VELIKI DAN Osijek čeka pakao u Austriji, Dinamo na vrućem terenu u Albaniji, a u Splitu sanjaju čudo

Foto: Index

DINAMO nije sanjao da će za ulazak u Europsku ligu morati na gostujućem terenu pobijediti ili postići barem dva gola. S druge strane, Osijek je na početku samo sanjao da će doći do ove faze i pobjedom u Austriji mogao bi napraviti najveći rezultat u klupskoj povijesti. Hajduk, pak, uvijek sanja. Optimisti iz Splita vjeruju da mogu nadoknaditi 0:2 s Goodison Parka i izbaciti Everton. Što bi Delboy i Rodney rekli "He who dares, wins!".

Upravo taj moto morat će biti glavna misao svih naših predstavnika u večerašnjim uzvratnim utakmicama play-offa Europske lige. Podsjetimo, Dinamo je u Maksimiru sa Skenderbeuom odigrao 1:1, Osijek je izgubio kod kuće od Austrije 2:1, a Hajduk kod Evertona 2:0.

Osječanima i Splićanima nitko neće moći ništa prigovoriti ako danas ispadnu. Osijek je u samo nekoliko mjeseci stasao u dobru momčad i ovogodišnje europske kvalifikacije poslužit će im kao podloga za sljedeću sezonu. Hajduk je znao da će, ako dogura do play-offa, igrati protiv neke velike momčadi, ali Everton je ipak prejak za Splićane i cijeli HNL.

Na Dinamu je najveći pritisak

Za Dinamo bi ispadanje od albanskog Skenderbeua bila katastrofa. Iako je Fenerbahče izgubio od Vardara, Ajax kod kuće od Rosenborga, a Marseille se namučio u Domžalama, Dinamu je eventualni poraz neprihvatljiv.

Nakon gubitka obaju trofeja prošle sezone, Modri bi teško preživjeli godinu bez europskih utakmica, a atmosfera oko kluba bila bi još gora. Dinamo je od 2007. stalni sudionik Lige prvaka ili Europske lige i poraz od Albanaca uzrokovao bi nove probleme. No dobra vijest za Dinamo je da će u Elbasanu igrati Hilal Soudani i da Cvitanović na raspolaganju ima najjaču momčad.

Smatramo da Dinamo ne može odigrati još jednu lošu utakmicu kao prije tjedan dana u Maksimiru. Protiv Slavena su u nedjelju imali lakši trening i potpuno spremni otputovali su u Albaniju. Svima je jasno da je Dinamo kvalitetnija momčad od Skenderbeua.

"Igrači moraju pokazati muda i zbog onoga što se dogodilo sa Zdravkom. Prkos, inat, želja i karakter je ono što tražim. Samo pozitiva i ako ćemo tako razmišljati, sve će biti u redu", rekao je Mario Cvitanović.

Dobra vijest za Osijek je da bečka Austria ovu utakmicu ne igra na svojem stadionu. Veliki Ernst Happel Stadion će umjesto Osijeka u subotu ugostiti Robbieja Williamsa pa su na stadionu u tijeku velike pripreme za koncert. Tako će Austria i Osijek večeras igrati u St. Pöltenu, gdje je rasprodano svih 7400 ulaznica za ovaj dvoboj.

Optimizam iz svih tabora

Iako je nešto slabije krenula u prvenstvo, Austria je nakon pobjede u Gradskom vrtu slavila i u domaćem prvenstvu kod Mattersburga i puna optimizma čeka Osječane. Austria je nakon pet kola trenutačno četvrta momčad prvenstva s osam bodova manje od vodećeg Sturma.

"Treba nam odlučnosti i hrabrosti. Probat ćemo se nametnuti da se od prve minute vidi da smo došli po pobjedu. Postajemo ozbiljna momčad i kad se tako ponašamo i igramo, onda je puno lakše. Ja sam optimist, a moji igrači su za mene već sad heroji. Daj Bože da povedemo pa smirimo igru i onda preuzmemo rizik te krenemo u juriš. Sve su to želje, ali i izazov", rekao je trener Zoran Zekić.

Najteži posao ima Hajduk, iako će neki reći da je ovakve utakmice najlakše igrati jer nema pritiska,  igrači se mogu opustiti i igrati. Hajdukovcima će biti teško jer je Everton ovog ljeta potrošio 150 milijuna eura na pojačanja i vrijedi točno deset puta više od Hajduka.

Ali navijači su euforični i često su pomogli Hajduku, iako Everton nije Unirea ili Dinamo iz Bukurešta, nego vrlo dobra momčad koja brani 2:0 iz prvog susreta. Optimizam i napaljenost jedina su Hajdukova šansa.

"Tko ne vjeruje da možemo proći, neka odmah izađe iz svlačionice", jasan je bio Joan Carrillo dan uoči dvoboja na rasprodanom Poljudu.

"Kad ne bih vjerovao da možemo proći, ne bih bio trener. Igrači moraju biti svjesni toga da moraju igrati više ovakvih utakmica, a ne samo jednu. Svakog dana napreduju. Bilo bi dobro rano zabiti gol, ali bitno je da ga zabijemo. Imamo 35.000 navijača koji su nam poslali poruku svojim dolaskom. Vjeruju nam i mi im moramo uzvratiti. Ma, neka bude fešta, neka Hajduk slavi večeras", rekao je Carrillo.

Dinamovu utakmicu u Albaniji možete pratiti od 20 sati na HTV 2. Hajdukov susret s Evertonom je na HTV 1 od 21 sat, a hoće li Osijek uspjeti napraviti čudo u Austriji, pogledajte na HNTV-u od 21.05.

Pročitajte više