NBA

Wade otpilio klub za koji je vezan cijeli život i postao vlasnik Bogdanovićeva Jazza

Foto: R. Wagner/Future Image/Guliver

ČETRNAEST i pol od 16 sezona u NBA ligi Dwyane Wade proveo je u Miami Heatu, s kojim je osvojio tri naslova prvaka, bio najbolji strijelac lige 2009. i osam puta izabran u jednu od najbolje tri petorke.

Međutim, život nakon igračke karijere, koju je okončao prije nepune dvoje godine, bit će mu vezan za drugi klub. Wade je postao suvlasnik Utah Jazza, za koji igra Bojan Bogdanović.

To je poprilično razočaralo vlasnika Heata Mickyja Arisona, koji je ranije nudio Wadeu djelomično partnerstvo u klubu za koji je bio vezan skoro cijeli profesionalni život.

"Razgovarali smo o tome, ali tada nije bio spreman na takav potez. Naravno da sam razočaran što nas nije uzeo u obzir. Želim mu svu sreću i puno uspjeha u Jazzu, ali on će za mene cijeli život biti dio Heata", napisao je Arison na Twitteru.

Wade nije govorio o ponudi Miamija, ali je naglasio da će u radu Jazza biti itekako aktivan i uključen u donošenje svih važnih odluka, što možda u Heatu ne bi mogao.

Prošlog je listopada klub iz Salt Lake Cityja za 1.66 milijardi dolara kupio biznismen Ryan Smith, s kojim je Wade dugo u dobrim odnosima.

"Ovo je više od sna o igranju u NBA ligi. Vidio sam kako Shaquille O'Neal čini ovo u Sacramentu, Grant Hill u Atlanti, Michael Jordan u Charlotteu... Ako će ovo partnerstvo biti poput mog odnosa s Ryanom, bit ću uključen u mnoge stvari. Moraš biti na vrhu kako bi mogao utjecati na prave promjene i Ryan to zna. Zahvalan sam mu i znam da u ovo partnerstvo donosim puno više od svog košarkaškog znanja i vještina", rekao je Wade.

Wade je prvih 13 godina karijere proveo u Miamiju, osvojio naslov 2006. uz Shaquillea O'Neala pa još dva nakon što su mu se pridružili LeBron James i Chris Bosh. Nakon toga proveo je jednu godinu u rodnom Chicagu, a zatim još pola u Clevelandu uz LeBrona, ali nakon što je bilo jasno da to partnerstvo ne funkcionira kao u Miamiju, dogovorili su se da se Wade vrati u svoj prvi klub i tamo završi karijeru.

Utah je najveći hit ove NBA sezone i ima najbolji omjeru u cijeloj ligi (42-14), a Bojan Bogdanović jedan je od njenih najboljih igrača, no baš je sinoć, prvog Wadeova dana u klubu, najbolji strijelac Donovan Mitchell doživio ozljedu gležnja, koja bi mogla zakomplicirati završnicu sezone. Mitchella su, zanimljivo, u prvim godinama u NBA ligi zbog stila igre uspoređivali upravo s Wadeom.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više