Ugodni Zeko: Stvorit ću novu Dinamovu modernu igru!

KAKVA promjena. Zapanjujuća. U samo nekoliko dana Dinamov novinarski salon je od mučne prostorije u kojoj je carovao tihi i nervozni imperator Jurčić, postao puno vedrije mjesto s ugodnim i elokventnim Zajecom. Možda smo samo pod dojmom zaista neugodnih iskustava posljednjih mjeseci vladavine bivšeg trenera koji je na svaki novinarski upit uzvratio režanjem, no Zeki se nikako ne može oduzeti trud. Ako je Ivanković bio profesor, onda je Zajec gospodin. Nadamo se samo da će ovakvo stanje opstati i u teškim vremenima koja su bez iznimke zadesila svakog trenera Modrih.

"Cilj je stvoriti igru"

Zajeca gotovo da ništa nije trebalo niti pitati. Pričao je sam, o svemu je bio otvoren i vrlo direktan. Momčad je pod njegovim vodstvom već desetak dana, a sutra ih na Hitrec Kacijanu čeka prvi prijateljski ispit protiv slovenskog Kopra. Što očekivati?

"Moj prvotni cilj je stvaranje igre. To ne ide preko noći, no smatram da su Dinamovi igrači dovoljno dobri da će sve ono što od njih tražim i usvojiti. Želim da igramo moderno i brzo, s puno kratkih pasova, bez zadržavanja lopte. U obrani nam treba agresivnost i plitka formacija. Postoje neke stare navike koje je teško iskorijeniti, no mislim da neće biti problema", rekao je Zajec i dodao:

"Nismo se prilagođavali ovoj utakmici, niti se planiramo prilagoditi zbog nekog rezultata. Igrat ćemo sa dvije potpuno različite ekipe od kojih će svaka dobiti po jedno poluvrijeme. Još uvijek nema niti naznaka kristalizacije momčadi za prvu europsku utakmicu. To ću prepustiti pripremama u Austriji. S igračima sam, naravno, već pričao o igri i onome što se od njih očekuje."

"Sloveniji moramo čestitati na prvom kolu"

Zanimljivo, Koper je jedan od mogućih protivnika u drugom pretkolu Lige prvaka, a Modri će se tijekom priprema sučeliti i s Lechom, Pilsenom i grčkim Olympiacosom.

"Radi se o dobrom protivniku i prvaku Slovenije koji isto igra Europsku ligu. Dolaze iz zemlje koja igra na Svjetskom prvenstvu i koja je ostvarila pobjedu u prvom kolu. Na tome im svi moramo čestitati. Olympiacos će biti naš najveći ispit koji će pokazati kako se nosimo s velikim protivnicima. Očekujem da ćemo u prvi europski ispit ući ozbiljno i agresivno. Sve ćemo podrediti toj utakmici. U današnjem nogometu nije dovoljan samo talent. Njemu se mora priključiti i trčanje, duel-igra, odnosno agresivnost. Tek se onda može očekivati neki rezultat", smatra Dinamov trener.

"Dečkima kapa dolje za trud"

Zajec je pohvalio dosadašnje zalaganje svojih igrača. Posebno je istaknuo iskusnog Butinu za kojeg kaže da se čak i "pretrenirao".

"Dečkima moram skinuti kapu za trud. Rade besprijekorno u vrlo teškim uvjetima. Temperature su visoke i sigurno nije lako. Mandžukić se vraća nakon delikatne ozljede i, iako bi on želio početi raditi s loptom, moramo biti dosta oprezni. Očekujem da će se za desetak dana priključiti potpuno trenažnom procesu. Bišćan je sve bolje. Doktori su prognozirali da će još uvijek biti na štakama, a on zbog velikog zalaganja već trčkara. I njega uskoro očekujem jer nam je on bitan igrač koji može igrati na više pozicija. Butina ima problema s nateknućem koljena koje se kod njega tu i tamo pojavi. No, to je sasvim normalno i vjerujem da će za dan ili dva biti dobro."

Kada su u pitanju pojačanja, Zajec je ponudio očekivani odgovor. Novca baš i nema. Sutra će u Plavom salonu biti predstavljen bivši Šibenčanin Ademi.

"Meni je bilo bitno da se zadrže glavni igrači od prošle godine. U tome se i uspjelo. Smatram da je kontinuitet vrlo bitan faktor u nogometu. Ovo je više manje kadar na koji ću moći računati. Imam gotovo 25 kvalitetnih igrača i to je sasvim dovoljno."

"Grčka je veliko razočaranje"

Razumljivo, press konferencija nije mogla proći bez pitanja o Svjetskom prvenstvu. Dinamovog je trenera najviše razočarala Grčka, iako ga kvaliteta nogometa na čitavom prvenstvu nije impresionirala.

"Grci su najveće razočaranje. Odigrali su katastrofalno, a smatram da je i njihov izbornik sasvim krivo postavio igru. Na travnjak je poslao nelogičan sastav, neki igrači mu nisu igrali i godinu dana. Oni su ekipa koja može odigrati dobro u defenzivnom dijelu i možda preko kontre prijetiti protivniku. No, ipak ne mislim da ih treba podcijeniti. Iako smo bolja momčad, u kvalifikacijama ih treba ozbiljno shvatiti. Ne smatram da mogu popraviti nešto radikalno iako će sigurno raditi neke izmjene u momčadi", objasnio je Zajec i dodao:

"Nijemci su odigrali najbolje iako treba uzeti u obzir da niti Australija nije neki posebno dobar protivnik. Paragvaj je pokazao bezobrazluk i nogometnu zloću. Od Španjolaca i Brazilaca očekujem atraktivnost. Ovo su prva kola i momčadi kalkuliraju, ne žele se izložiti početnom porazu. Kako prvenstvo bude odmicalo, očekujem sve bolju igru jer je ovo do sada bilo prilično loše."

Pročitajte više