Utišajte vuvuzele!

VUVUZELE su definitivno visoko na ljestvici stvari koje su obilježile početak SP-a. Svojim nesnosim zujanjem rade probleme igračima televizijskim postajama... Izluđujuće su.

 Da se pita šefa organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici Dannyja Jordaana vuvuzele bi mogle biti ugašene. No, čelni ljudi Fife ne namjeravaju ih ukinuti.

Korištenje plastične trube koje imitira slonovsko glasanje tijekom utakmica naišlo je na negativne kritike još tijekom prošlogodišnjeg Kupa konfederacija, a one su se još i intenzivirale tijekom SP-a i najčešći komentar glasi da su “iritantne”, kako od strane gledatelja, tako od strane novinara i samih igrača.

"Ako će biti osnove da ih zabranimo, učinit ćemo to. Čuli smo već pritužbe komentatora i ostalih i to je nešto što se razmatra. Pokušali smo uvesti reda. Tražili smo da vuvuzele ne buče tijekom sviranja himni i najava. Znam da je to teško pitanje, ali pokušavamo se nositi s njime. Pitanje vuvuzela je već iskrsnulo nekoliko puta i ja bih osobno više volio čuti pjevanje. Pjevanje je uvijek bilo nosioc sjajne atmosfere i pokušat ću poticati na pjevanje koje potiče na izljev emocija."

Konstantni zvuk vuvuzela nadglasava ostale zvukove s tribina i time uništava nogometnu atmosferu na stadionima. U razgovoru za BBC Jordaan je najavio kako je spreman riješiti se vuvuzela ukoliko za to bude razloga.

"Ako ijedna vuvuzela u ljutnji završi na travnjaku, morat ćemo reagirati", kazao je.

Evra: Zbog njih ne spavamo i ne čujemo se na terenu

Francuski kapetan Patrice Evra već se požalio na iritirajući zvuk tog instrumenta koji podsjeća na roj tisuća pčela te ga  je izravno okrivio za lošu igru njegove momčadi protiv Urugvaja (0:0) prvog dana natjecanja.

"Ne možemo noćima spavati zbog vuvuzela, počinju ih svirati od 6 ujutro. Na terenu ne možemo ni komunicirati jer se ne čujemo zbog njih", kaže Evra.

"Pokušali smo uvesti red, tražili smo da ne bude vuvuzela tijekom izvođenja himni i najava na stadionima. Teško je, ali pokušavamo raditi najbolje što možemo. Primili smo pritužbe nekih televizijskih kuća, kao i gledatelja, i procjenjujemo situaciju. Osobno, više volim pjevanje navijača na utakmicama. Ono je uvijek stvaralo posebnu atmosferu i volio bih kad bi navijači pjevali", priznao je Jordaan.

Ipak, malo je vjerojatno da će uistinu do zabrene korištenja vuvuzela i doći, budući je stav predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Seppa Blattera da su vuvuzele uobičajeni dio južnoafričkoga nogometnog folklora, kao što su bubnjevi ili pjevanje u drugim nogometnim kulturama.

> SVE O SP-u NA INDEXOVOJ TEMI

Pročitajte više