U "run&gun" ratu Argentina minimalno slavila protiv Nigerije

MARADONINI Gaučosi startali su s pobjedom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u JAR-u. Golom Heinzea iz 7. minute svladali su Nigeriju sa 1:0 na Ellis Park stadionu u Johannesburgu. Bila je prava nogometna ljepotica i daleko najbolja utakmica dosadašnjeg dijela SP-a. Oba izbornika, i Maradona i Lagerback, postavili su otvorenu igru koja je rezultirala pregrštom prilika na obje strane.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

> Južna Koreja očitala lekciju bivšim europskim prvacima

> Maradona: Tri boda su ono što se broji

Iako su se Nigerijci sjajno suprotstavili favoriziranom protivniku, Argentinci su ipak zaslužili tri boda. Bili su opasniji, stvorili su više prilika, a da rezultat ne bude uvjerljiviji, pobrinuo se danas odlični nigerijski vratar Enyeama nizom spektakularnih obrana. No, i afrička je reprezentacija mogla izvući remi, ako ne i pobjedu. Nekoliko su puta priprijetili Romerovim vratima, a deset minuta prije kraja Uche se mogao proslaviti kada se našao sam kao duh na desetak metara od argentinskih vratiju. Jubulani je i njemu malo previsoko odskočio...

Uraganski start Argentine

Argentinci su počeli uraganski sa Tevezom i Higuainom u vršku napada i odlično raspoloženim Messijem odmah iza njihovih leđa. Ofenzivna postava i početni pritisak rezultirali su sa nekoliko izglednih prilika već u prvih pet minuta i golom Gabriela Heinzea u 7. Marseilleov stoper se najbolje snašao nakon jednog ubačaja iz kornera i glavom zakucao loptu u nigerijsku mrežu. Tada je izgledalo da bi afrička momčad mogla teško nastradati jer opasni napadi Maradoninih trupa nisu jenjavali unatoč ranom vodstvu. Ipak, Nigerijci se polako bude, uspostavljaju ravnotežu u sredini terena i počinju sve češće prijetiti.

Sjajni mesi previše promašivao

Daleko najviše se ispromašivao ponajbolji svjetski nogometaš Lionel Messi. Zadnjih dana se pojavila dvojba koliko je Messi fizički spreman za Mundijal, no njegova igra je dokazala da nije izgubio niti malo na svojoj ubojitosti. Driblao je, asistirao i sudjelovao u gotovo svim konkretnim akcijama Argentine. Jedino nije imao sreće u završnici.

U prvom je dijelu Messi imao dva sjajna pokušaja, dva udarca s petnaestak metara, ali je vratar Nigerije oba puta, vršcima prstiju, priječio put lopti prema mreži. Uz Messija dvije lijepe šanse je u prvih 45 minuta propustio i Gonzalo Higuain. Posebno je teško bilo promašiti šansu u 3. minuti kada mu je Messi asistirao, a Higuain je s dva metra poslao loptu kraj stative.

Argentina je posve diktirala tempo utakmice. U prvom poluvremenu su imali mnogo više šansi nego li u nastavku kada su se više orijentirali na čuvanje lopte.

Kombinirali su Messi, Tevez, Higuain, kasnije i igrači s klupe Milito i Maxi Rodriguez, no do novog pogotka nisu došli. I u nastavku je Messi imao dvije šanse, no i tada je vratar Enyeama izašao kao pobjednik. Nigerija je najbolju priliku imala u 82. minuti u kojoj je Uche pucao s desetak metara, ali je lopta preletjela preko grede argentinskih vratiju.

Argentina: Romero, Demichelis, Heinze, Di Maria, Veron, Higuain, Messi, Tevez, Samuel, Mascherano, Jonas

Nigerija: Enyeama, Yobo, Taiwo, Shittu, Yakubu, Kaita, Haruna, Odiah, Obinna, Obasi, Etuhu

Sudac: Wolfang Stark

Pročitajte više