HAJDUK i HNS

Velika pomirba: Šuker čestitao Jakobušiću i poželio Hajduku da opet bude veliki klub

Foto: Hina

DAVOR ŠUKER, predsjednik HNS-a, javno je čestitao novom predsjedniku Hajduka Lukši Jakobušiću na imenovanju i poželio splitskom klubu da u budućnosti postane konkurentan u hrvatskoj ligi. 

Jakobušić je tijekom službenog predstavljanja na Poljudu, govoreći o svom viđenju kluba, najavio suradnju s HNS-om i istaknuo da želi vratiti dignitet poziciji predsjednika Hajduka te da će dati podršku reprezentaciji Hrvatske kad dođe na Poljud.

Šuker mu je jutros odgovorio priopćenjem u kojem navodi: 

"Čestitam Lukši Jakobušiću na imenovanju na čelno mjesto Hajduka. Njegovo iskustvo gospodarstvenika i dugogodišnjeg sportskog djelatnika ukazuju da će uspješno voditi klub, vjerujem da će Hajduk s njim na čelu biti financijski stabilan i u natjecateljskom smislu konkurentan najboljim hrvatskim momčadima. Drago mi je da je gospodin Jakobušić u svom inauguracijskom obraćanju javnosti nagovijestio dobru suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom i izrazio zadovoljstvo činjenicom da će Poljud 17. studenoga biti domaćin hrvatskoj reprezentaciji u susretu Lige nacija s Portugalom. Želim mu puno sreće i uspjeha u radu, a vrata Hrvatskog nogometnog saveza uvijek su mu otvorena za konstruktivan razgovor i suradnju."

Jakobušić: Neću jesti i piti s HNS-om, prvo ćemo spustiti tenzije 

Podsjetimo, Jakobušić je u emotivnom govoru prilikom preuzimanja čelne pozicije u Hajduku kazao kako će splitski klub dati svu podršku reprezentaciji Hrvatske. 

"Mi nemamo drugu državu osim Hrvatske i tu nema nikakve dvojbe. Hajduk će dati svu podršku reprezentaciji da igra na Poljudu. Ne sad nego kad će god trebati i kad će god reprezentacija to željeli, a pogotovo sad kad je Maksimir stradao. Oko toga nema dvojbe, ali to ne znači da ćemo piti i jesti s HNS-om. Hoću li sjediti u loži s njima? Predsjednik Hajduka mora sjediti u loži na Poljudu čak i ako je koncert klapa. Ali ja nisam u institucijama HNS-a i ne moram sjediti s njima. Vodit ću računa s kim se sastajem, ali institucija je institucija. Što se odnosa s HNS-om tiče, prvo ćemo spustiti tenzije. Nismo mi ni najpametniji ni najidealniji, a oni pogotovo. Međutim, ne mogu ja očekivati da nas netko poštuje ako mi ne poštujemo njih. Ne moramo se voljeti", kazao je Jakobušić te dodao:

"Ako neki klubovi imaju pravomoćno ili nepravomoćno osuđene osobe, nas to nije briga. Mi se brinemo o Hajduku. No kad postoje u glavnoj instituciji nogometa, tu kompromisa nema. Mi smo glasnik toga, ali drugi ne idu za tim iz razloga jer idemo svima na živce. Zato ne idu za nama. Pa tko pametan može reći da je normalno da osuđena osoba bude u nekom klubu, udruzi ili negdje drugdje? Kod HNS-a to treba dignuti na još veću razinu. S obzirom na značaj HNS-a, tamo mora biti nulta tolerancija na sve i ne mogu tu biti dvostruka mjerila. Ne smijemo ih imati ni mi. Ne možemo mi malo primati para, a malo se svađati. Mi ćemo tražiti svoja prava, ali ćemo promijeniti način na koji ćemo ih tražiti."

Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ben Perasović, koji je mimo natječaja za predsjednika nazvao Jakobušića i predložio njegovo imenovanje, kazao je kako se ne slaže da prvi čovjek Hajduka sjedi u loži s čelnicima HN-a, ali "da je spreman to pustiti".

Jakobušić je kazao kako bi želio da Hajduk ima svojeg predstavnika u HNS-u, ali da nema koga tamo poslati. Hajduk nije imao svoje ljude u HNS-u još od odlaska Igora Štimca i Fredija Fiorentinija iz Izvršnog odbora HNS-a.

Sukob kulminirao svastikom. U političkoj akciji reprezentacija se vratila u Split 

Hajduk je proteklo desetljeće u očajnim odnosima s HNS-om. Bivši čelnici kluba odbijali su sudjelovati u radu Skupštine HNS-a zbog institucionalizirane korupcije u Savezu, tražili su da sami pregovaraju o TV pravima za svoje utakmice i zabranili ulaz Izvršnom odboru HNS-a u poljudsku svečanu ložu tijekom utakmica Hajduka. Posebno su se žalili na utjecaj braće Mamić i tretman koji Hajduk ima kod HNS-ovih sudaca. Sukob je kulminirao velikim prosvjedom na splitskoj Rivi, gdje je protiv HNS-a prosvjedovalo više od 30 tisuća ljudi te sabotažom reprezentacije iscrtavanjem 15-metarske svastike na poljudskom travnjaku noć uoči susreta Hrvatske i Italije 2015. godine. Otopljavanje odnosa počelo je u političkoj akciji povratka reprezentacije na Poljud u listopadu 2019. godine, kada je na splitskom stadionu odigrana utakmica protiv Mađarske. Hajduk se tada postavio samo kao promatrač u pregovorima, dok je domaćin reprezentaciji službeno bio Grad Split. Glavni operativci u pregovorima bili su Marijan Kustić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik, šef ličkog HDZ-a i aktualni direktor Saveza, te Andro Krstulović Opara, HDZ-ov splitski gradonačelnik. Utakmicu su iz lože pratili premijer Andrej Plenković i kompletna garnitura HDZ-a koja čini većinu u IO-u nogometnog Saveza. 

O odnosu Hajduka s HNS-om u Indexovom studiju na dan Jakobušićevog ulaska u klub govorio je i Igor Štimac, bivši kapetan i direktor Hajduka te nekadašnji izbornik Hrvatske koji je u svom debiju vodio reprezentaciju na Poljudu protiv Švicarske i izgubio 4:2 (OVDJE POGLEDAJTE CIJELI INTERVJU).

Štimac je kazao da reprezenaciju nije bilo moguće ponovno dovesti uz Split bez pomoći politike, a komentirao je i Andru Krstulovića Oparu, riječima da on za njega nije gradonačelnik Splita. 

Pročitajte više