Van Basten: Male zemlje kao Hrvatska teško osvajaju prvenstva

Foto: EPA

BUDUĆI da se iznenađujuće nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Nizozemska nije zahvaćena nogometnim ludilom. Nizozemski su mediji posljednjih tjedana površno i tek na kapaljku izvještavali o zbivanjima u Rusiji.

"Hrvatska je sjajna, ali pogledajte povijest"

Međutim, završnica svjetske smotre ipak je pobudila zanimanje Nizozemaca. Kao i povijesni plasman Hrvatske u finale u kojem će se u nedjelju susresti s Francuskom.

"Hrvatska ima izvrsne igrače koji nastupaju za kvalitetne europske klubove. Modrić vodi ekipu, vodi igru i Hrvati s njim mogu još mnogo toga napraviti. Finale je uvijek nešto posebno i teško je predvidjeti pobjednika. Ipak, male zemlje kao Hrvatska teško osvajaju prvenstva. Pogledajte samo kroz povijest, uglavnom su prvenstva osvajali veliki igrači. Ovo je velika šansa za Hrvatsku, velika šansa za malu zemlju", konstatirao je nekadašnji nizozemski legendarni reprezentativac Marco Van Basten.

"Nogomet se promijenio"

Sukladno ugledu i bogatoj povijesti, južnoamerički i europski velikani poput Brazila i Argentine te Njemačke i Španjolske su, najblaže rečeno, podbacili. Javnost ih je prije početka turnira svrstavala u suženi krug favorita za svjetsku titulu, no svojim su (pre)ranim ispadanjima šokirali svijet.

"Nogomet se promijenio. Napadači danas imaju manje prostora i vremena za reakciju. Čak i igrači kao što je Messi sve manje imaju vremena s današnjim obranama. Danas je gotovo nemoguće igrati jer vas u stopu prati deset protivničkih igrača. To je problem momčadi koje su napadački orijentirane", rezimirao je Marco Van Basten pojasnivši na primjeru Njemačke koja je sa Svjetskog prvenstva u Rusiji eliminirana već u grupnoj fazi. 

"Njemačka je kreirala ogroman broj prilika, ali nije ih realizirala. Usto, uvijek postoji opasnost od kontranapada. Razmislite koliko napadačke reprezentacije imaju prostora za napad, a koliko prostora ostavljaju protivniku za kontranapad. Možeš riskirati, pokušati probiti, ali moraš biti svjestan i da možeš biti kažnjen."

Pročitajte više