Esport

Znate li nekog tko želi postati profesionalni gamer? Ovo savjetuje profesionalac

Foto: Riot Games

BROJNA djeca danas žele postati profesionalni gameri ili streameri kad odrastu, jednako kao što žele postati poznati nogometaši i pjevači. Nove su to karijere koje na prvi pogled izgledaju kao igranje videoigara za velike svote novaca i garantiraju luksuzan život. Evo što bi im savjetovao profesionalac s bogatim iskustvom u esport industriji. 

>Tinejdžeri na videoigre troše više nego ikad

Pitanje "Što biste savjetovali djeci koja žele postati profesionalni gameri kad odrastu?" izvorno je podstavljeno na platformi Quora, namijenjenoj za stjecanje i dijeljenje znanja te poticanje ljudi da uče jedni od drugih. Jedan od odgovora je i onaj Chrisa Hoppera, čelnika esporta u Riot Gamesu za Sjevernu Ameriku, tvrtki koja stoji iza League of Legendsa, najpopularnijeg esporta današnjice i jedne od najpopularnijih PC igara svih vremena. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Rekao bih nešto slično kao: 'Slijedite svoje snove, ali nemojte zatvarati druge mogućnosti zbog toga.' Esport je postao toliko velika industrija da postoji bezbroj načina kako u njemu zarađivati za život, iako niste profesionalni gamer - samo u League of Legendsu trebamo trenere, analitičare, menadžere, PR stručnjake, kreatore sadržaja, odvjetnike, agente, uredsko osoblje. Ta raznolikost u odabiru karijere znači da postoji puno mogućnosti za sve one koji duboko uđu u neki esport s ciljem da postanu profesionalni gameri, ali na kraju možda ne uspiju na najvišoj razini."

Foto: Riot Games

"Imajući to na umu, svakako bih poticao djecu da budu sigurni da i ostale mogućnosti ostave otvorenima - nitko ne bi trebao napuštati srednju školu da bi bio pro gamer, baš kao što ne bi trebali napustiti školu da bi postali profesionalni košarkaši ili nogometaši. Isto tako, potičem djecu da fakultet smatraju pripremom za posao profesionalnog gamera; unatoč brigama da će možda propustiti 'najbolje godine', postoji dovoljno stipendiranih programa za League of Legends da bi to mogao biti dobar poligon za testiranje vještina, kao i prilika za treniranje s profesionalnijim timom od dosadašnjeg."

"Biti profesionalni gamer je karijera bez preduvjeta; ako ste dovoljno talentirani, timovi će vas uvijek željeti. Ključno je zapamtiti da nijedna pro karijera nije doživotna, a pripremanje sebe za uspjeh nakon profesionalne karijere, ma koliko ona trajala, trebao bi biti glavni prioritet."
 

Pročitajte više