SUPERLIGA

U Superligi ostala tri kluba. Cityjev direktor poslao e-mail navijačima

Grafika: Index

MANJE od 48 sati nakon objave o pokretanju Superlige cijela se ideja o novom elitističkom nogometnom natjecanju raspala uslijed nevjerojatnog pritiska navijača, javnosti, Uefe i Fife, pa čak i državnih vlada. Odluka o Superligi toliko je razbjesnila svijet da je čak i moćna Uefa, dugogodišnji simbol korupcije i nogometnog kriminala, izgledala kao nedužna žrtva pohlepnih megalomana.

U utorak navečer iz Superlige su istupili Chelsea, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Manchester United i Liverpool, da bi tijekom srijede istupili Inter, Milan i Atletico. Jedini preostali članovi Superlige su trenutačno Barcelona, Real Madrid i Juventus, čiji šef Andrea Agnelli tvrdi da mu mobitel ne prestaje zvoniti te da brojni klubovi žele biti dio njegova projekta.

Glavna vijest dana, osim istupanja klubova, bilo je imenovanje PSG-ova predsjednika Nassera Al-Khelaifija šefom Europske udruge klubova (ECA), a na toj poziciji naslijedio je Agnellija koji je u nedjelju podnio ostavku.

Razvoj događaja mogli ste pratiti uživo na Indexu...

23:01 Cityjev direktor poslao je e-mail svakom navijaču

Ferran Soriano, Cityjev sportski direktor, poslao je e-mail svakom navijači Cityja u kojem je pokušao objasniti što se događalo s Cityjevim članstvom u Superligi.

"Kao i uvijek, željeli smo najbolje za City, ali smo u tom procesu potpuno zanemarili neslomljivu vezu između naših navijača i želje za natjecanjem. To je ključno u DNK-u Manchester City i izvršni odbor je svjestan da je donošenjem ovakvih odluka zanemario povijesne vrijednosti ovoga kluba. Pogriješili smo i iskreno se ispričavamo navijačima za razočaranje, frustraciju i ljutnju koju su osjećali zadnja 72 sata. Klub i svi njegovi članovi nastavit će raditi u interesu engleskog i europskog nogometa", napisao je Soriano.

22:45 Predsjednik Atletica obratio se navijačima

"Kao prvo, želim se ispričati zbog pomutnje u zadnjih nekoliko dana i želim vam osobno, a ne putem medija objasniti što se dogodilo. Klub je prihvatio poziv u Superligu jer je želio obraniti svoje interese. Ušli smo u priču s klubovima koji imaju drukčije filozofije nego mi, ali nismo si mogli dopustiti da ne budemo u tom društvu. To su klubovi koji su najvažniji u svijetu nogometa i željeli smo biti dio toga. Kad smo shvatili da Superliga neće izgledati onako kako smo mi željeli, odlučili smo se povući. Svjestan sam da se dio navijača neće složiti s odlukama koje smo donijeli, ali radili smo ih u najboljem interesu kluba", napisao je, između ostalog, predsjednik Miguel Angel Gil.

22:00 Direktor Juventusa: Bila je ovo jedinstvena prilika

"Bili smo uvjereni da je Superliga bila dobra ideja. Bila je ovo jedinstvena prilika da pomognemo europskoj nogometnoj piramidi. Sve promjene su teške pa bi tako bila i ova, ali za neke treba jako malo vremena. Tako je, recimo, bilo i s promjenom našega grba. Svi su se bunili, a onda su se navikli", rekao je Juventusov sportski direktor Fabio Paratici.

20:55 Predsjednik PSG-a postaje prvi čovjek Europskog udruženja klubova

Talijanski novinar Fabrizio Romano objavio je da je Nassel Al-Khelaifi novi čelni čovjek ECA-e, Europskog udruženja klubova. Al-Khelaifi je na toj poziciji naslijedio Juventusova predsjednika Andreu Agnellija koji je odstupio nakon osnivanja, sad propale, Superlige.

20:15 Maldini: Nisam ništa znao o Superligi

"Nikad me nitko nije kontaktirao u vezi Superlige i nisam uopće o tome odlučivao. Čuo sam vijest da Milan ulazi u Superligu u nedjelju navečer, kad su i svi drugi. Vlasnici su u tome odlučili, ne ja. Ja sam direktor kluba i nisam o tome ništa znao. Unatoč tome, želim se ispričati navijačima. Došlo je do nesporazuma, morat ćemo naučiti lekciju", rekao je Milanov direktor Paolo Maldini.

19:25 Poruke protiv Superlige na majicama igrača

Osasuna i Valencia igraju utakmicu 31. kola španjolskog prvenstva.

Prije njenog početka zajedno su pozirali na travnjaku s majicama na kojima je pisalo ''Pobijedite ovo! Nogomet pripada navijačima.''

17:50 Ispričao se suvlasnik Uniteda

Suvlasnik Manchester Uniteda Joel Glazer napisao je otvoreno pismo navijačima.

"Tijekom posljednjih nekoliko dana bili smo svjedoci velike strasti koju nogomet stvara i duboke odanosti naših navijača prema ovom velikom klubu. Jasno ste izrazili svoje protivljenje Superligi i mi smo vas poslušali. Pogriješili smo i želimo pokazati da možemo popraviti stvari. Iako su rane otvorene i razumijem da će trebati vremena da ožiljci zarastu, osobno sam predan obnovi povjerenja s navijačima i učenju iz poruke koju ste poslali s vašim uvjerenjima. U nastojanju da stvorimo stabilnije temelje nismo uspjeli pokazati dovoljno poštovanja prema duboko ukorijenjenim tradicijama nogometa - promociji, ispadanju i piramidi - zbog toga nam je žao. Ovo je najveći svjetski nogometni klub i bezrezervno se ispričavamo zbog nemira prouzročenih tijekom ovih nekoliko dana. Važno nam je da to ispravimo."

16:50 Ajax se našalio na račun Superlige

Ajax, četverostruki osvajač Lige prvaka, našalio se s idejom Superlige. Na Twitteru su se Nizozemci našalili da nisu bili dovoljno dobri da ih pozovu u nju. Ovako su komentirali situaciju.

16:00 Agnelli tvrdi da ga klubovi zovu zbog Superlige

Andrea Agnelli, predsjednik Juventusa te potpredsjednik i glavni ideolog Superlige, komentirao je ekspresni kolaps svog bombastično najavljenog projekta. 

"U zadnja 24 sata mi telefon ne prestaje zvoniti. Ne mogu vam ni nabrojiti koliko klubova me zvalo i pitalo što trebaju napraviti kako bi igrali u Superligi."

14:45 Uefina nova Liga prvaka kreće ranije?

Gazzetta dello Sport javlja da bi nova Liga prvaka mogla početi i prije 2024. godine kada bi trebala krenuti prema Uefinom planu. Razlog je kaos koji su izazvali klubovi stvaranjem Superlige.

Nova Liga prvaka imat će 36 klubova, četiri više nego aktualna te će se igrati više utakmica i klubovi će zarađivati više novca.

14:00 Juventus objavio čudno priopćenje

Juventus je objavio pomalo nejasno priopćenje. Nije jasno poručio ostaje li uz Superligu ili se povlači.

"Juventus je svjestan da je javna rasprava nastala nakon objave o pokretanju Superlige nagnala neke klubove da se povuku iz tog projekta, ali pri tome nije završena procedura potrebna za takav potez koja je dogovorena između članova Superlige. Juventus uviđa da su sada ograničene mogućnosti realizacije Superlige onako kako je zamišljena, ali i dalje je uvjeren u sportsku, komercijalnu i pravnu vrijednost projekta. Ostajemo predani gradnji trajnih vrijednosti za tvrtku i nogometni pokret u cjelini."

13:30 Istupio i Milan

Milan je istupio iz Superlige. 

"Prihvatili smo poziv za sudjelovanje u Superligi s istinskom namjerom da nogometnim zaljubljenicima omogućimo najbolje moguće natjecanje. Promjena nije uvijek lagana, ali evolucija je nužna za napredak. Europski nogomet razvijao se i mijenjao desetljećima. Međutim, zabrinutost navijača jasno je izražena širom svijeta i Milan mora poštovati glas onih koji vole ovaj prekrasan sport", poruka je Milana koji je dodao da će nastaviti raditi na pružanju modela održivog za nogomet.

13:25 Barcelona šuti

Unatoč činjenici da su u Superligi ostala tek četiri od 12 klubova inicijatora tog ekskluzivnog natjecanja, osnovanog prije svega tri dana, Barcelona zasad nema namjeru službeno reagirati ni javno govoriti o projektu koji vodi gazda Reala Florentino Perez. Opširnije ovdje.

13:00 Odlazi i Milan?

Sky Sports javlja da bi uskoro iz Superlige mogao istupiti i Milan. To znači da bi do daljnjeg u Superligi ostali samo Real, Barcelona i Juventus. Milanovo priopćenje očekuje se uskoro.

12:55 Poruka devet španjolskih klubova na majicama

Nogometaši Valencije, Cadiza, Osasune, Villarreala, Alavesa, Seville, Levantea, Bilbaa i Betisa nosit će ovog vikenda majice kojima će Atleticu, Realu i Barceloni poručiti da se plasman u Ligu prvaka mora zaraditi, a ne kupiti ili stvoriti.

12:40 #AgnelliOut trendira na Twitteru

Talijanski mediji pišu da hešteg #AgnelliOut trendira na Twitteru i da je pritisak na Juventusova predsjednika sve veći. Iako je klub demantirao da je Agnelli podnio ostavku, Sportmediaset javlja da bi uskoro to mogao učiniti jer si je stvorio previše neprijatelja.

12:25 Čeka se Milan

Očekuje se da će danas odluku o istupanju objaviti i drugi milanski klub, ali Milanova posljednja objava na društvenim mrežama je sastav za večerašnju utakmicu protiv Sassuola. Za prvih 11 konkuriraju i Rebić i Mandžukić.

12:10 Inter se povukao

Još sinoć su neki mediji javljali da će se nakon Engleza iz Superlige povući i Inter. Milanski klub to je i učinio te objasnio priopćenjem.

"Potvrđujemo da više nismo dio projekta Superlige. Uvijek želimo navijačima pružiti najbolje nogometno iskustvo, a inovativnost i inkluzivnost dio su naše srži od osnutka kluba. Vjerujemo da nogomet, kao i svaki drugi sektor, mora stalno težiti poboljšanju svojih natjecanja i zadržati uzbuđenje među navijačima svih dobnih skupina diljem svijeta, unutar financijske održivosti. S takvom vizijom veselimo se što ćemo i dalje zajednički raditi sa svim institucijama i dioničarima za bolju budućnost sporta koji svi volimo", stoji u Interovu objašnjenju.

12:00 Atletico napustio Superligu

Iz Superlige je službeno istupio i madridski Atletico te o odluci izvijestio javnost priopćenjem.

"Upravni odbor Atletica sastao se u srijedu i želi obavijestiti Superligu i ostale osnivače o odluci da ne formalizira svoje sudjelovanje u projektu. Atletico je u ponedjeljak donio odluku zbog okolnosti koje danas ne postoje. Za klub je esencijalan sklad sa svim skupinama koje čine našu crveno-bijelu obitelj, a pogotovo navijačima. Prva momčad i trener izrazili su zadovoljstvo ovom odlukom jer razumiju da je sport važniji od svih drugih kriterija", objavio je Atletico, koji je postao prva neengleska momčad koja je službeno istupila iz natjecanja.

11:35 Chelseajevi navijači bijesni

Chelseajevi navijači zgroženi su tonom i neiskrenošću priopćenja koje je objavio njihov klub istupajući iz Superlige te traže odlazak predsjednika Brucea Bucka i izvršnog direktora Laurencea jer se nisu konzultirali s navijačkom bazom prije odluke o osnivanju Superlige niti su se ispričali kad su iz nje istupali.

11:15 Agnelli: Superliga ne može zaživjeti

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli rekao je za Reuters da se plan o Superligi više ne može provesti nakon odustajanja šest engleskih klubova.

"Ostajem uvjeren u ljepotu ovog projekta", rekao je Agnelli, a prenosi Reutersov dopisnik Simon Evans.

11:00 Britanci razgovarali s Čeferinom

Britanski državni tajnik za kulturu, medije i sport Oliver Dowden rekao je da je u ponedjeljak razgovarao s predsjednikom Uefe Aleksanderom Čeferinom i da će ponovno to učiniti danas.

"Važno je da ovo ne vidimo kao završetak procesa. Ovo samo naglašava, više nego ikad, potrebu da se pogleda šira slika upravljanja nogometom. Čeferin i ja apsolutno smo složni da nećemo dopustiti da nam oduzmu našu igru zbog profita", rekao je Dowden.

10:35 Grafit protiv Agnellija

Na zgradi Talijanskog nogometnog saveza u Rimu tijekom noći je napravljen golemi grafit koji prikazuje Andreu Agnellija kako ubija nogomet.

10:15 Danas sastanak ECA-e

Vodstvo Saveza europskih klubova (ECA) danas će sastančiti i razgovarati o novonastaloj situaciji u europskom nogometu. Svih 12 klubova pokretača Superlige u nedjelju je istupilo iz ECA-e, što je taj savez natjeralo na popunjavanje brojnih upražnjenih funkcija. Zasad je bivšeg predsjednika Andreu Agnellija zamijenio Bayernov šef Karl-Heinz Rummenigge. Još se ne zna hoće li šest engleskih klubova koji su istupili biti odmah pozvani natrag u ECA-u, javlja BBC.

10:00 Chelseajevi navijači sinoć su slavili

Navijači engleskih klubova koji su se bili priklonili Superligi jučer su prosvjedovali na ulicama, a ova snimka pokazuje reakciju Chelseajevih navijača nakon objave o istupanju njihova kluba.

09:40 Vlasnik Liverpoola se ispričao navijačima

Vlasnik Liverpoola John W. Henry obratio se navijačima i skrušeno tražio oprost od njih i menadžera Jürgena Kloppa, koji se otvoreno protivio Superligi.

"Želim se ispričati zbog nemira koji sam uzrokovao u posljednjih 48 sati. Ovaj projekt ne bi opstao bez potpore naših navijača, a u ovih 48 sati bili ste vrlo jasni da potpore nema. Čuli smo vas. Ja sam vas čuo. Želim se ispričati i Jürgenu, igračima i svima koji naporno rade da bi Liverpoolovi navijači bili ponosni. Oni nemaju nikakvu odgovornost za ovo, njih je situacija najviše poremetila i to nas boli", rekao je Henry i dodao:

"Kad smo se prije više od 10 godina prihvatili nogometa, sanjali smo iste snove kao i vi. Naporno smo radili da unaprijedimo klub i posao nije gotov. Nadam se da razumijete da, čak i kad griješimo, pokušavamo raditi u najboljem interesu kluba. A u ovom slučaju sam vas iznevjerio", rekao je Henry u dvoipolminutnom obraćanju.

09:25 Velika šestorka ostaje bez bodova?

Iako se engleska šestorka ekspresno povukla iz Superlige, dio preostalih premierligaških klubova ne može joj oprostiti izdaju, ma kako kratkotrajna bila, te traže da im se oduzmu bodovi. Athletic prenosi izjavu neimenovanog dužnosnika jednog od ostalih klubova:

"Kako možemo ponovno raditi s ovim ljudima? Izdali su nas, godinama su nam govorili čiste laži."

09:10 Woodward bi svakako otišao iz Uniteda

Istog dana kad je odustao od Superlige Manchester United objavio je odlazak dugogodišnjeg prvog operativca kluba Eda Woodwarda na kraju sezone, no ispostavilo se da dvije vijesti nisu uzročno-posljedično vezane, nego bi Woodward u svakom slučaju napustio klub.

Isto se ne može reći za Andreu Agnellija, najgorljivijeg od pokretača Superlige. Engleski Independent piše kako on razmatra ostavku u Juventusu, pa iako klub još ništa nije objavio na tu temu, jasno je da pritisak raste.
 

09:05 Özil: Turska liga je Superliga

Mesut Özil više nije u Arsenalu, nego u Fenerbahčeu, pa je podsjetio da može postojati samo jedna Superliga, a taj naziv već nosi tursko prvenstvo.

09:00 Britanski premijer zadovoljan

Rasplet o gušenju Superlige jutros je prokomentirao i britanski premijer Boris Johnson, zadovoljan odlukom engleske šestorke o istupanju.

"Pozdravljam sinoćnju objavu. Ovo je pravi ishod za nogometne fanove, klubove i zajednice diljem zemlje. Moramo nastaviti štititi našu dragocjenu nacionalnu igru", napisao je na Twitteru.

08:30 Njemački novinar: Nikad ne podcjenjuj ljudsku nesposobnost

Ugledni njemački novinar Athletica, Spiegela i drugih publikacija Raphael Honigstein ne može se načuditi ekspresnom raspadu Superlige.

"Ranije sam rekao jednom njemačkom nogometnom dužnosniku da klubovi Superlige sigurno imaju pametne ideje kako zaobići prepreke, s obzirom na golemi rizik za njihovu reputaciju. Nikad ne podcjenjuj ljudsku nesposobnost", napisao je.

08:05 Čeferin: Ovi klubovi su shvatili kakvu su grešku napravili

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin zadovoljno je komentirao povratak engleske velike šestorke pod okrilje njegove organizacije.

"Pohvalno je kad priznate da ste pogriješili, a ovi klubovi su napravili veliku pogrešku. Ali sad su se vratili i znam da imaju puno za ponuditi, ne samo našim natjecanjima, nego i cijelom europskom nogometu. Sad je važno da ponovno izgradimo zajedništvo koje je nogomet uživao prije ovoga i zajedno krenemo dalje", objavio je Čeferin. 

Iz tih se riječi može zaključiti da neće biti nikakvih sankcija za odmetnike.

08:00 Pique: Nogomet pripada navijačima

Iako je Barcelona među tvrdoglavim klubovima koji se još nisu skrušeno vratili Uefi, jedan od njenih najvažnijih i najglasnijih igrača Gerard Pique izjasnio se protiv Superlige.

"Nogomet pripada navijačima. Danas više nego ikad", napisao je na Twitteru.

Pročitajte više