Video: Nakon desetljeća ubijanja u drogi i alkoholu, Mario Jardel želi igrati nogomet

"SADA sam čist. Više ne pijem, ne drogiram se. I želim igrati nogomet", otvorio je dušu Mario Jardel, legendarni SuperMario, nakon što je gotovo čitavo desetljeće izbliza promatrao dno čaše i "pudrao nos" kokainom.

Iako je dvaput bio zlatna kopačka Europe (a čak triput najbolji strijelac, ali nagradu nije osvojio zbog razlike u koeficijentima), iako je za Porto zabio nevjerojatnih 130 golova u 125 nastupa zbog čega je proglašen najboljim stranim igračem u povijesti Portugala, iako su ga navijači Porta, Galatasaraya i Sportinga iz Lisabona štovali kao hodajuću legendu, Jardel nikad nije ostavio traga u reprezentaciji Brazila. Između 1996. i 2001. godine zaradio je tek sedam poziva, na teren je ušao samo jednom. Izbornici ga nisu voljeli. A kad ga je Scolari odlučio izostaviti iz momčadi za Svjetsko prvenstvo 2002. sasvim se slomio.

"Kokain mi je uništio život i razorio obitelj"

"Doživio sam to kao osobni neuspjeh. Bio sam uništen; to je bio udarac koji me zakucao za pod i opet me natjerao da se zagledam u ponor", pjesnički je opisao Jardel, prenosi Gazzeta dello Sport. "Drogu sam prvi put probao 1999. godine, na jednom tulumu u Brazilu. Bio sam depresivan, osjećao sam neku prazninu i okrenuo sam se kokainu. Ta mi je droga uništila život, rastavila obitelj. Moja djeca su u školi morala trpjeti dobacivanja vršnjaka koji su im govorili da im je otac narkoman", kaže Jardel i otkriva da mu je autodestruktivnost zapisana u genima.

"Oba roditelja bili su alkoholičari; vjerojatno sam se borio protiv sudbine koja je već bila zapisana", kaže Jardel koji se zbog ovisnosti o kokainu razveo od supruge i prestao viđati djecu. "Noći sam provodio okružen lakim ženama, alkoholom i drogom. Kad bi efekt kokaina prestao, osjećao sam se tužnim. I zato sam ga počeo uzimati sve više, postupno sam povećavao dozu. Znalo se dogoditi da budem nadrogiran po tjedan dana u komadu", priča jedan od najboljih golgetera u nogometnoj povijesti.

"Kad vidim Ronalda, i ja poželim drugu priliku"

Odrazilo se to i na njegovu karijeru; Jardel je počeo lutati po klubovima, u kojima je rijetko provodio više od pola sezone i upisivao tek po nekoliko nastupa. Golovi su postajali sve rjeđi. Nakon što je napustio Bolton, u koji je stigao 2003, Jardel je igrao za Anconu, Newell's Old Boyse, Deportivo Alaves, Golas, Beiru Mar, Anorthosis, Newcastle Jetse, Criciumu, a početkom ove godine potpisao je za Ferroviario. Iako ga u vrhunskom nogometu dugo nije bilo, 35-godišnji Jardel vjeruje da ima snage za povratak.

"Čist sam od droge već godinu dana. To mogu zahvaliti samo izuzetnoj snazi volje. Riješio sam se duhova koji su me u životu proganjali, ali borba protiv droge nikad ne završava. Sad bih volio, poput Ronalda, naći klub koji će mi dopustiti da se ponovno pronađem u nogometu, kao što sam se pronašao u životu. Sretan sam kad danas vidim Ronalda, kad vidim da mu se vratila želja za nogometom i da igra s guštom. Upravo to se meni sad događa", kaže Jardel i otkriva da je otpočeo pregovore s drugoligašem iz Rija Olarijem.

"Spreman sam, u formi sam, smršavio sam osam kilograma i želim igrati. Naporno treniram svaki dan. Samo želim trenirati i igrati nogomet, jer to mi je najbolja terapija", zaključuje SuperMario.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više