Uhvaćen drugi osumnjičeni za podmetanje bombi u njemačke vlakove, star samo 19 godina

DRUGI osumnjičeni za podmetanje bombi u njemačke lokalne vlakove krajem srpnja, Jihad Hamad, uhićen je u četvrtak ujutro u Libanonu, priopćilo je njemačko državno odvjetništvo u Karlsruheu.

"Osumnjičeni se sam predao vlastima u libanonskom gradu Tripoliju", izjavila je glavna državna odvjetnica Monika Harms. Za Hamadom je u utorak izdan nalog za uhićenjem nakon što su vlasti otkrile njegov identitet i dosadašnje prebivalište u Njemačkoj.

19-godišnjem Libanoncu se predbacuje da je 31. srpnja, zajedno s u subotu uhićenim Jusufom Muhamedom, u dva lokalna vlaka postavio eksplozivne naprave koje nisu eksplodirale zahvaljujući lošoj tehničkoj izvedbi. Odmah nakon neuspjelih napada Hamad je otputovao u Libanon.

"Sretan sam da je došlo do ovog uhićenja, a posebice sam zadovoljan zbog izvanredne međunarodne suradnje istražnih tijela", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier. I do prvog uhićenja je došlo nakon što su libanonske vlasti identificirale osobe s potjernice.

Državno odvjetništvo je priopćilo da su pokrenute sve mjere kako bi došlo do Hamadova izručenja.

Njemačke vlasti su nakon uhićenja prvog osumnjičenog strahovale da bi Hamad iz odmazde mogao počiniti novi napad. Dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" od četvrtka piše da su u Hamadovu stanu u Koelnu pronađeni upaljači i eksplozivna sredstva, a kod jednog prodavača rabljenih automobila iz Essena, koji je Hamadu i pribavio ulaznu vizu za Njemačku, i plinske boce iste izrade kao i one koje su se nalazile u eksplozivnim koferima postavljenima u vlakove.

Obojica osumnjičenih pripadaju sunitskoj ekstremnoj organizaciji Hizb ut Tahir, koja je zbog protuzapadne i antiizraelske promidžbe u Njemačkoj 2003. zabranjena.

Index.hr/Hina

Pročitajte više