Ukrajinci odaju počast Valeriju Lobanovskom

SEDAM je godina proteklo od smrti Valerija Lobanovskog (6. siječnja 1939. - 13. svibnja 2002.), najvećeg trenera u povijesti ukrajinskog nogometa.

Veliki je trener umro od posljedica moždanog udara u 64. godini života. Pretrpio ga je u Zaporižji sedmog svibnja 2002. godine, samo par sati nakon što je sa svojim kijevskim Dinamom pobijedio tamošnji Metalurg u utakmici ukrajinskoga nogometnog prvenstva. Umro je tijekom operativnog zahvata šest dana kasnije u lokalnoj bolnici.

U srijedu će mu Kijevljani odati počast na kijevskom groblju Baikove u 11 sati po lokalnom vremenu. Sat vremena kasnije komemoracija će se održati ispred Dinamova stadiona koji danas nosi njegovo ime, taman kraj njegova spomenika, objavili su iz kluba za koji nastupaju i hrvatski nogometaši Ognjen Vukojević i Goran Sablić.

Pod vodstvom Lobanovskog kijevski je Dinamo osvojio osam naslova prvaka i šest u Kupu za vrijeme SSSR-a. Vodeći Dinamo u Ukrajini pet je puta zaredom osvajao naslove prvaka.

S Dinamom je 1975. (igrao Oleg Blohin) osvojio europski Kup pobjednika kupova, što je ponovio 11 godina kasnije (Čanov, Zavarov, Mihajličenko, Litovčenko, Belanov, Kuznjecov, Besonov...). Godine 1997. doveo je i treću veliku generaciju ukrajinskih nogometaša, koje je sam stvorio, na vrh Europe: igrali su Kijevljani predvođeni Ševčenkom i Rebrovim tada u polufinalu Lige prvaka.

Na Europskom prvenstvu 1988. godine doveo je SSSR do finala. Vodio je reprezentaciju Sovjetskog saveza na trima Svjetskim prvenstvima (1982., 1986. i 1990.).

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više