Veliki derbi na Weseru: Klose se vraća kući

MIROSLAV KLOSE, koji je ovog ljeta iz redova Werdera u transferu vrijednom 23 milijuna eura, prešao u minhenski Bayern čestitao je svojim suigračima SMS-porukama pobjedu na Dinamom u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka.

Najbolji strijelac zeleno-bijelih u posljednje tri sezone bio je tražene ljetna roba, a među upornijima je bila i katalonska Barcelona. No, Klose koji je s našim Ivanom Klasnićem svojedobno palio i žario njemačkim travnjacima, odlučio je karijeru nastaviti u Bundesligi. Dosad je u njemačkom prvenstvu zabio 99 pogodaka, a priliku da zaokruži učinak dobit će već u subotu, kada Bayern ide na noge Werderu! Uoči utakmice, održat će se mala svečanost kojom će se Werder i službeno oprostiti od svog nekadašnjeg golgetera.

"Jako me razveselila Kloseova poruka. Vidi se da je još uvijek vezan za našu momčad. Istina, naši ga navijači na Weseru sutra neće dočekati prijateljski, ali nadam se da sve skupa neće izmaknuti kontroli. Ipak je Miro u tri godine dao veliki doprinos našem klubu." - osvrnuo se kapetan Werdera Frank Baumann, u razgovoru za službene stranice kluba.

Bavarci najavili dominaciju pobjedom u Ligapokalu

Dinamovci će sutra s velikom pažnjom pratiti razvoj situacije u Bremenu, gdje se igra veliki bundesligaški derbi. Posljednji susret ovi su klubovi odigrali prije nešto manje od mjesec dana. U četvrtfinalu 11. izdanja Ligapokala, Bavarci su proslavili uvjerljivu pobjedu s 4-1.

Iako je Werder poveo golom Borowskog u 9. minuti, Bayern je već do poluvremena preokrenuo na 3-1 golovima Schweinsteigera, Altintopa, i Ribéryja, koji je u nastavku svojim drugim pogotkom stavio točnu na i. Bayern je na kraju osvojio to natjecanje, i na najbolji način zacijelio rane iz prošle sezone kada nije uspio izboriti niti plasman u Ligu prvaka, pa će u ovoj sezoni igrati u Kupu UEFA.

Werderova nezaboravna 2003/04

Kroz povijest je, dakako, odigrano mnoštvo utakmica između Werdera i Bayerna koje su se dugo pamtile. No, susret koji definitivno možemo etiketirati kao legendarni, zbio se 20. travnja 1986., kada je Werder bio domaćin u pretposljednjem, 33. kolu Bundeslige, s 2 boda prednosti pred Bayernom (tada se još za pobjedu dobivalo 2 boda). Werderu je, dakle, za osiguranje naslova trebala pobjeda. I imali su pobjedu na dlanu, jedanaesterac u 90. minuti pri rezultatu 0-0. No, Michael Kutzop nije pogodio, ostalo je 0-0, a trener Werdera Otto Rehhagel vjerojatno je jako teško podnio propuštanje takve prilike.

Ipak, Werder je još uvijek imao sve u svojim rukama, trebao mu je bod u zadnjem kolu protiv Stuttgarta. Izgubili su 2-1, Bayern je deklasirao Borussiju Mönchengladbach 6-0 i osvojio naslov, s istim brojem bodva kao Werder, ali boljom gol razlikom.

Jedna od zanimljivijih utakmica dogodila se u sezoni 2003/04. Bavarci su ugostili “zeleno-bijele” na Olimpijskom stadionu u 32. kolu, a Werder je bježao Bayernu na vrhu ljestvice za šest bodova. Bayernu je, dakle, trebala pobjeda kako bi zadržao izglede u borbi za naslov prvaka. No, već nakon 35 minuta semafor je pokazivao 0-3! Ivan Klasnić zabio je prvi gol u 19. minuti, a potom su mrežu Kahna napunili još Micoud i Ailton. Makaay je u nastavku tek uspio ublažiti poraz (1-3), i Werder je tom pobjedom osigurao naslov prvaka, četvrti u svojoj povijesti.

Prošle sezone, Werder je kao domaćin trijumfirao s 3-1, a u Münchenu je bilo 1-1. Iako su Bavarci bili puno bolji u toj utakmici, s takvim ishodom su se oprostili od borbe na naslov prvaka, a kasnije se pokazalo da im je upravo ta pobjeda nedostajala i za plasman u Ligu prvaka.

Kahnu je zabio i Klaus Alofs

Zanimljivo je i čuti prisjećanja Bayernovog vratara, 38-godišnjeg kapetana Olivera Kahna, na dosadašnja njegova gostovanja u Bremenu.

"Prvi puta sam branio na stadionu Weser u sezoni 1990/91, kao član Karlsruhea. Izgubili smo 2-0. Klaus Alofs je zabio jedan gol, a u momčadi je bio i Thomas Schaaf. S Karlshureom sam tri puta gostovao u Bremenu, dva puta smo izgubili a jednom odigrali 0-0.

"S Bayernom je bilo malo bolje. Krajem devedesetih, četiri puta smo ostali neporaženi. No, u posljednjih 7 sezona, samo jednom smo pobijedili na Weseru."

"Posebno ću pamtiti dva gostovanja u Bremenu. Prvo, u travnju prošle godine, kada mi je tadašnji njemački izbornik Juergen Klinsmann samo dan prije utakmice rekao da neću biti prvi vratar "elfa" na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu. Tada sam dobio neviđenu podršku na Weseru, i od igrača Werdera, pa čak i od navijača. Ništa nije pomoglo, izgubili smo 3-0, ali smo te sezone ipak bili prvaci."

"Drugo gostovanje koje posebno pamtim dogodilo se 2002., kada smo igrali u Kupu protiv Werderovih rezervi. Vodili smo 3-0, a onda je par minuta prije kraja do mene dotrčao “streaker”. Našao sam se u vrlo neobičnoj situaciji, ali, što sam mogao - čovjek je, gol golcat, došao baš do mene, pa sam mu poželio ugodan dan!"

Index/Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više