raskol u hrvatskom tenisu

VIDEO Igrači potjerali Krajana: "Odnosi su postali nepodnošljivi"

Foto: Guliver Image/Getty Images

U ŠOKANTNOM raspletu, samo nekoliko dana prije odlaska u Madrid gdje će hrvatska Davis Cup reprezentacija braniti naslov, izbornik Željko Krajan maknut je s klupe reprezentacije.

Na presici predsjednica HTS-a Nikolina Babić i igrači dali su svoje viđenje smjene Krajana.

Nikolina Babić se prva obratila javnosti:

''Veselili nas odlazak u Madrid na finale Davis Cupa. Nažalost, ne idemo u najjačem sastavu, Marin je ozlijeđen. Počet ćemo s temom oko izbornika Krajana. HTS je sporazumno raskinuo ugovor o radu s Krajanom. Hvala mu na sedam godina rada i suradnje. Došlo je do poremećaja u odnosima, Nisu financijski problemi u pitanu kao što se spominjalo u medijima, došlo je do poremećaja odnosa. Izbornik je izgubio kredibilitet među igračima. Oni su najvažniji i sam izbornik je rekao da je u takvoj atmosferi dogovoreno da on ne putuje. Sad je važan Madrid, u jako smo teškoj grupi i vjerujemo da ćemo u što boljoj atmosferi otići u Madrid i tamo napraviti dobar rezultat'', rekla je Babić

Poremećeni odnosi i igrači su odlučili da Krajan ode 

Borna Ćorić je uzeo riječ.

''Drago mi je da sam se oporavio i da mogu otići na Davis Cup. Šest mjeseci se mučim s ozljedama, no zadnja dva mjeseca nemam većih problema i odlučili smo da idem u Madrid. Bit će to veliki izazov. Nismo u najjačem sastavu, ali dat ćemo sve od sebe. Što se tiče Krajana, mi igrači smo odlučili da nismo zadovoljni i odlučili smo da sami, bez njega idemo u Madrid'', rekao je Ćorić.

Franko Škugor je privremeni izbornik

Novi izbornik reprezentacije je Franko Škugor.

"Nisu ovo idealni uvjeti, ali igrači su s obzirom na situaciju odlučili da ja budem taj koji će voditi reprezentaciju".

''Krajan je napravio puno toga. Hvala mu, ali od Lillea već nešto nije u redu, a to reprezentacije ne može trpjeti. U reprezentaciji moraju biti zreli odnosi. Tenisači moraju biti u fokusu. Uvijek ćemo stati iza njih. Profesionalno se moramo držati svojih funkcija. Ta tema je šokantna, ali kad je kriza, onda i odluke moraju biti šokantne'', nadovezala se Babić.

U subotnjem priopćenju iz HTS-a predsjednica Nikolina Babić je izjavila da je nakon zajedničkog sastanka užeg vodstva HTS-a s igračima zaključeno da reprezentacija neće ići na završni turnir u Madrid pod vodstvom izbornika Krajana te da je s njim dogovoren sporazumni prekid suradnje.

Savez kaže da je Krajan pristao na raskid, on je jučer rekao da je bio spreman otići na put

Krajan je jučer demantirao da je sporazum o raskidu suradnje bio sporazuman i tvrdi da je izigran i prevaren.

"Nije onako kako je napisano da se radi o sporazumnom raskidu ugovora. To je bilo moje prihvaćanje nametnutog otkaza. Pravi razlog će se vjerojatno kad-tad saznati", rekao je Krajan te otkrio kako već neko vrijeme odnosi s vodstvom krovne organizacije nisu bili idilični.

"Neke nesuglasice sa Savezom postoje već neko duže vrijeme, a vezane su bile za izbor ekipe koja je trebala ići u Madrid. No, unazad mjesec dana sve je bilo dogovoreno i razriješeno. Ja sam bio spreman u ponedjeljak doći na konferenciju za medije i u utorak krenuti na put", dodao je jučer Krajan.

Je li ovo bilo neprofesionalno dva dana prije puta u Madrid?

''Sigurno da tajming nije najbolji. Ipak, odlučeno je da s izbornikom Krajanom nismo mogli ići u Madrid. S tim se složio i Krajan koji je odbio ići u Madrid'', rekla je Babić.

Karlović je navodno bio dio problema? Borna Ćorić kaže:

''Nije ga dugo bilo. To je bio njegov izbor. Nismo mogli dopustiti da on dođe večer prije prvog meča. Prijavio je turnir u Houstonu. Bio je to jedini razlog zbog čega se nismo mogli složiti oko njegovog dolaska.''

Babić je nastavila o Krajanu:

''Ne znam je li izborniku reprezentacija prestala biti prioritet, ali očito je bilo da fokus nije bio takav kakav je trebao biti'', za kraj je rekla Babić.

Tko je Željko Krajan i što se zapravo dogodilo?

Željko Krajan je najdugovječniji i najuspješniji teniski izbornik koji je za svog mandata, započetog u siječnju 2012. godine i završenog u subotu priopćenjem Hrvatskog teniskog saveza o "sporazumnim raskidom ugovora" s 40-godišnjim Varaždincem, bio na čelu reprezentacije koja je prošle godine u Lilleu drugi put donijela Davis Cup u Hrvatsku, a 2016. bila na korak do trijumfa u zagrebačkom finalu protiv Argentine.

Već neko vrijeme kružile su glasine kako predsjednica HTS-a Babić želi preko Upravnog odbora smijeniti Krajana, koji je u prosincu 2018. osvojio Davis Cup. Tu je i nezadovoljstvo igrača u reprezentaciji jer je Krajan pozvao Ivu Karlovića nakon otkazanog nastupa Marina Čilića.

 

Pročitajte više