Veliki Bob Sapp za Index priznao: "I ja sam bio lažov kao Cro Cop"

Foto: Index, Hina

IME Robert Malcolm Sapp vjerojatno vam ne znači ništa, ali kad čujete Bob "The Beast" Sapp sjetit ćete se golemog borca zatrašujućeg izgleda i snage kojeg je još prije 14 godina nokautirao Mirko Filipović.

Teško je nabrojati gdje se sve borio Bob Sapp, tvrdi da je obišao više od 138 zamalja svijeta. Dovoljno je reći da je od 2002. odradio po tridesetak MMA i kickboksing nastupa, borio se s najvećim imenima sporta poput Antonija Rodriga Nogueire, Ernest Hoosta, Remyja Bonjaskyja, Cro Copa... Rezultati ga nisu proslavili koliko njegov izgled i smisao za šoubiznis koji mu je donio angažmane u holivudskim filmovima, na borilačkim eventima širom svijeta, a okušao se i kao profesionalni nogometaš, popularni kečer i komičar. Umirovio se iz svijeta borbi godinu prije Mirka Filipovića, ali obojica su se već vraćala odraditi "posljednje borbe". 

U razgovoru za Index Sapp je rekao da bi volio odraditi revanš s hrvatskom legendom za hrvatsku publiku. Otkrio nam je koliko je mesa pojeo po zagrebačkim restoranima, što misli o Mirku Filipoviću, današnjem MMA-u, prepucavanju Floyda Mayweathera i Conora McGregora i drugim temama. Pogledajte što nam je rekla legendarna "Zvijer".



Otkrio nam je koliko je uživao u Zagrebu i hrvatskoj hrani, ali ne i hladnom vremenu. Oduševili su ga restorani: "Hrana je apsolutno prekrasna, Hrvati zaista jedu puno mesa. Vodili su me svugdje, pojeo sam 4 i pol kile mesa u dva dana. Bilo je doista sjajno", rekao nam je Sapp.

Oduvijek je bio velik i jak, još od školskih dana kada se počeo baviti američkim nogometom, ali karijera u NFL mu je kratko trajala i napustio je sport suspendiran zbog sumnje u uzimanje steroida. Nakon boksačkog meča protiv svog idola Williama "Refridgerator" (Frižider) Perryja, Sapp se okrenuo kečerskoj i borilačkoj karijeri, a slavu je stekao u Japanu s nekoliko impresivnih pobjeda pobjeda u K-1 i PRIDE-u.

"Cro Cop je idol, od njega naučite što znači predanost"


"Bio sam u WCW-u, ali su bankrotirali, zatim sam imao boksački meč protiv svog idola Williama Perryja, a ostalo je povijest. Otišao sam u Japan gdje sam uživao i još uvijek uživam. U koliko sam samo zemalja bio od početka borilačke karijere... Rekli su mi oko 138", kaže Sapp, a na pitanje koja mu je karijera najdraža kroz smijeh odgovara: "U filmovima udarci ne bole toliko".
 

 
Cro Cop ga je nokautirao u prvoj rundi njihove borbe u K-1 2003. godine. Iako je poraz bio bolan, "Zvijer" se rado prisjetila borbe s hrvatskom legendom, a o Mirku ima samo lijepe riječi. 

"Mirko je nevjerojatan. On je idol, on je netko na koga se možete ugledati, netko od koga možete naučiti što znači predanost, ne samo u sportu. Predan je održavanju svog tijela, razvoju, zdravom životu. On je netko tko može reći - vi pričajte o godinama, ali ja pričam o sekundama koje su mi potrebne da te nokautiram. To mi se sviđa kod Mirka", kaže Sapp.

Bi li ga mogao danas ozlijediti?

"Trebalo bi mi malo vremena za trening, ali vjerujem da mogu ući u ring i volio bih odraditi revanš s Mirkom. Znam da bi cijela Hrvatska to htjela. Iskreno, imao sam karijeru u pobjedama i u porazima. Mnogi su se borci umirovili s manje borbi nego što ja imam poraza. Volio bih ući u ring s Cro Copom i napraviti to za ljude u Hrvatskoj".

"MMA se dramatično promijenio - mi smo bili pageri, a današnji borci su iPhone 7"


Od njihove borbe prošlo je 14 godina, svijet borilačkih sportova od tada se drastično promijenio.

"MMA se dramatično promijenio. Sada imaju nove tehnike. Borio sam se s jednim borcem u Japanu, ne sjećam se imena, protiv mene je izvodio neke čudne poteze koje moj trener nikada nije vidio, niti zna kako se izvući iz njega. Tako se promijenilo. Kad smo mi došli, pobijedili bismo jednostavnim potezom, nitko nije znao nikakve poteze. Ali s vremenom su ljudi naučili poteze, izmislili nove. Cijeli MMA je na višoj razini. Recimo to ovako, mi smo bili generacija pagera, a ovi borci danas su iPhone 7 sa 3D VR-om. Dok ovi borci završe, uspoređivat ćete ih sa sniffphoneom. Ovi borci razvijaju stvari zbog kojih ih gledam i mislim - kako je to izveo?".

Malo sport, malo šoubiznis, MMA je danas poput Sappove karijere.

"Uvijek će biti sport i šoubiznis. Mislim li da bi MMA mogao postati pravi sport? Postojala je rasprava o uvrštenju MMA-a na Olimpijske igre. Ne, mislim da treba ostati zabava i sport, jer ti su potezi jako kompleksni. Čim ga označite samo kao sport, dobijete univerzalna pravila i zakone, upravljačka tijela koja ga vode. To nije MMA. Primjer, ako imate problem u boksu, šaljete žalbu komisiji, kažu vam što treba. U MMA-u ćete onda dobiti novu terminologiju, puno novi stvari. Treba li soccer-kick biti dopušten ili zabranjen? Trebaju li runde trajati pet ili jednu minutu? Hoće li pauza trajati minutu ili minutu i pol?", rekao je Sapp i demonstrirao soccer kick kojeg podržava jer je bio dopušten i u PRIDE-u.

"Zvijer" ismijala McGregora i Mayweathera


U danima najveće Sappove slave spominjala se mogućnost njegove borbe s Mikeom Tysonom. Takozvane "freak-borbe" i danas privlače veliki interes, a posljednjih mjeseci aktualno je prepucavanje boksačkog šampiona Floyda Mayweathera Jr i UFC-ovog prvaka Conora McGregora koji najavljuju međusobni okršaj. Evo što Sapp kaže o tome:

"Vi kažete freak-borbe, ja kažem čista borba. Zašto? Mnogi borci koji kažu da su u borilačkom sportu su zbunjeni. Čujete borca kako izazove drugog borca, a ovaj mu kaže: evo, volio bih se boriti s tobom, ali tek nakon šest mjeseci priprema i još par borbi. Što!? Da sretnete tipa na ulici i kaže da će vas prebiti, nećete reći - čekaj malo...", skočio je Sapp sa stolice i odglumio zagrijavanje: "Evo još malo, čim završim ćemo se boriti. Ne! To tako ne ide. MMA je forma samoobrane, uči te kada se treba boriti, a kada pobjeći. MMA borac nikada ne bi trebao pobjeći. To je prava borba".

"Cro Copu kraj karijere znači nešto drugo, kao i meni"

Koliko je teško profesionalnom borcu završiti karijeru?

"Teško je. Ali lako je promotirima reći gotovo je, jednostavno ne zovu više. Mnogi borci kažu da su završili karijeru, ali to nije isto kao kad se bilo tko umirovi. Moj otac se nedavno umirovio, dobio je tortu i penziju za godine u službi. To se u karijeri boraca ne događa. Oni kažu da su još spremni, treniraju, a telefon nikako da zazvoni. Treniraju, misle da će zazvoniti, ali i dalje ne zvoni. Dok čeka telefon, zazvonit će mu na vratima i reći: Gospodine, vrijeme je da odete ako ne možete plaćati račune! To je stavično. Nikad ne znate kako vam karijera može završiti, može završiti ozljedom ili samo zato jer telefon više ne zvoni".


Ili kao Cro Cop, otići kao pobjednik? 

"Istina. Ali jedan od onih koji je doista otišao kao pobjednik je Lennox Lewis. S Cro Copom, nekad je umirovljen, nekad nije. To kod njega znači nešto drugo. Isto je i sa mnom. Umirovio sam se, pa sam se vratio i borio... I ja sam bio lažljivi borac!", kaže Sapp uz smijeh.

Dodao je da će nastaviti suradnju s hrvatskom promocijom Munja Fighting Championship kojoj će svojim bogatim iskustvom pomoći u razvoju. Nema sumnje da će se u Hrvatsku rado vratiti.

 

 

Pročitajte više