REGIJA

Zlatni Srbin je ponos Izraela i bit će prvi izbor NBA drafta

Foto: FIBA

NAKON što je 33 sekunde prije kraja utakmice postigao dva poena i ubacio dodatno slobodno bacanje, ključne poene za osvajanje turnira, 18-godišnji Deni Avdija paradirao je pored suparničke klupe, na zadovoljstvo 4000 ushićenih navijača. Avdija je španjolskoj momčadi doviknuo "adios", a potom se naklonio ispred njihove klupe. Time je zaključio svoj učinak te večeri od 23 poena, 7 asistencija i 3 blokade, što mu je u konačnici donijelo status MVP-a turnira, a Izraelu pomoglo da drugi put zaredom osvoji Europsko prvenstvo U-20. Ujedno je Avdija učvrstio svoj status potencijalnog top 5 odabira na NBA draftu 2020. godine. "Ne želim biti dosadan", objasnio je Avdija ESPN-u.

Španjolski košarkaši i treneri njegove geste nisu baš dobro primili, u frustraciji su svašta pobacali na teren. Na prvi pogled, Avdijin drski način igre može zapanjiti, posebice kad se uzmu u obzir nedaće s kojima se suočavao u ranim fazama turnira. Iznimno kompetitivni izraelsko-srpski tinejdžer ljutio se na svoje suigrače i prigovarao im zbog njihovih pogrešaka. Nakon promašenog polaganja, znao je u očaju prekriti lice rukama.

No taj govor tijela dolazi iz poriva za pobjedom. Iako je trebalo neko vrijeme da poriv proradi, na kraju je Avdija dao najbolje od sebe. Njegova hirovitost, strast i suparništvo, u kombinaciji s njegovim kompletnim košarkaškim vještinama, imali su ključnu ulogu u izraelskom osvajanju naslova.

Na rukama obožavatelja vodio navijanje

"I kad je bio vrlo mlad, imao je tu osobnost. Bio je dijete koje su svi voljeli", kaže Avi Even, glavni skaut telavivskog Maccabija i pomoćni trener koji je Avdiju doveo u klub kad mu je bilo 12 godina.

Nakon što je Izrael pobijedio Francusku u polufinalu U-20 prvenstva, Avdija se probijao prema momčadskom autobusu kroz stotine navijača, koji su ga čekali slaveći. Avdija je navukao izraelsku zastavu preko glave i izašao usred gomile, koja ga je podigla u zrak, te vodio navijačke pjesme i uzvike.

Odmah potom hodao je kroz masu, snimao selfieje s obožavateljima, podizao djecu u stilu "Kralja lavova" te konačno šmugnuo u autobus. Slavlje nakon pobjede nad Španjolskom bilo je još veće, a u njenom je središtu ponovno stajao Avdija, ovaj put bez majice.

Samopouzdanje pokazuje i na treninzima svog kluba Maccabija. Provocirat će svoje starije američke suigrače tijekom igre jedan-na-jedan nakon treninga. Kad se susreo s ESPN-ovim novinarom zbog intervjua u izraelskom gradu Herzliyi, nosio je bijelu majicu s crvenim natpisom "Fuck". Tijekom nastupa Edena Ben Zakena, jedne od najvećih izraelskih pop-zvijezda, na All-Star utakmici izraelske lige, Avdija se uključio u šou, zgrabivši mikrofon i pjevajući drhtavim glasom.

"Zaista volim pjevati. Nisam dobar pjevač, ali trudim se koliko god mogu. Mislim da me čeka svijetla budućnost u pjevanju", šali se Avdija.

Otac Zufer 11 godina je igrao za Crvenu zvezdu

Talent dolazi iz njegove obitelji. Njegov otac Zufer Avdija imao je sličan stil i osobnost. Rođen u Jugoslaviji, Zufer je od 1979. do 1990. igrao za beogradsku Crvenu zvezdu, a bio je i kapetan momčadi. Ovaj 203 cm visoki šuter bio je član jugoslavenske reprezentacije koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 1982. u Kolumbiji. Tamo je igrao protiv Michaela Jordana, koji je u to vrijeme nosio dres North Caroline.

Nakon ozljede, Zufer je karijeru nastavio u Izraelu, gdje je kasnije upoznao Denijevu majku Sharon, atletičarku i košarkašicu. Tijekom profesionalne karijere, koja je potrajala gotovo 20 godina, Zufer je jednom u utakmici druge izraelske lige postigao više od 70 poena. Zufer je rado šutirao sa svih pozicija, tvrde njegovi bivši suigrači.

"Čovječe, on je bio killer. Od prvog dana kad sam ga vidio, Zufer je bio pobjednik u srcu. Učinio bi sve što je potrebno za pobjedu. To se moglo osjetiti u njegovoj energiji", kaže Even, koji je radio i sa Zuferom.

"Naš je mentalitet definitivno isti. Tu smo kako bismo pobijedili. Svake večeri", objasnio je Deni.

Unatoč problemima sa šutem i promjenjivom učinkovitosti početkom turnira, Avdija je Europsko prvenstvo U-20 završio s prosjekom od 18,4 poena, 8,3 skoka, 5,3 asistencije, 2,1 ukradenom loptom i 2,4 blokade tijekom 32,3 minute po utakmici. S gomilom NBA skauta i direktora na tribinama, Avdija je pokazao da se dobro snalazi u velikim utakmicama, upravo ono što se traži od talenata.

"Taj momak ima kompetitivni duh visoke razine i razumije što je potrebno da bi došao do najviše razine", kaže pomoćni trener Maccabija Tim Fanning.

U gotovo svakoj dosadašnjoj evaluaciji, Avdija je bio vjerojatno najveći potencijal. Kako se onda uklapa u otvorenu utrku za prvom pozicijom na draftu 2020. godine?

Kako će se Avdijina igra preslikati u NBA ligu?

Iako još mora napredovati na profesionalnoj razini i iako nema zapanjujuće vještine poput Jamesa Wisemana ili atleticizam i potencijal za kreiranje šuta poput Anthonyja Edwardsa, najvećih kandidata za prvi izbor drafta, zaslužuje da se o njemu govori kao top 3 igraču, s obzirom na to da je kombinacija njegovih vještina kao stvorena za modernu košarku.

Njegove izvedbe na U-20 prvenstvu bile su impresivne, ali konkurencija nikad nije bila slabija jer su mnogi od najboljih igrača bili ili na Svjetskom prvenstvu U-19 ili u NBA ligi. Ali impresivno je bilo gledati ga kako praktički igra krilnog centra u obrani, a razigravača u napadu.

S visinom od 205 cm u tenisicama i skladnih 99 kilograma, u NBA ligi bi mogao igrati četvorku u obrani kad ojača i stekne više iskustva, što bi njegovoj momčadi u napadu otvorilo bezbrojne mogućnosti. Još se mora riješiti nekih loših navika, ali pokazuje odličan tajming i odličnu tehničku u vertikalnoj obrani. Pokazuje volju da čini sitne stvari, koju prije nismo primjećivali, i sposoban je kretati se u obrani na vanjskim pozicijama kad je fokusiran.

Svaka NBA momčad traži visoke igrače koji su u stanju kreirati vlastiti šut, što im omogućuje ultimativnu fleksibilnost, a baš to donosi Avdija.

Sve počinje s Avdijinom sposobnosti da nakon skoka u obrani povuče kontru. Brz je na otvorenom terenu, može pokrenuti kontru preciznim dodavanjem ili se sjuriti driblingom uzduž cijelog terena, što je u kombinaciji s njegovom visinom ubitačno za protivnike. Takav stil igre, kad se uračunaju i košarkaška inteligencija te dobar vanjski šut, zato je još vrjedniji.

U igri na postavljenu obranu Avdija intrigira sposobnošću iznenadnih skok-šuteva iz daljine. Na ovom je turniru trice gađao samo 28,6%, a u karijeri pogađa 58,2% slobodnih bacanja, što je zabrinjavajuće, ali osjećaja mu ne nedostaje. Na U-20 prvenstvu pogađao je 2,1 tricu za 40 minuta, a u karijeri je na postotku od 32,4%, koji bi vjerojatno bio veći kad bi više pazio na selekciju šuta.

Ipak, protivnici moraju barem poštovati njegov šut, zbog čega ih može uništavati pick-and-rollom, posebno kao razigravač. Iako je u driblingu izraziti dešnjak, razumije kako koristiti i ostatak tijela.

Ako ne vodi kontranapad ili ne igra uz pomoć blokova, Avdija se često spuštao u reket, odakle je kreirao za druge, što se može sjajno preslikati u NBA ligu prilikom preuzimanja u obrani.

No vidjeli smo mnogo košarkaša koji su dominirali u Fibinim mlađim kategorijama, ali nisu postali NBA zvijezde. Međutim, malo ih je imalo Avdijin potencijal. Ipak, treba raditi na mnogim segmentima igre, na zabijanju oko obruča, konstantnijem šutu, igri lijevom rukom, kvalitetnom odlučivanju i energičnosti.

Iduća sezona i draft 2020.

Pitanje koje muči izraelske košarkaške fanove i skaute je hoće li Avdija imati priliku pokazati svoje umijeće u Maccabiju sljedeće sezone. Svi se slažu da će imati ulogu i u izraelskoj ligi i u Euroligi. Ali hoće li ta uloga biti dovoljna kako bi pokazao svoje umijeće šutiranja i raznovrsnost, koje su ga učinile tako zanimljivim igračem? Ili će biti sveden na igrača koji se izvlači i čeka loptu na otvorenom šutu?

U Maccabiju postoji pritisak da se pobjeđuje, ali postoji i pritisak da se igra na njega, s obzirom na priče oko njegove budućnosti u NBA. Avdija ima talent da poveća svoju ulogu kako sezona bude odmicala, ali nema sumnje da će doza slobode koju bude imao ove sezone utjecati na njegovu poziciju na draftu, jer Amerikanci tek trebaju upoznati njegovu igru.

Postoji još nešto, trogodišnji obavezni vojni rok u Izraelu čini Avdijinu situaciju jedinstvenom. Zbog trotjedne vojne obuke mora prekinuti ljetni odmor, a to će utjecati i na početak priprema za novu sezonu s Maccabijem. Nema mnogo presedana kod drugih vrhunskih talenata, kad su u pitanju slične vojne obveze, ali postoji uvjerenje da će Avdiji biti omogućeno da se posveti draftu i NBA karijeri.

Sve u svemu, skauti nisu jedinstveni oko Avdije, što mu daje polarizirajuću perspektivu. Mnogi analitičari talenata dive se njegovoj svestranosti i talentu, dok su se drugi zakačili na njegov govor tijela, nekonzistentan šut, te činjenicu da unatoč usporedbama u nekim medijima, on ipak nije Luka Dončić, pa ga ne smatraju potencijalom za top 3 na draftu.

Dončić i Avdija su očito talenti različitog kalibra s različitim razvojnim putanjama. Dončić je do sezone u kojoj je postao kvalificiran za draft već odigrao više od 2000 minuta u Euroligi i ACB ligi. Avdija ima samo 348 profesionalnih minuta u košarci, uglavnom u izraelskoj ligi.

"Ne želim biti kao Dončić"

No bilo bi tvrdoglavo od skauta tvrditi da ne postoje nikakve stilske sličnosti između 205 cm visokih kreatora, koji imaju snažan košarkaški instinkt i samopouzdanje na terenu. Kako će se Avdija i ključni ljudi u NBA momčadima nositi prema tim usporedbama, utemeljenim ili ne, treba pratiti od sada pa do lipnja 2020. Očekivanja i usporedbe imale su ulogu i u Dončićevu slučaju.

"Luka je sjajan igrač. Zaista mi se sviđa kako igra i što radi. Jedan je od najvećih europskih igrača. Ali znate da je Luka iznimka? Igrati poput odraslog čovjeka s 18 godina? Mogu reći da je to lijepo, ali ja to ne želim. Sviđa mi se moja mladost i to što imam još prostora za napredovanje", rekao je Avdija o slovenskom košarkašu i NBA novaku godine.

Avdija može igrati na bilo kojoj poziciji od 1 do 4. On ima košarkaški pedigre. Ima pobjednički instinkt i zvjezdane kvalitete. Ove sezone naći će se pod enormnim pritiskom jer će kao prvi izraelski kandidat za najvišu poziciju na draftu morati pokušavati izboriti svoje mjestu u velikom klubu. Ipak, ako govorimo o čistom talentu i potencijalu u današnjoj NBA ligi, Avdiji je u razmatranjima mjesto uz Wisemana i Edwardsa. Možda neće biti draftiran tako visoko, bude li ove sezona peta opcija. No s obzirom na to što smo vidjeli od Avdije na juniorskoj razini te imajući na umu koliko su igrači poput njega važni u današnjoj košarci, njegova je NBA budućnost svijetla.

Pročitajte više