi: „Vrlo sam zadovoljan stanjem momčadi, svi su radili. Naša jedina želja je ponovno zaigrati nogomet.“

Pročitajte više