HNL

Zoran Mamić sebi dozvoljava ono što drugima nije. Dinamo opet ima priliku biti moćan

87d3f26b-eb6f-4a3a-9108-a659b206c321.jpg

DINAMO je protiv Gorice u 8. kolu HNL-a slavio 3:2 te tako u derbiju preuzeo vodstvo na prvenstvenoj ljestvici.

Momčad Zorana Mamića sada ima 19 bodova, tri više i utakmicu manje od drugoplasirane Gorice, a to joj je prvenstveno omogućio Mario Gavranović koji je zabio hat-trick na Maksimiru. 

Pogotke za Goricu zabili su Ognjen Mudrinski i Jiloan Hamad, ali njihovi golovi nisu bili dovoljni za to da momčad Valdasa Dambrauskasa neporažena ode s Maksimira. 

Dinamo je izgledao kao da može zabiti koliko god golova treba

Zapravo, kako je utakmica izgledala u svakom trenutku osim u prvih 15 minuta drugog dijela, nije postojalo ništa što Gorica može napraviti, taman ni da zabije još dva gola, a što bi joj garantiralo bodove na Maksimiru.

Dinamo je utakmicu započeo u 4-1-4-1 formaciji s mladim Bartolom Franjićem koji je u veznoj liniji činio društvo tek nešto starijima Kristijanu Jakiću i Lovri Majeru i potpuno gospodario terenom.

Prvo poluvrijeme Dinama u ovoj utakmici bilo je najbolje poluvrijeme Dinama još od odlaska Nenada Bjelice s klupe u travnju ove godine.  Puno se lutalo u Dinamu, vidjelo se to i po izboru Igora Jovićevića za trenera prve momčadi, ali i po svemu što se događalo od postavljanja Zorana Mamića na tu funkciju.

Podsjetimo, Mamić je inače nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine i 11 mjeseci zato što je bio dio klana koji je iz Dinama izvukao više od 116 milijuna kuna, a državni proračun oštetio za 12,2 milijuna kuna.

Mamić uči iz grešaka, a to nije česta vrlina trenera Dinama

Ipak, to što ga se tereti za to da se ogriješio o zakon, ne mijenja činjenicu da izvanredno razumije trenerski posao. Osim toga što razumije posao, Mamić ima i jednu vrlinu koju brojni raniji treneri Dinama nisu imali, a to je činjenica da uči iz svojih grešaka.

Naravno, treba istaknuti i da je on jedini trener Dinama koji je sam sebi nadređeni pa u tom smislu ima više mira nego su treneri koji su ranije vodili Dinamo imali. 

Tako je Mamić kroz sve dosadašnje utakmice ove sezone uspio pohvatati konce i pronaći način da ponovno optimizira momčad koja mu je ostala nakon što je Bjelica napustio klub, a koju je dodatno pojačao igračima po svom izboru.

Vratio je Gavranovića i pogodio

Da je kadrovirao kako mu se htjelo, Mamić je potvrdio i na nedavnoj izvanrednoj presici Dinama na kojoj su on i Krešimir Antolić, član Uprave kojeg je u klub kao asistenta doveo Zdravko Mamić.

Na tom obraćanju, Mamić je govorio o igraču koji se pokazao kao najveće pojačanje Dinama u ljetnom prijelaznom roku, a riječ je o Mariju Gavranoviću kojeg je Mamić vratio u klub nakon što ga je Švicarac nakratko napustio zbog isteka ugovora.

"Gavranović nije bio sretan sa statusom pod prošlim trenerom i onda to nije izgledalo kako treba. No razgovarao sam s njim prije dogovorenog razlaza, ali on je tražio samo od mene da završi karijeru u Dinamu. To me iznenadilo jer mi je pokazao koliko on voli klub i Dinamov dres. Kada sam postao trener i malo pohvatao igrače, u dogovoru s klubom smo ga pokušali vratiti, on je to jedva dočekao, pokazalo se kao jako dobar potez, čovjek ne staje zabijati", rekao je Mamić na presici.

Jedini čovjek kojeg bi povratak Gavranovića u Dinamu i u dobru formu trebao brinuti je Bruno Petković jer je potpuno jasno kako on u ovom trenutku nije prvi napadač Dinama. 

Priznao pogrešku

To se najbolje vidjelo u utakmici s Goricom u kojoj je Dinamo na poluvremenu imao 2:0 upravo zahvaljujući Gavranoviću i izgledao kao ekipa koja u drugom dijelu može zabiti još pet pogodaka jer je potpuno neutralizirao Goricu. Dinamova dominacija nije se nastavila na početku drugog dijela, a za to je kriv Zoran Mamić koji je nakon utakmice priznao da je pogriješio.

"Čestitke momčadi. Žao mi je što nismo potvrdili rezultat iz prvog poluvremena. Nesretno smo primili prvi gol. Moram priznati da sam sad nakon utakmice malo pametniji jer promjena sustava koju sam napravio nije ono što momčad prihvaća iako ona nije utjecala na primanje prvog gola. Nažalost, nemam ni puno vremena za trening obzirom da je momčad bila na raznim dijelovima svijeta tijekom reprezentativnih akcija. Nismo imali nijedan zajednički trening. Na sreću, do utakmice s Feyenoordom je pet dana. Ipak ćemo naći način da odradimo dva zajednička treninga s obzirom da je sutra već regeneracija", kazao je Mamić nakon utakmice te se tako pokajao za to što je u 46' minuti iz igre izvadio Lirima Kastratija, a uveo Joška Gvardiola te promijenio u sustav s tri igrača u zadnjoj liniji.

Međutim, ono što je bilo ključno u ovom susretu je bio potez Zorana Mamića iz 63. minute. Mamić je priznao pogrešku pa je uveo Luku Ivanušeca u igru umjesto Marina Leovca i ponovno vratio Dinamo u formaciju s četiri igrača u obrani. Za to je nagrađen u 67. minuti. 

Gvardiol je proigrao Oršića loptom iza leđa obrane Gorice, a krilni napadač Dinama ubacio je loptu na pet metara od gola Kahline gdje je bio Mario Gavranović koji je zabio svoj treći gol na utakmici te tako riješio utakmicu. Do kraja nije bilo ozbiljnije prilike, ali da je Dinamu trebala, bez problema bi ju stvorio jer je gospodario svakim centimetrom terena.

Theophile-Catherine nije na razini za Dinamo

Dinamo je u prvih 10 minuta drugog dijela primio dva gola, od kojih je prvi posljedica nove neopreznosti Kevina Theophilea-Catherinea. Stoper Dinama ušao je u putanju Dominika Livakovića dok je vratar Dinama išao na loptu koja mu po logici događanja u kaznenom prostoru i pripada.

Sapleli su se i poklonili loptu Ognjenu Mudrinskom koji takve prilike ne propušta iskoristiti. Theophile-Catherine je tako još jednom dokazao kako od ispadanja protiv Šahtara u Ligi prvaka nije isti igrač te je, baš kao i Dilaver koji je ranije prodan, trenutno jedna od najslabijih karika u obrani Dinama.

Naravno, znaju to i u Dinamu, nije slučajno da je Dinamo cijeli prijelazni rok radio na tome da pronađe stopera kojeg bi upario s Rasmusom Lauritsenom kad Gvardiol očekivano napusti klub na zimu. 

Dinamo ponovno izgledao kao stroj

Dinamo koji smo gledali protiv Gorice, osim onih 15 minuta u kojima je Mamić započeo i završio svoj eksperiment, ni po čemu ne zaostaje za onim Dinamom koji je tukao Atalantu u Zagrebu i zamalo prošao skupinu Lige prvaka.

Pitanje je samo ima li Mamić dovoljno mudrosti i znanja da to napravi standardnom razinom igre za ovu momčad kao što je to uspio Nenad Bjelica. 

Na to pitanje odgovor mogu dati samo europski protivnici koji Dinamo čekaju već od polovice sljedećeg tjedna. Mamić će imati prilike demonstrirati ono što je naučio protiv Gorice i ako tako napravi, mogao bi osigurati Dinamu još jednu sjajnu europsku sezonu. 

 

 

 

 

Pročitajte više