Zadar želi Splitu oteti domaćinstvo rukometnog Eura

Foto: Hina

HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ prije nekoliko dana primio je pismo Europske rukometne federacije u kojem upozorava na nedostatke u pripremama jednog od gradova domaćina. 
 
EHF je otkrio nekoliko nedostataka u splitskoj Spaladium Areni i dali su rok dva tjedna HRS-u, Vladi i Gradu Splitu da osiguraju garancije da će ispuniti sve potrebne uvjete za domaćinstvo utakmice EP-a. 
 
"Isto pismo dostavljeno je gradu Splitu, gradu Zadru, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, državnoj tajnici Središnjeg državnog ureda za sport Janici Kostelić te ministru financija Zdravku Mariću. HRS će po primitku očitovanja obavijestiti javnost o svemu", izvijestio je HRS.
 
EHF poslao Splitu zadnju opomenu
 
EHF je u svom pismu istaknuo važnost Europskog prvenstva koje će Hrvatska, kao jedina zemlja u povijesti, drugi put ugostiti nakon 2000. godine. Zbog toga, a i posljednjeg vrlo uspješnog Eura u Poljskoj,  očekivanja su velika, a posebno ističu važnost kvalitetne infrastrukture koje u Hrvatskoj nedostaje.
 
Iz EHF-a dodaju da su dobro upoznati sa stanjem dvorane u Splitu i da ne mogu prihvatiti takve uvjete.
 
"EHF je svjestan interesa da se u Dalmaciji igraju utakmice prve runde. Ali one se trebaju održati u kontroliranim uvjetima, uz garancije da će biti poduzete sve potrebne mjere da bi se osigurala potrebna infrastruktura".
 
Oduzimanje Splitu domaćinstva jednog tako velikog natjecanja bila bi prava pljuska gradu koji se voli nazivati ''najsportskijim na svitu'', a posebno bi to bio snažan udar na lokalne političke moćnike uoči predstojećih lokalnih izbora.
 
Dvojica HDZ-ovih saborskih zastupnika iz Splita, Andro Krstulović-Opara i Petar Škorić, izvijestili su kako neće dopustiti da Split ostane bez domaćinstva dijela Europskog muškog rukometnog prvenstva u siječnju 2018. te da su za to dobili potporu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje.
 
Panika u splitskom HDZ-u uoči lokalnih izbora, za sve krive SDP
 
"Nećemo dopustiti da građani Splita, Splitsko-dalmatinske županije i cijelog hrvatskog juga ostanu bez još jedne značajne sportske manifestacije, posebno u sredini koja se diči kao najsportskija u ovome dijelu Europe. Zbog toga smo i zatražili i dobili potporu župana Zlatka Ževrnje koji će u okviru svojih zakonskih ovlasti pružiti jamstva oko organizacije Europskog rukometnog prvenstva u Splitu", naveli su Krstulović-Opara i Škorić u zajedničkom priopćenju.
 
Pritom naglašavaju kako su potporu dobili i od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je, prema njihovim navodima, potvrdio da Split mora biti domaćin hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji i suorganizator Europskog rukometnog prvenstva.
 
Krstulović-Opara i Škorić podsjećaju na to da je Split nominiran za otvaranje EURA kojem će Hrvatska biti domaćin od 12. do 28. siječnja 2018. te za odigravanje dijela utakmica u Spaladium Areni, ali zbog nebrige i aljkavosti SDP-ove vlasti Splitu prijeti da ostane bez još jedne važne sportske manifestacije.
 
Grad Split od listopada 2016. nije se očitovao ni dao jamstva Hrvatskom rukometnom savezu, a niti potpisao ugovor za organizaciju prvenstva u Splitu, upozoravaju Krstulović-Opara i Škorić.
 
Po njihovu tumačenju, zbog aljkavosti i nebrige SDP-a, Split je već izgubio domaćinstvo dviju značajnih sportskih manifestacija - Europskog košarkaškog prvenstva 2015. i Europskog nogometnog prvenstva 2020.
 
Zadrani čekaju rasplet
 
I dok u Splitu vlada panika, u Zadru pomno prate događanja i prepisku na relaciji EHF – HRS – Split o organizaciji Eura i spremni su uskočiti ako EHF otkaže Splićanima.
I zato ih nimalo nije iznenadio upit koji su dobili s vrha EHF-a i spremni su prihvatiti sportsku priču koja se nudi Zadru ako u Splitu ne budu spremni odgovoriti svim postavljenim zahtjevima u vezi Spaladium Arene.
 
''Nije tajna kako smo već neko vrijeme u kontaktima s ljudima iz EHF–a, otuda i najava dolaska njihove komisije koja će pregledati našu dvoranu i onda donijeti ocjenu. Pregled će se obaviti 10. ožujka. Ono što u ovom trenutku mogu kazati jest to da nas veseli mogućnost još jednog izlaska na europsku rukometnu pozornicu jer su odgovorni u EHF-u i Hrvatskom rukometnom savezu prepoznali Zadar kao dobru destinaciju. Na koncu, spremni smo za još jedan veliki izazov i rado ćemo biti jedan od domaćina u grupnoj fazi Europskog prvenstva iduće godine '', kazao je Denis Karlović, direktor ŠRC-a "Višnjik" za Zadarski.hr.
 
Podsjetimo na to da je Zadar već iskazao dobrom organizacijom Svjetskog prvenstva 2009., kad su se na Višnjiku također igrale utakmice u grupnoj fazi.
 

Pročitajte više