Modrić, Mamić i kriminal u sportu: "Ili su kriva obojica ili nijedan! Mamić je bio klub, menadžer, mama, tata..."

Screenshot (HRT)

U EMISIJI "Otvoreno", na dan svjedočenja Luke Modrića u postupku protiv Zdravka Mamića, govorilo se o kriminalu u sportu. Gosti emisije bili su Čedo Prodanović (odvjetnik Zdravka Mamića), Damir Vrbanović (izvršni direktor HNS-a i jedan od optuženih uz Mamića), Ivan Brleković (bivši dopredsjednik HNS-a), politolog Dražen Lalić i urednica rubrike Sport na Indexu Dea Redžić.
 
Modrić je promijenio iskaz i u Osijeku svjedočio u obranu Mamića s kojim je podijelio novac od transfera iz Dinama. Pola odštete je dobio zagrebački klub, a drugi dio prema dogovoru su podijelili Modrić i Mamić, s kojim je Luka s 14 godina sklopio građanski ugovor.
 
"Ovo je bilo očekivano za mene, nikakav šokantni preokret. Čak sam puno više očekivala od USKOK-a. Ono što sam ja vidjela od ugovora - ili su krivi i Mamić, koji je bio i klub, menadžer, mama, tata, i Modrić ili nije nitko kriv. Država je dopustila da ovo naprave i zarade ili je istina što njih dvojica govore. Puno više smo očekivali od USKOK-a", rekla je Dea Redžić.
 
Prodanović se javio iz Osijeka.
 
"To nije ništa novo. Dogovori 50-50 postoje svugdje. Mi govorimo o dijelu novca koji je Modrić zaslužio i koji je njemu pripadao. Mamić je svoj novac mogao dobiti na 100 drugih načina. Činjenica je da je Modrić, kojeg su na ispitivanje doveli u nedjelju u 21 sat, u jednom trenutku pobrkao sve te ugovore. Naravno da se zabunio."
 
"Ako su optužnicu bazirali na Modriću, onda su diletanti"
 
Brleković se prisjetio 3. srpnja 2015. godine, kada je policija pokušala privesti Mamića koji je s Dinamom bio na pripremama u Sloveniji.
 
"Tada je zavladala jedna histerija, a ja sam spuštao loptu. Čemu histerija kad je u Hrvatskoj dug put od pokušaja privođenja do pravomoćne presude", rekao je Brleković i osvrnuo se na Modrićevo svjedočenje.
 
"To što se on ničega nije mogao sjetiti ili nije htio sjetiti... To mi nije ništa čudno. Jedino mu zamjeram što se ne sjeća kada je debitirao za hrvatsku reprezentaciju koja mu je toliko puno dala. A USKOK ako je bazirao optužnicu na izjavama Modrića i Lovrena, onda su imali diletantski pristup. Vjerujem da posjeduju i neke malo jače dokaze, da nisu toliko naivni."
 
"Aneksi nisu ništa novo, i danas ih ima"
 
Uz Mamića je na optuženičkoj klupi i Vrbanović.
 
"Tih aneksa ima i danas. Imaju ih i Dinamo, Rijeka, Hajduk, Osijek. To je praksa da se klub i igrač dogovore o mjesečnoj naknadi. Nažalost, u Hrvatskoj plaća ne zadovoljava apetite igrača pa se dogovore oko podjele novca od transfera - ovisno od kvalitete igrača. To je apsolutno legitimno. Igrač ima pravo dobiti taj novac", rekao je Vrbanović.
 
 
 
"Ovdje je Dinamo oštećen, Mamić je bio i klub i menadžer"
 
Lalić smatra da je zalutao u emisiju i kako bi bolje bilo da su doveli psihologa da analizira govor tijela Modrića i optuženika. 
 
"Ovdje je, osim psihologa, trebao doći i Dinamov navijač jer koliko ja vidim Dinamo je tu jako oštećen. Radi se o tome da je Mamić bio i menadžer i klub, a klub nije u njegovu vlasništvu. Tu je klub oštećen i ja ne bih tretirao optužnicu olako. Dajmo im šansu da pokušaju nešto dokazati", poručuje Lalić.
 
Odmah se uključio Prodanović...
 
"Mamić je građanski ugovor s Modrićem sklopio dok nije bio u Dinamu. Znači nije nikako zlorabio svoj položaj u Dinamu." 
 
"Mislim da će Lovren biti teži slučaj za Mamića"
 
U srijedu svjedoči Lovren...
 
"Ništa o tome nisam ni čula, ni vidjela. Mislim da će njegovo svjedočenje biti puno teže za obranu", smatra Redžić, dok Brleković navodi da je princip isti.
 
"U slučaju transfera dogovara se da dio transfera pripada igraču. Na taj način su se u klubu zadržavale nogometne veličine jer klubovi nisu mogli plaćati onoliko koliko su oni vrijedili."
 
"Pa što ako je Mamić=Dinamo?!"
 
Dea Redžić upitala je Prodanovića gdje je to bio Mamić kada je potpisivao ugovore s Modrićem, ako nije bio u Dinamu, posebno ako se zna da je Mamić=Dinamo.
 
"Pa što ako je Mamić=Dinamo?! Je li to mora biti nešto loše?" izgubio je živce Prodanović koji je jedva priznao da je Zdravko nakon ulaska u Dinamo svoje građanske ugovore s igračima prenio na svog sina.
 
"Čudna utakmica"
 
Vrbanović smatra da je riječ o uobičajenom pravnom poslu...  
 
"Državno odvjetništvo je krenulo u jednu čudnu utakmicu. Žele dokazati nešto što sve strane potvrđuju - klub potvrđuje podjelu, HNS potvrđuje, aneksi ugovora potvrđuju, igrač potvrđuje da je potpisao aneks, klub poručuje da nije oštećen..."
 
Brleković je HNS opet nazvao kaljužom.
 
"HNS vodi čovjek koji je više u Las Vegasu nego u Hrvatskoj. Drugi čovjek HNS-a, gospodin Vrbanović, suočen je s teškim optužbama. Kako to onda nije moralna kaljuža."
 
"Plenković je sukrivac za ono što se dogodilo Janici"
 
Dea Redžić dotaknula se onoga što najviše muči navijače - neprovođenje Zakona o sportu.
 
"Crne liste... Sjećate se kada se prestalo s crnim listama? Tada kad je Mamić odlučio da se prekine s tim. Gdje su ti ljudi iz Sportske inspekcije? Preselili su u državni ured, primaju plaću dvije godine i prate kako se provodi Zakon koji se ne provodi nikako", rekla je Dea Redžić koja je razočarana i odnosom političara prema nogometu i koja se osvrnula na verbalni napad torcidaša na Janicu Kostelić.
 
"Političari su na lokalnim izborima propustili napraviti veliku stvar za ovu zemlju. Plenkoviću nije bitan nogomet, nije mu bitno srediti situaciju. Vi i dan danas imate većinu članova HDZ-a u Izvršnom odboru HNS-a. Plenković je sukrivac za ono što se dogodilo Janici. Njoj zamjeram što je odmah otišla s Brača, trebala je ostati i reći što je napravila oko Zakona o sportu. To je njen posao."
 
"Brleković je dno dna"

Za kraj, Vrbanović je napao Brlekovića koji ga je ranije bocnuo nazvavši ga čovjekom suočenim s teškim optužbama koji je i dalje drugi čovjek hrvatskog nogometa.

"Danas smo saznali tko je dno dna. To su ovakvi sugovornici poput Brlekovića."

Pročitajte više