Video: Najveće i najneobičnije tučnjave u povijesti nogometa

DONOSIMO vam pregled najvećih i najneobičnijih tučnjava i sukoba u povijesti nogometa. Među najinteresantnijim zasigurno se nalazi i okršaj našeg reprezentativca Roberta Jarnija i Zorana Mirkovića u utakmici u Zagrebu 1999. godine.

Hrvatska - SR Jugoslavija (Robert Jarni - Zoran Mirković) 1999. godina

Utakmicu iz 1999. godine kada je u Zagreb stigla Jugoslavija i remijem 2:2 nam zatvorila vrata Europskog prvenstva svi smo željeli što prije zaboraviti. Mnogi si i uspjeli u tom naumu, ali ta utakmica ostati zauvijek podsjetnik na vjerojatno najčudniji obračun dva igrača našeg Roberta Jarnija i Srbina Zorana Mirkovića.

Kako su se tad još osjećala ratna atmosfera u domovini, slično ozračje bilo je i na tribinama, kao i terenu. Dakle, nekoliko minuta prije kraja poluvremena, nakon duela Jarnija i Mirkovića, Srbin je pao. Jarni se naljuti jer je mislio da ovaj simulira, ali kada se došao do Mirkovića, ovaj ga je snažno uhvatio za testise, a Jarni je pao kao pokošen.

Mirković je tada dobio crveni karton, a na izlasku sa terena maksimirskim navijačima pokazao je tri prsta, zbog čega je u Srbiji dočekan kao narodni heroj.

Trening West Hama (Eyal Berković - John Hartson)  1998. godina   (video)

Velik broj ljudi zna da se sa gorostasnim velškim napadačem Johnom Hartsonom nije pametno raspravljati, jer ima vrlo kratak fitilj.

No problematični Izraelac Berković, to očigledno nije znao, već mu je nakon jednog starta, kada je ostao ležati na travnjaku, opsovao majku, na što je Hartson vrlo naprasno reagirao, pogodivši ga kopačkom u zube.

Trening Corinthiansa (Carlos Tevez - Marquinos) 2005. godina  (video)

Problematični Argentinac Tevez nadimka "Apache" sezonu 2005./2006. proveo je u Corinthiansu, koji ga je otkupio od Boce Juniorsa. Kao gaucho među kariokama, Tevez je često bjesnio i sukobio se sa igračima.

Nakon što je napao Brazilca Carlosa Alberta, nešto kasnije na treningu je platio i Marquinos. "Apač" je za glavu višeg suigrača napao bez ustručavanja i dobro ga izudarao.

Valencia - Inter (Navarro - Burdisso) 2007. godina  (video)

Burdisso je u utakmici Lige prvaka prošle godine na Mestalli nakon posljednjeg sučevog zvižduka koji je označio početak velikog slavlja na Mestalli, žestoko krenuo prema Carlosu Marcheni, iz razloga koje još nije otkrio.

U gužvi koja je nastala kada su igrači Valencije priskočili u pomoć svom kolegi, iznenada se pojavio i Navarro, te snažno "odalamio" iziritiranog Argentinca, slomivši mu nos. Kasnije se ovaj sukob ogromih razmjera, nogometaša Intera i Valencije, s travnjaka preselio u hodnike ispred svlačionica.

Dinamo - Crvena Zvezda (Zvonimir Boban - policajac) 1990. godina  (video)

Događaj koji su mnogi nazvali "prva bitka domovinskog rata". U trenucima kada je netrpeljivost između Hrvata i Srba dosegla vrhunac igrala se utakmica na Maksimiru između Dinama i Crvene Zvezde.

Tada još u ulozi veznjaka Dinama Zvone Boban letećim je high kickom nasrnuo na policajca, koji je nekoliko trenutaka prije napao jednog BBB-a. Zvone je postao heroj i simbol otpora Srbima.


Francuska - Italija (Zinedine Zidane - Marco Materazzi) 2006. godina  (video)

Igrala se 108. minuta finala Svjetskog prvenstva u Njemačkoj ponajbolji svjetski nogometaš u zadnjih 20-tak godina u svojoj posljednjoj utakmici u karijeri, glavom na tlo oborio talijanskog braniča Marca Materazzija.

Talijan je uvrijedio legendarnog Zizoua, a Francuz je napravio nekoliko koraka, okrenuo se prema Materazziju, te ga legendarnim udarcem glavom o prsa oborio na teren. Mnogi su se tada služili da to Zidanu na kraju veličanstvene karijere i nije trebalo, ali kakva mu je bila i karijera, takav je bio i kraj spektakularan.


Santos - Milan (Cesare Maldini - Almiro) 1963. godina

Za kraj predstavljamo vam nedvojbeno jednu od najpoznatijih tučnjava u povijesti nogometa. Te 1963. godine Milan je otišao u Brazil na Marakanu igrati Interkontinentalni kup. Sve je bilo mirno dok Brazilac Almiro nije grubo startao na tadašnjeg vratara Milana, nakon čega je proključao bijes navijača iz grotla prepunog stadiona.

Igrače Milana napali su svim raspoloživim sredstvima, čak i kišobranima te radioprijenosnicima. nakon što se sve smirilo, pet minuta kasnije legendarni Cesare Maldini je u kaznenom prostoru osvete radi udario Almira u glavu, nakon čega su navijača opet podivljali. Milan se u Italiji vratio poražen, nekolicina igrača bila je ozlijeđena i pretučena, a trener Luis Carnaglia doživio je živčani slom.

V.B.
Foto:AFP

Pročitajte više