ATALANTA - DINAMO

U talijanskim novinama jutros nema ni slova o Dinamu i Bjelici

Foto: Index

DINAMO večeras od 21 sat na San Siru protiv Atalante u 5. kolu Lige prvaka igra ključnu utakmicu u raspletu skupine C.

Ako ne izgubi, sigurno će prezimiti u Europi. Eventualna pobjeda otvorila bi mu vrata osmine finala LP-a, a poraz bi vrlo lako mogao označiti kraj europskih ambicija. Kao što je Bruno Petković rekao, "još jedna povijesna utakmica" privukla je u najbogatiji talijanski grad više od 4000 navijača Dinama koji jučer i danas pristižu iz svih dijelova Hrvatske, ali i Europe.

U utorak kasno navečer na Duomu smo zatekli nekoliko navijača iz Ljubuškog koji su do Milana putovali 13 sati.

"Sve za Dinamo", kratko su odgovorili, a onda nas s još nekolicinom navijača iz Zaboka upitali gdje ima jeftinog piva jer se u centru grada ne može naći ispod šest-sedam eura. Bad Blue Boysi spremaju jedno od svojih najvećih gostovanja u povijesti koje će stati uz bok onome u Stuttgartu iz 2004. godine, a Dinamovih navijača će u Milanu biti puno više nego na istom mjestu 2000. godine kad je hrvatski prvak gostovao u 3. pretkolu Lige prvaka kod AC Milana.

Milano pod opsadom

Ono po čemu su svi, a osobito talijanska policija upamtili to Dinamovo gostovanje bili su veliki neredi na Duomu. Talijanska policija je očito naučila lekciju jer je ove godine glavni milanski trg pod opsadom policije, pa čak i vojske koja naoružana čuva Duomo. Te 2000. godine Boysi su napravili dar-mar na Duomu, a onda od policije bježali i u katedralu i u obližnji skupi šoping centar Vittorio Emanuele II. 

"Tko večeras igra? Naravno da znam. Atalanta i Dinamo iz Zagreba", rekao nam je prodavač na kiosku dok smo kupovali talijanske sportske listove.

A u njima o Dinamu piše jako malo ili nimalo. Glavna tema Gazzette dello Sport, Corriere dello Sporta i Tuttosporta je sudar Juventusa i Atletica koji je zauzeo sve naslovnice i uvodne stranice baš svakog lista. Gazzetta dello Sport u donjem lijevom kutu naslovnice ima mali okvir najave utakmice uz naslov "Gasperini u misiji: Samo pobjeda". Tuttosport je na naslovnici provukao manji naslov "Dea [nadimak Atalante], moraš vjerovati!", dok Corriere dello Sport na prvoj stranici nema ni slova o utakmici Atalanta - Dinamo.

Ova utakmica nalazi se tek na šestoj, osmoj ili čak 13. stranici, a nijedne novine nisu prenijele ni slova s Dinamove press konferencije. Tek je Gazzetta dello Sport objavila mali okvir o Daniju Olmu, a u glavnom tekstu pisala je samo o Atalanti te prenijela Gasperinijeve izjave. Zanimljivo, Corriere dello Sport objavio je razgovor s Kevinom Theophile-Catherineom, koji rijetko daje izjave čak i za hrvatske medije.

"Uvijek sam iznimno cijenio talijanski nogomet, a sa šest godina naučio sam što znači riječ 'catenaccio' [bunker, op.a.]. Nemam nekih planova za budućnost, ali ako se ukaže prilika, volio bih doći igrati u Serie A", rekao je Dinamov stoper.

Slab interes za utakmicu 

Većina ljudi koje smo zaustavili na ulici, a pogotovo osoblje u kafićima, jako dobro znaju tko večeras igra na San Siru. Razumljivo je to s obzirom na činjenicu kakav status nogomet ima u Italiji, no takvo zanimanje neće se odraziti na posjećenost San Sira. Atalanta je do jučer prodala samo 7260 ulaznica za današnju utakmicu i ne očekuje se da će na San Siru večeras biti više od 20.000 ljudi. Od toga će biti čak 4300 Dinamovih navijača koji će biti smješteni visoko, na zadnjem prstenu kultnog San Sira.

Legendaran, prekrasan milanski stadion uskoro ide u povijest. Hoće li ga srušiti ili će ga ostaviti na životu, odlučit će milanske vlasti. Dinamu je ovo možda i zadnje gostovanje na jednom od najvažnijih stadiona u povijesti nogometa.

Nema boljeg mjesta za još jedan veliki rezultat.

Pročitajte više