Esport

Tinejdžeri na videoigre troše više nego ikad

Tinejdžeri na videoigre troše više nego ikad
Foto: 123rf

PREMA novom polugodišnjem izvještaju "Taking stock with teens" investicijske banke i tvrtke za upravljanje imovinom Piper Jaffray, američki tinejdžeri troše najviše novca u povijesti na videoigre, a na samo dvije stvari spremni su potrošiti više.

>Zbog ovoga igrači misle da je FIFA 19 namještena

Čak 14% svih prihoda američki će tinejdžeri potrošiti za videoigre, mikrotransakcije u njima ili za računala i konzole za igranje. Porast je to za tri posto od prijašnjih 11, koliko je iznosio prosjek prošlih godina. Videoigre su trenutno na trećem mjestu potrošnje tinejdžera, a ispred njih su samo hrana i odjeća. 

Tomu su u velikoj mjeri pridonijele i besplatne igre koje omogućavaju igračima da kroz mikrotransakcije kupe novu odjeću za svoga lika, neki predmet ili drugu pogodnost u igri. Megapopularni Fortnite jedna je od tih igara i s bazom od 250 milijuna igrača sigurno ima velik doprinos u tome. League of Legends, Apex Legends i Dota 2 samo su još neke od najpopularnijih besplatnih igara koje bilježe ogromnu zaradu od mikrotransakcija. Naravno, mikrotransakcije nisu rezervirane samo za besplatne igre, danas ih u svojim igrama nude brojni izdavači.

Screenshot: Fortnite

Videoigre su sve češće usluga, a sve rjeđe proizvod i to odgovara navikama tinejdžera kojima je najveći problem izdvajati, primjerice, velik iznos za nove igre ili konzole. Developeri tako pružaju uslugu, novi sadržaj, misije, ciljeve i nove predmete, koji igru drže svježom i igrači joj se zbog toga vraćaju te kroz mikrotransakcije u njoj troše novac kako bi došli do novog sadržaja.

U istraživanju fokusiranom na navike i trendove među generacijom Z, sudjelovalo je osam tisuća američkih tinejdžera i tinejdžerica prosječne starosti oko 16 godina. Generacija Z, rođena od 1997. do 2012., prva je istinski digitalna generacija, a to potvrđuju i rezultati istraživanja. Videosadržaj dnevno konzumiraju najviše na Netflixu (37%) i YouTubeu (32%), a omiljene društvene mreže su im Snapchat (41%) i Instagram (35%), dok se za Facebook izjasnilo samo šest posto. Još jedna u nizu potvrda kako je Facebook postao društvena mreža za starije ljude koja više ne uspijeva, a sve manje i pokušava privući mlađu publiku.

Njih 83 posto koristi iPhone, a podjednako toliko ih smatra da će im iPhone biti i sljedeći mobitel. Obožavaju i Nike, bilo da se radi o odjeći ili obući. Društveno-političke teme do kojih im je stalo su kontrola granica i klimatske promjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara