Uhićen torcidaš koji je mahao zastavom s odsječenom Marićevom glavom. Sudac ga pustio

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

SPLITSKA policija jučer je uhitila i na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo dovela 20-godišnjaka iz Podstrane. Osumnjičen je za kazneno djelo izazivanja nereda. Konkretno, za to što je na sjevernoj tribini stadiona Poljud tijekom utakmice Hajduk - Istra 2. ožujka razvio i držao zastavu na kojoj je nacrtana ruka koja drži odsječenu glavu Brune Marića, donedavnog čelnika sudačke organizacije HNS-a. Za to mu djelo prijete i do tri godine zatvora.

Tužitelj tražio zatvor za Torcidinog stjegonošu, sudac odbio

U kaznenoj prijavi za izazivanje nereda navodi se da je s drugim navijačima poticao na nasilje jer su bili nezadovoljni Marićevim odlukama. U prijavi piše: "Pozivali su na nasilje prema Mariću jer se na zastavi nalazila karikatura s njegovom odsječenom glavom koju šakom za tjeme drži ruka nepoznate osobe, a na zastavi je bio i natpis 'Nema milosti'."

Općinsko državno odvjetništvo tražilo je istražni zatvor za navijača Hajduka, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela, ali i zato što je već dva puta osuđivan prekršajno za kršenje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Jednom je kažnjen s 15 dana zatvora uvjetno na šest mjeseci jer je na ulazu u stadion nosio fantomku, a drugi put je dobio sudski ukor jer je kao maloljetnik držao bengalku u ruci na utakmici.

No sudac istrage nije prihvatio zahtjev, već mu je odredio mjere opreza, i to zabranu posjećivanja Hajdukovih utakmica na području cijele države najdulje dok se presuda ne izvrši. Osim toga, jednom tjedno morao se javljati načelniku policijske postaje. Mladi navijač Hajduka branio se tvrdnjom da on doista jest u jednom trenutku utakmice uzeo zastavu, ali da nije znao što je na njoj. 

Torcida objavila sliku sa zastavom pa je obrisala

Nakon što je prije desetak dana izbila afera VAR leaks, sa snimkama komunikacije sudaca tijekom utakmica SuperSport HNL-a, Bruno Marić održao je konferenciju za medije, a dan kasnije podnio je ostavku. Torcida je tada na društvenim mrežama objavila fotografiju zastave s Marićevom odsječenom glavom kako se vijori na tribini uz poruku sucima:

"Skandalozan ste koktel neznanja, podlosti i kriminala na svim razinama. Vi ste gnojni čir hrvatskog nogometa koji zaudara, ma koliko god se, s medijskim poslušnicima, trudili ušminkati svoje nakazno lice. Danas ste, po tko zna koji put, unatoč svim dokazima, pokušali izmanipulirati i prevariti javnost, ali svaki vam je pokušaj uzaludan jer nas vaše igrice jačaju i bude vojsku koja će stati u obranu Hajduka i njegovih interesa. Igra nije gotova, igra je tek počela." Zatim je Torcida objavu izbrisala.

Pročitajte više