NBA

Za Nikolom Jokićem je povijesna sezona. Na ljeto ga čeka najveći NBA ugovor ikad

Foto: Profimedia

NIKOLA JOKIĆ završio je NBA sezonu porazom Denvera kod Golden Statea 102:98. Warriorsi su dobili seriju 4:1 i čekaju pobjednika okršaja Memphisa Grizzliesa i Minnesota Timberwolvesa (3:2), dok se Jokić može vratiti u Sombor svojoj najvećoj ljubavi - konjima.

Nakon prospavane noći odradit će izlazne razgovore s klubom i medijima, a zatim mu preostaje samo čekati objavu rezultata izbora za MVP-ja. Glasovi su zbrojeni, ali pobjednik još nije objavljen, a Jokić se čini kao blagi favorit u konkurenciji Joela Embiida i Giannisa Antetokounmpa.

U čemu je Jokić prvi? Pa, skoro u svemu...

Pobijedi li Jokić, postat će 14. košarkaš u NBA povijesti koji je titulu MVP-ja osvojio dvije godine zaredom, ali već je postao prvi u brojnim nevjerojatnim kategorijama, koje su izdvojili statističari ESPN-a.

Prvi je igrač koji je u sezoni ostvario više od 2000 poena, 1000 skokova i 500 asistencija. Prvi je sezonu završio s prosjekom od barem 25 poena, 13 skokova i sedam dodavanja. Prvi je u povijesti predvodio svoju momčad u poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama, blokadama i postotku šuta otkako se vode sve te statistike (1973./74.).

Prvi je igrač od sezone 1969./70., otkako se poredak bazira na prosjecima, koji je završio među najboljih 10 u ligi u poenima, skokovima, asistencijama i postotku šuta. Osim toga, samo je Wilt Chamberlain prije njega ostvario više od 25% skokova i asistencija svoje momčadi u sezoni (1967./68.) i samo je on među centrima završio sezonu (dvaput) s više od Jokićevih 19 triple-doubleova.

Što je najvažnije, skoro nikad nije ozlijeđen

Jokić je iz sezone u sezonu povećavao svoje statističke prosjeke do ovako povijesne dominacije. A sve to uz iznimnu otpornost na ozljede. U svojih sedam NBA sezona svaki je put odigrao barem 70 utakmica, uključujući one dvije koje su sa standardna 82 skraćene na 72 susreta.

Za njegove nevjerojatne doprinose Nuggetsi će ga 1. srpnja, čim dobiju pravo na to prema kolektivnom ugovoru, nagraditi najvećim ugovorom u NBA povijesti. Jokić će tada, uoči sezone u kojoj mu istječe aktualni ugovor, moći potpisati takozvani supermax, odnosno maksimalni ugovor čija visina ovisi o aktualnoj vrijednosti salary capa te njegovim individualnim nagradama.

U Jokićevom slučaju taj će ugovor iznositi 254 milijuna dolara za pet godina, a uz moguće bonuse raste na 270 milijuna, čime bi postao najveći u povijesti. Trenutačno je to ugovor Stephena Curryja, koji u Golden Stateu za pet godina ima zaraditi 261 milijun, iako i njegov može narasti s bonusima.

Najmlađi igrač sa supermaxom, prvi koji je izabran u drugoj rundi drafta

"Ako ponuda bude na stolu, prihvatit ću je", kratko je prokomentirao Jokić, koji će postati tek deveti igrač u povijesti NBA lige s tim supermaksimalnim ugovorom, ali najmlađi među njima i prvi koji je to učinio kao izbor druge runde drafta (ukupno 41. pick 2014. godine). 

U posljednjoj sezoni aktualnog petogodišnjeg ugovora srpski centar će zaraditi 32.5 milijuna dolara, a od sezone 2023./24. na snagu će stupiti novi supermax. Prema njemu će, piše ESPN-ov stručnjak Bobby Marks, Joker u prvoj sezoni zaraditi 43.8 milijuna dolara, u drugoj 47.3, u trećoj 50.8, u četvrtoj 54.3, a u posljednjoj, 2027./28., čak 57.8 milijuna dolara.

Moguće je, doduše, da Jokić pristane na manji ugovor kako bi klubu ostavio više prostora za dovođenje novih pojačanja, ali to nije izvjesno jer bi tim potezom više uštedio poreza samoj franšizi nego što bi popravio situaciju pod salary capom. Uostalom, Nuggetsi će biti puno jači samim time što će se vratiti Murray i Porter Jr.

Pročitajte više