Video - Navijat ćemo za BiH!

PRIJE točno tri godine, reprezentacija Bosne i Hercegovine predvođena izbornikom Blažom Sliškovićem pretrpjela je jedan od najtežih poraza u svojoj povijesti, kada je na Bilinom polju poražena sa čak 4:0 od Grčke. Slišković je tada na teren poslao Hasagića, Silića, Spahića, Bajramovića, Papca, Grlića, Misimovića, Hrgovića, Bartolovića, Škoru i Bajić, a danas, samo 36 mjeseci kasnije, od posramljenih bih trupa u prvoj momčadi ostao nije gotovo nitko. Tek kapetan Emir Spahić i Zvjezdan Misimović...

Ta 2006. godina bila je početak katastrofalnih prezentacija BiH koja je kvalifikacije za Euro 2008. godine završila na četvrtom mjestu skupine C. Čak sedam poraza doživjeli su u 12 utakmica, od toga četiri uzastopna na kraju kvalifikacija pod vodstvom "vatrogasca" Fuada Muzurovića. Finiš kvalifikacija bio je znak za novi početak u vidu proslavljenog napadača Barcelone Mehe Kodre, međutim isti je ostao na izborničkoj klupi samo dvije prijateljske utakmice, prije no što je smijenjen zbog odbijanja odlaska na dvoboj sa Iranom. Iran je, navodno, masno plaćao prijateljske utakmice, i to u gotovini, a ne na račun Saveza! Ne treba stoga biti čudno što je Bosna i Hercegovina najviše međusobnih utakmica u povijesti s nekom reprezentacijom odigrala upravo s Iranom, njih šest. No, ni Kodrina BiH nije bila ništa drugačija, bolja, a posebno boli težak 3:0 poraz od Japana, kada su boje BiH branili Hasagić, Nikolić, Spahić, Vidić, Merzić, Damjanović, Štilić, Žižović, Hrgović, Vladavić i Raščić.

Ćiro poput Bilića  vjerovao nekim novim licima

Našavši se u bezizlaznoj situaciji, nogometni Savez BiH na izborničku klupu dovodi Miroslava Ćiru Blaževića (mnogi njegov dolazak pripisuju njegovom prijatelju Hamdiji Abdiću Tigru, nekadašnjem članu FS koji je nedavno optužen i osuđen na dvije godine zatvora za razbojništvo). Ćiro je u kratkom vremenu "ujedinio" Bosnu i Hercegovinu, baš kako je i najavljivao dolaskom na klupu, a uskoro su reprezentativci BiH počeli igrati nogomet kakav desecima mjeseci prije nisu mogli ni sanjati. Premijerna službena utakmica BiH pod palicom Ćire Blaževića bila je u Murciji, gdje su Ćirini zmajevi poraženi sa minimalnih 1:0 od Furije. Novi izbornik dao je pravu priliku nekim novim momcima, poput Džeke, Salihovića, Ibiševića pa i Senijada Ibričića. Nije prošlo niti godinu i pol dana, a prvu momčad Bosne i Hercegovine sada "mala djeca znaju napamet", što je Ćirin lajt motiv gdjegod radio.

Supić kao prvi vratar; Spahić, Rahimić, Nadarević kao defenzivne uzdanice, zatim Salihović, Misimović, Pjanić, Muratović, Ibričić kao polivalentni veznjaci te naposljetku Ibišević, Džeko i Muslimović kao ubojiti napadači koji siju strah i trepet svim obrambenim igračima. Ćiro je uistinu složio visoko respektabilnu momčad, a sjajni rezultati u kvalifikacijama samo su rezultat toga. Prisjetimo se, redom su padale Estonija (7:0 i 2:0), Armenija (4:1 i 2:0), Belgija (4:2 i 2:1), a Ćirini zmajevi su upisali tek jedan poraz, izuzev onog od Španjolske, kada su u Istanbulu u samo petnaestak minuta propustili vodstvo od 1:0. Slijedom toga, BiH ima drugog strijelca kvalifikacija Edina Džeku, a treća su reprezentacija Europe po broju postignutih golova. Danas Bosna i Hercegovina igra prepoznatljiv, lijep nogomet i opisuje ih se kao potencijalno iznenađenje na SP u Južnoj Africi, naravno ukoliko ih ždrijeb u baražu pomiluje.

Reprezentativci BiH osvojili simpatije diljem Balkana

Taj nogometni zanos koji je obistinio Ćirine riječi o "ujedinjenju zemlje" teško je mogao ostati samo unutar 51 tisuću kilometara koliko uokviravaju granice Bosne i Hercegovine. Naime, nema sumnje da je lepršavi nogomet Ćirinih zmajeva osvojio srca brojnih hrvatskih navijača koji bi u izostanku Bilić boysa mogli utjehu potražiti u genijalnostima Edina Džeke i inih drugih bosanskohercegovačkih nogometnih majstora. Prosječnog čovjeka često raduje kada se liliputanac pretvori u Gulivera, a onda još kada je ta momčad pod vodstvom čovjeka poprilično omiljenog na ovim prostorima, Ćire Blaževića, Hrvati izgleda imaju nekoliko valjanih razloga da u nedostatku interesa za SP, Ćirine Zmajeve uzmu kao svoje. Index je to već učinio. Da, susjedna Bosna i Hercegovina, kao lepršavo - simpatični dojučerašnji nogometni liliputanac, i "trener svih trenera" više su nego dostojan supstitut.

Pročitajte više