Zinedine Zidane - Realov Guardiola

Foto: Guliver Images/Getty Images

ŠPANJOLSKI su mediji u kampanji pokapanja Rafe Beniteza, odnosno traženja novog trenera Reala dok je dotični još uvijek bio na toj funkciji, predložili jednu ludu zamisao, koja bi sasvim sigurno potresla svijet nogometa. Naslov na Marci je nekako išao upravo u tom smjeru; "Ludost godine - Pep Guardiola na klupi Reala?". Autor jedne od najjačih Barcelona svih vremena, kluba  koji je povijesni rival kraljevskom klubu, nikada ne bi dobio blagoslov navijača Reala, bez obzira na njegovu stručnost i nogometno znanje. Osim toga, Guardiola je klubove iz Madrida označio kao jedine koje u karijeri ne bi mogao voditi.

> Modrić navijačima: Vjerujte u nas! Možemo samo napredovati

> SLUŽBENO Rafa Benitez dobio otkaz, Zidane novi trener Reala!

> Povratak u prošlost: Pogledajte kako je Zidane ošamario Enriquea

> Sedam sabotera: Ovo su igrači koji su potjerali Beniteza iz Reala


Što će im Guardiola kad imaju Zidanea?

Nakon Mourinha, Ancelottija i Beniteza, koji spadaju među najelitnije trenere u svijetu, Florentino Perez dao je priliku trenerskom rookiju Zinedineu Zidaneu. O njemu kao igraču ne treba trošiti riječi, ali zato trenerski CV tek valja ispuniti. Slična je situacija bila i s Guardiolom. Godinu dana nakon što je prohodao u Barceloni B, uprava kluba u ruke mu je gurnula prvu momčad. Sve ostalo je povijest. Florentino Perez se nada da bi isti, odnosno sličan efekt mogao stvoriti sa Zidaneom. Uostalom, Zidane je u jednom intervjuu i sam priznao kako mu je Guardiola najveća inspiracija, trener od kojeg je naučio mnogo toga.


Real kao početna točka

43-godišnji Zidane igračku je karijeru završio 2006. godine u Realu, a deset godina kasnije u istom je klubu započeo svoju trenersku karijeru. Sve je u travnju 2009. godine kada je na poziv Florentina Pereza postao njegov savjetnik, spona između svlačionice i uprave kluba. Njegova je uloga tada bila minorna, ali je upoznao kako sustav funkcionira. Godinu dana kasnije, Zidane je preuzeo na sebe ulogu sportskog direktora Reala, preselio se na travnjak gdje je učio od Mourinha, a 2013. godine Carlo Ancelotti imenovao ga je pomoćnim trenerom.

"Želim biti trener", odlučio je čvrsto Zidane, a da da je riječ o velikom potencijalu ustvrdio je i Don Carlo.

"Zidane je bio fantastičan igrač i sada je na putu da postane vrhunski trener. Ima sve što je potrebno za ovaj posao; karizmu, osobnost, znanje i iskustvo. Je li spreman voditi Real? Naravno! Uvjeren sam u to".

Perezov as iz rukava

U lipnju 2014. preuzeo je B momčad Reala, Real Madrid Castillu. Trebalo mu je malo vremena da se privikne na trenersku ulogu, ali kako je vrijeme odmicalo tako je Zidane napredovao. Ove sezone ostvario je vrlo dobre rezultate u drugoj španjolskoj ligi. Njegova je momčad osvojila 37 od bodova u 19 odigranih utakmica (10 pobjeda, sedam remija i dva poraza uz gol razliku 29:18), a klub ostavlja na drugom mjestu na ljestvici.

Kad pogledamo malo bolje, Perez je vezao Zidanea uz Real, uzgajao ga je da jednog dana postane trener koji će preuzeti prvu momčad. To je plan koji je ostvaren u prvim danima 2016. godine.

"Zidane će jednog dana biti sjajan trener i siguran sam da će voditi Real Madrid. Brzo uči, snalažljiv je i bit će sjajan", rekao je Perez sredinom prosinca prošle godine.

"Bio sam vrhunski igrač, ali kao trener sam još uvijek početnik. Naravno, siguran sam da ću napredovati s godinama. Moram se razviti, učiti, ne smijem se osloniti samo na svoje znanje koje sam stekao kao igrač. Za sve to treba vremena", govorio je tada Francuz.

Učio je i od Guardiole

Zidane je prve trenerske korake napravio pod mentorskom palicom Josea Mourinha, učio je još od Ancelottija i ostalih vrhunskih stručnjaka, a najviše ga je oduševio Pep Guardiola.

"Pep radi sjajan posao u Bayernu, baš kao što je to radio i u Barceloni. Fasciniran sam njegovim idejama i zbilja mogu puno naučiti od njega", rekao je prošle godine Zidane, nakon što je neko vrijeme pratio treninge Pepova Bayerna.

"Bayernova igra je i prije Guardiole bila brza, ali s njegovim dolaskom sve je podignuto na višu razinu. Brzi su, napadaju... sve je to zahvaljujući genijalnom Pepu. Obožavam njegov rad, inspirira me. I ja želim takvo nešto napraviti", poručio je.

Španjolac je preuzeo Barcelonu s jednogodišnjim iskustvom vođenja B momčadi, a u četiri godine stvorio je jednu od najboljih ekipa svih vremena. Navijači Reala nadaju se da će istim koracima krenuti i njihov novi trener, Zinedine Zidane.

Pročitajte više