"Uz Štimca se osjećamo sigurnima. Indija će poludjeti kad se plasiramo na SP"

Foto: Profimedia

PROŠIRENJE broja reprezentacija za Svjetsko prvenstvo koje će 2026. zajedno organizirati Kanada, Meksiko i SAD znači i povijesnu priliku da neke slabije reprezentacije nastupe na Mundijalu. Sa sadašnja 32 sudionika broj reprezentacija sljedećeg SP-a bit će povećan na 48, s tim da će azijskim reprezentacijama pripasti osam mjesta direktno, a moguće i deveto kroz dodatne kvalifikacije. Indija, koju vodi Igor Štimac, o tome sanja.

Legendarni napadač indijske reprezentacije, 39-godišnji Sunil Chhetri govorio je o tome za FIFA-inu službenu stranicu. On je od debija za Indiju 2005. godine skupio 143 utakmice za nacionalnu momčad i postigao 93 gola u njima.

Odlazak na SP puno bi mu značio

"Toliko sanjam taj dan, bit će to ogromna stvar. Cijela će zemlja poludjeti", rekao je rekorder Indije po broju nastupa i postignutih golova pa istaknuo kolika je važnost Igora Štimca u rezultatima i uspjesima indijske reprezentacije, trenutačno 102. u FIFA-inom poretku.

"Osim što ima tehničko i taktičko znanje, bio je u sličnoj situaciji s hrvatskom reprezentacijom kada je napravio nešto nevjerojatno i čudesno. To mu pomaže da nas shvati. Više je od trenera, on je poput oca ili starijeg brata za sve, tako i mene koji sam već star. Vrlo ozbiljno shvaća svoj posao", rekao je Chhetri i nastavio:

"Razumije psihu, shvaća što igrači prolaze i što im je potrebno. Zato su svi igrači sretni što im je on izbornik. U kontaktu je sa svakim igračem. Putem svog tima svakom daje raspored treniranja kojeg se igrači moraju držati. Jasno svima daje do znanja da razina mora biti viša kad se igra za reprezentaciju."

Chhetri: Sa Štimcem smo napravili skok prema naprijed

"Uz njega se osjećamo sigurno. Kada se osjećamo ranjivo, možemo doći do njega i požaliti mu se, a to je jedna od njegovih najvećih kvaliteta. Ako usporedite naše igre sada s onima od prije četiri godine, svi će vam reći da smo napravili skok prema naprijed. A to je zbog njega i njegovog tima", dodao je.

Štimac, nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije, preuzeo je Indiju 2019. i pod ugovorom je do 2026. godine. Vodio ju je u 45 utakmica s prosjekom od 1.49 osvojenih bodova po susretu.

Pročitajte više