Vraća se Gordan Giriček (vol. 2)

ISTINA, vraća se. U Hrvatsku, kao i svakog ljeta, kada nakon doigravanja propisno slijedi kratki odmor u Zagrebu, pa nešto duži obilazak mondenih jadranskih hacijendi. Uz neizostavno slikanje za naslovnice Storya, Glorya i ostalog ljetnog štiva. Ove sezone, međutim, Giriček je zaslužio više od par redaka u kolumnama frustriranih feministkinja, koje ga koriste kako reprezentativni uzorak za kategoriju muškaraca - obavezno izbjegavati. Ove sezone, Giriček igra odličnu košarku. Uostalom kao i uvijek kada od Jerryja Sloana dobije priliku za to. 

I što god mislili o njegovim postupcima, Gordan Giriček čovjek je koji treba hrvatskoj reprezentativnoj košarci. No, ključno je pitanje koju smo cijenu spremni platiti u to ime, odnosno koliko je daleko Savez spreman otići da iskamči njegov pristanak. Ovih dana, Gira je stopirao odlazak HKS-ove ekspedicije u Ameriku. 

"Nema potrebe da dolazite, ja ću se ionako javiti kad stignem u Hrvatsku nakon doigravanja." - poručio je. Kako nam prenosi glavni tajnik Željko Drakšić, Girino kategorično "ne" polako se pretvara u uvjetovano "da".  Jedini razlog zbog kojeg bek-šuter Utah Jazza dvoji o angažmanu u reprezentaciji privatne je prirode, stoga su u HKS-s odlučili krenuti u misiju lobiranja, naoružani jamstvima da će izaći u susret njegovom očinstvu. Kako je ljeto jedino vrijeme koje Giriček može posvetiti svojoj kćeri, savez tvrdi kako će učiniti sve da odradi puni program priprema, a da to ne utječe na njegov očinski status. Stvar je čak dignuta na višu razinu jer će o usklađivanju Giričekovih roditeljskih obveza s pripremama za EP sudjelovati i HOO! 

No, pogledamo li drugu stranu priče, u čemu glavnom tajniku dajemo potpuno pravo, cilj HKS-a je plasman na Olimpijske Igre, a obzirom da uz Giričeka i Vujčića izgledi za to rastu, treba učiniti sve kako bi dvojac pristao biti dijelom projekta. Savez, uostalom, živi na rezultatima, no tko pravičnim i ponosnim Hrvatima može objasniti da je u redu moliti igrače da nastupaju za reprezentaciju? Kad vam se nepravedni sustav jednom slomi o leđa, pa brod najprije napusti kapetan, a neposredno nakon njega i dva glavna mornara, strahovito je teško povratiti povjerenje javnosti u tu kukavičku družinu. A pogotovo je teško kad se reprezentativni Hrvat sjeti koliko jedan od tih mornara zarađuje. To je ono što najviše intrigira hrvatsku maštu...

"Bombastični novinarski naslovi samo su nam odmogli. Javnost mora shvatiti kako će HKS učiniti sve da dođe do cilja, odnosno da se plasira na OI. Primarno je da su igrači zdravi i spremni, a sekundarno da su zadovoljni. Kao i naš izbornik smatram da moramo stvoriti sve preduvjete da napravimo nešto konkretno. I da si kasnije mirne duše možemo pogledati u oči. Bez obzira na to hoćemo li uspjeti ili ne, moramo znati da smo učinili sve što smo mogli." - kaže nam Drakšić.

Kindergarten u Selcu

"I tu se ne radi samo o Giričeku i Vujčiću, garancija našeg uspjeha je momčad u kojoj egzistiraju i drugi igrači. Zašto ne bismo stvorili atmosferu u kojoj sve štima? Ako se trebamo prilagoditi Giričeku, odnosno, iznaći rješenje u kojem će svi biti zadovoljni kako bi došli do zajedničkog cilja, onda je sve drugo manje vrijedno od tog cilja." - jasan ja glavni tajnik.

Iako razumijemo što je pjesnik htio reći, nismo sigurni hoće li takav model reprezentaciju zaista približiti zacrtanom cilju. Giriček bio dobio povlastice, dok istodobno reprezentaciju stavlja na drugo mjesto svoje ljestvice prioriteta. Znači li to da kad se primjerice Marko Popović posvađa s djevojkom, u Selcu možemo očekivati promptni i sponzorirani dolazak bračnog savjetnika? Ili to da će se karantena u Crikvenici ovog ljeta pretvoriti u dječji vrtić ili poprište rješavanja obiteljskim problema za koje naše ino-zvjezdice nemaju vremena dok traje "ozbiljni" dio sezone?

"Kod nas nema sredine, ili si heroj, ili si za odstrijel. Samo su dvije varijante i to me pomalo rastužuje. Ali kao što sam rekao, i u našem poslu postoji cilj koji se mora ispuniti. Pitanje je samo kada će naša javnost to početi shvaćati."

D.R.
Foto: AFP

Pročitajte više