NOGOMET

UEFA potvrdila novo natjecanje. Dobra prilika za hrvatske klubove

Foto: EPA

UEFA je danas potvrdila novo natjecanje koje će se zvati Konferencijska liga. Počet će 2021. godine, a daje priliku većem broju klubova da sudjeluju u europskim natjecanjima.


Što će se promijeniti i kako će izgledati?

Prvaci svih europskih zemalja i dalje će igrati u Ligi prvaka, ali ostale momčadi iz manjih država ići će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu umjesto u početnu fazu Europa lige.

Novo natjecanje i Europa liga imat će isti format - osam skupina s po četiri kluba iz kojih pobjednici odlaze među zadnjih 16.

Prije tog dijela natjecanja bit će play-off za drugoplasirane iz skupina i trećeplasirane iz skupina Europa lige. Plan je da se broj klubova koji se natječu u Europa ligi smanji s 48 na 32, a razlika prebaci u Konferencijsku ligu.

Pobjednik novog eurokupa plasirat će se u Europa ligu iduće sezone. Pokretanjem novog natjecanja neće se mijenjati format Lige prvaka.

Kako će Konferencijska liga izgledati u praksi, koliko novca će se podijeliti i što to znači za hrvatske klubove?

Europa liga od sezone 2021./22. zatvorit će vrata klubovima koji nisu prvaci u svojim državama, uz uvjet da im se država nalazi ispod 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici.

Konferencijska liga podijelit će oko 240 milijuna eura, što je oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligu. Klubovi će za ulazak u skupine Europa lige dobivati oko 3,1 milijun eura, a za ulazak u skupine nove, Konferencijske lige oko 1,24 milijuna eura, što je praktički na istoj razini kao i premije za nastup u skupinama Europa lige iz 2015. godine.

Iako donosi prilično manje novca od sadašnjeg EL-a, Konferencijska liga omogućava lakši plasman u grupnu fazu natjecanja. Kako će EL pasti za 16 mjesta u grupnoj fazi, treće europsko natjecanje imat će 32 mjesta. Međutim, ne dolazi se do tih mjesta tek tako. Čak 15 zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europa ligu te preostaje 17 mjesta za ostale.

To znači da se otvaraju samo četiri mjesta više u odnosu na sadašnji format EL-a (sada se 13 klubova plasira iz ovog dijela kvalifikacija). Kvalifikacije bi trebale biti nešto lakše jer se pet klubova iz prvih pet država na UEFA-inoj ljestvici priključuje tek u doigravanju (dosad je to bilo u 2. pretkolu), kao i tri kluba koji napuste natjecanje u Europa ligi u 3. pretkolu.

Hrvatskim klubovima bi se put do skupina olakšao neigranjem jednog "težeg" pretkola.

Trebao nam je dobar rezultat naših klubova u Europi, ali nije ostvaren 

Zbog svega navedenog bilo je bitno da hrvatski klubovi ove godine naprave dobar rezultat. Ako izuzmemo Dinamo koji nam jedini popravlja europski koeficijent, rano ispadanje Osijeka, Rijeke i doigravanje i blamaža Hajduka doveli su do katastrofalnog rezultata kad je riječ o očuvanju nacionalnog koeficijenta.

Vrijedi istaknuti i da Hrvatski nogometni savez ni na koji način nije pripomogao klubovima, primjerice prihvaćanjem zahtjeva za odgodu utakmica domaćeg prvenstva kako bi klubovi koji su igrali kvalifikacije dobili na vremenu. Odgodili su jedino utakmicu Dinama i Rijeke, dok su ostali zahtjevi odbijeni.

Hrvatski koeficijent u Europi tako će za naredni period određivati samo Dinamov uspjeh u Europi ove sezone.

Pročitajte više