REAL MADRID

Pobjednik Modrić

Foto: Getty Images/Gulilver Image

REAL MADRID ove sezone nije izgledao dobro, ali uspio je osvojiti naslov prvaka Španjolske nakon dvije godine pauze. 

Zinedine Zidane je opet dokazao da za Real ne postoji bolji trener. Benzema, Kroos i Ramos vukli su Real u većem dijelu sezone, ali kada se lomilo prvenstvo, Luka Modrić je ponovno bio najbolji.

Video: Real opet na tronu Primere

Modrić je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije

S 34 godine na leđima, Luka Modrić ne može igrati vrhunski nogomet u istom intenzitetu i ritmu kao što je to mogao prije pet ili šest godina. Na početku sezone Modrić je zbog ozljede propustio nekoliko susreta, a kad se vratio na teren, bio je jako daleko od svoje najbolje forme.

Zidane je na vrijeme prepoznao opasnost. Modrić još od sezone 2017./2018. nije imao pravi odmor. U ljeto te godine igrao je Svjetsko prvenstvo i s Hrvatskom došao do finala, a već nakon dva tjedna igrao je prve pripremne utakmice u Real Madridu. Godine i zamor materijala prijetile su nastavku njegove karijere i Zidane ga je odlučio odmarati, puno više nego prethodnih sezona. Bila mu je dovoljna jedna riječ da objasni tajnu Modrićevog uspjeha. Uspoređujući ga sa sobom, Zidane je kao ključnu razliku istaknuo - rad.

"Ima sličnosti među nama, ali rad je ključan. Ja sam u tim godinama bio u mirovini, a Luka želi igrati. On želi raditi. Znamo kakav je igrač i koliko nam treba pa ga moramo odmarati."

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ni jednom u čitavoj sezoni Modrić nije odigrao dvije pune utakmice u tjednu, a samo je u tri navrata prije pauze odigrao dvije utakmice u tjednu s više od 60 minuta po susretu.

Realu se takva Zidaneova politika višestruko isplatila. Barcelona je nakon pauze igrala loše i gubila je bodove i Real je morao iskoristiti njezine kikseve. Modrić je bio tu i pomogao je prelomiti prvenstvo. Svjež i sjajan dirigirao je Realovom igrom kao u najboljim danima, a u čak šest od devet utakmica koje je započeo poslije pauze bio je među tri najbolje ocijenjena Realova igrača. 

Njegove brojke i učinak u logičnom su padu, ali Modrić je s godinama naučio kako se paziti i dozirati da bude najbolji onda kada ga momčad najviše treba. Tako je odigrao i Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a sada je tako i Realu pomogao da dođe do naslova. 

Posljednjih sezona dokazao je zašto je najbolji vezni igrač desetljeća, a ove sezone je dokazao zašto je veliki pobjednik.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Iako ja uvijek želim igrati, trener mora rotirati. Osjećam se dobro na travnjaku. Godine? Ne želim da se gleda u moju osobnu iskaznicu, nego ono što radim na travnjaku. Ne volim razgovarati o godinama", rekao je Modrić prije nekoliko dana.

Zidane je genijalac odnosa i sjajno se snašao u teškim uvjetima

Zinedine Zidane nije trener od kojeg će drugi usvajati velike taktičke ideje niti trener koji će imati prepoznatljiv stil igre i na tome graditi svoju reputaciju. U striktno taktičkom smislu, Zidane ni po jednom kriteriju ne spada u svjetsku elitu. Realova igra ovisi o nadahnuću pojedinaca, obrambena organizacija je klimava, a mehanizmi u igri teško su zamjetni. 

Ali Zidane je zato u drugim segmentima najbolji trener današnjice. Sjajno prepoznaje potrebe svojih igrača i zna ih psihički i fizički održati u optimalnom stanju. Ima ogroman kredibilitet još iz igračkih dana zbog čega ga cijene i najveće zvijezde u svlačionici, ima znanje o tome kako funkcioniraju odnosi u svlačionici i što treba napraviti kako bi izvukao ono najbolje iz nje. S talentom koji Real posjeduje, to je i više nego dovoljno.

Treba napomenuti kako je Zidane uspio uzeti naslov u izrazito teškim uvjetima. Kralježnica njegove momčadi (Ramos, Marcelo, Kroos, Modrić, Benzema) je u godinama i nalazi se u silaznoj putanji karijere. Osvojili su sve što se moglo osvojiti i neki manje sposoban trener ne bi uspio riješiti problem zasićenosti i manjka motivacije na "malim" utakmicama. 

S 11 titula, Zidane je jedan od najuspješnijih Realovih trenera u povijesti

Florentino Perez doveo je Hazarda, Jovića i Militaa za 230 milijuna eura kako bi pomogao u rješavanju tog problema, ali sva trojica su odigrala sezonu za zaborav i nijedan se zasad nije pokazao kao pojačanje. Zidane je uspio staru i pomalo istrošenu momčad dovesti do tek trećeg naslova prvaka u posljednjih 12 godina. Posljednji naslov prije ovog također je njegovo djelo. Ne postoji bolji trener za Real Madrid i ovu grupu igrača. 

Kada će se birati igrač sezone u Realu, bit će epska nepravda ako ju ne dobije igrač koji je godinama bio nevjerojatno podcijenjen.

Benzema je Realov igrač sezone

Karim Benzema godinama je morao svoj učinak i stil igre podređivati momčadi. Čovjek koji je u Lyonu bio glavni strijelac i playmaker momčadi, u Realu je morao biti pomoćna radna snaga koja će Ronaldu otvarati prostor i služiti kao mantinela. 

Odlaskom Cristiana u Juventus, Benzema je dobio veće ovlasti u igri i ove sezone je pokazao da ćemo ga pamtiti kao jednog od najboljih napadača svoje generacije. Razigravao je, driblao, kreirao i asistirao i pri tome bio prvi Realov strijelac ove sezone.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Koliki je teret morao ponijeti pokazuje i činjenica da je ostatak Realovog napada (Jović, Hazard, Bale, Vinicius, Vazquez, Rodrygo) zajedno zabio 11 golova, a drugi strijelac momčadi bio je stoper Ramos s 11 golova. 

Zidane je uspio vratiti Benzemu iz najboljih dana, dati mu maksimalnu slobodu u igri da radi i igra onako kako najviše voli. Benzema je ponovno igrao s osmijehom na licu i podsjetio nas o kakvoj se igračini radi. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više