HNL

Velika borba za treću ligu. Proslavljeni igrači i posrnuli velikani u kvalifikacijama

ODAVNO je poznato kojih će se deset klubova u nadolazećoj sezoni natjecati u Hrvatskoj nogometnoj ligi, dok je Vukovar 1991 u nedjelju postao i posljednji, odnosno 12. drugoligaš. No prava borba i dalje se vodi za treću ligu, koja će se zvati Druga liga, te je od nadolazeće sezone prvi put jedinstvena, odnosno sačinjavat će je klubovi iz cijele Hrvatske.

Naime, u subotu će se od 18 sati odigrati dvije kvalifikacijske utakmice koje će odrediti kome će pripasti dva zadnja mjesta u trećem rangu hrvatskog nogometa. U Slavonskom Brodu sastat će se Marsonia i Trnje, dok će u Čakovcu igrati Međimurje i Hrvatski vitez iz Posedarja.

Sastav Druge lige:

1. Osijek II
2. Sesvete

3. Croatia Zmijavci
4. Opatija
5. Zrinski Jurjevac
6. Grobničan
7. Jadran Poreč
8. Jadran Luka Ploče
9. Dugo Selo
10. Bjelovar
11. Belišće
12. Hrvace
13. Mladost Ždralovi
14. Zagorec Krapina
15. Marsonia/Trnje
16. Međimurje/Hrvatski vitez 

Dva proslavljena hrvatska nogometaša jedan protiv drugog u ulozi trenera

Veliku pažnju privlači dvoboj u Slavonskom Brodu. Marsonia je daleko od svojih najuspješnijih dana u 1. HNL, a sada joj prijeti nova degradacija i spuštanje u tek četvrti rang hrvatskog nogometa.

Takav rasplet pokušat će spriječiti momčad koju vodi Robert Špehar, nekad proslavljeni hrvatski nogometaš i reprezentativac. Marsoniju je do kvalifikacija za Drugu ligu pogurao Vukovar prolaskom u Prvu ligu, no Brođane je do tog ključnog četvrtog mjesta u 3. HNL - Istok doveo Špehar, koji je ekipu preuzeo u zimskoj pauzi. Otada je Marsa ostvarila 12 pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz.

Na drugoj ga strani čeka još jedan poznati hrvatski nogometaš. Danijel Pranjić i njegova pomoćnica Tihana Nemčić također su preuzeli Trnje tijekom zimske stanke i sa zagrebačkom momčadi ostvarili treće mjesto u 3. HNL - Središte. Očekivali su da će im to biti dosta za ulazak u jedinstveni treći rang, ali ipak nije. Na to se za Index osvrnuo i sam Pranjić.

"Iskreno, pojma nemam kako bih ovo komentirao. Što sad da ja radim? Momčad mi nije na okupu, a ja bih ih sutra trebao vratiti i pripremati za utakmicu. Gledajte, nije problem igrati, ali ne mogu se neke stvari odlučivati preko noći. Ako pravila postoje, onda moraju biti jasna, a ne da se netko sjeti dan prije nam javiti da, eto, moramo igrati. I dalje ništa ne znamo, ništa nije službeno, ali ovo je sve, samo ne ozbiljno", rekao nam je.

Bivši prvoligaš protiv kluba iz mjesta od 1300 stanovnika

U drugom će dvoboju još jedan nekadašnji prvoligaš tražiti svoje mjesto u jedinstvenoj trećoj ligi. Međimurje je u drugoj polovici 2000-ih odigralo pet sezona u 1. HNL, a sada mu prijeti ista sudbina kao Marsoniji.

Iako su nogometaši Međimurja, koje vodi nekadašnji prvoligaški igrač Goran Vincetić, u 3. HNL - Sjever ove sezone bili tek peti, našli su svoje mjesto u kvalifikacijama jer dva kluba koja su bila ispred njih ne mogu igrati ovaj rang natjecanja.

Veliki uspjeh trećim mjestom u 3. HNL - Jug ostvario je NK Hrvatski vitez Posedarje, klub iz mjesta od 1300 stanovnika, a dlaka ga je dijelila od izravnog plasmana u jedinstvenu treću ligu. Ta je čast zbog boljeg međusobnog omjera ipak pripala Hrvacama, koje su bile i na pragu ulaska u drugu ligu, no u kvalifikacijama ih je porazio Vukovar.

Sada će Hrvatski vitez pod palicom trenera Darka Vukića pokušati na gostujućem terenu kod Međimurja još podebljati taj značajan uspjeh i ući u ekskluzivno društvo 16 trećeligaških klubova iz cijele Hrvatske.

Pročitajte više