Zvijezde "hrvatskog Ajaxa" su nesavladivi Kelava, odlični Badelj i nekad veliki talent Rukavina

NIZOZEMSKI mediji sa zanimanjem čekaju sutrašnju utakmicu Dinama i Ajaxa na Maksimiru. U trećem kolu Lige prvaka obje momčadi traže prve pogotke u skupini, a njihove dvije međusobne utakmice vjerojatno će odlučiti o putniku u Europa ligu.

> Kruno kao igrač uspješniji od De Boera u međusobnim ogledima: Ajax već šest utakmica bez pobjede

> Kelava: Ajax se u Maksimir ne dolazi braniti nego igrati svoj ofenzivan nogomet

> Video - De Boer: Dinamo je mogao pobijediti Real, neće nam biti lako

> Dinamo i Ajax traže prve pogotke u Ligi prvaka: Jurčić je već dva puta slavio protiv De Boera

> Ajax do siječnja ostao bez udarnog napadača Sigthorssona!

Nizozemci predstavljaju Dinamo kao klub "kojeg je 1945. osnovala komunistička vlast nakon ukidanja drugih zagrebačkih klubova".

"Dinamo Zagreb - hrvatski Ajax", zanimljiva je usporedba koju koriste tamošnji mediji opisujući hrvatskog prvaka kao klub s nogometnom filozofijom sličnom amsterdamskom velikanu. Zvijezdama modre momčadi smatraju Ivana Kelavu, Luisa Ibaneza, Milana Badelja i Antu Rukavinu.

"Vratar Kelava proizvod je Dinamove nogometne škole. Debitirao je 2006. godine, a upisao je i nekoliko nastupa za razne kategorije nacionalne vrste. S dva metra visine na golu je teško savladiv".

"Argentinac Ibanez na lijevom beku u klubu je od 2008., a od tada je skupio sedam golova u 71 utakmici za Dinamo. Prije toga, igrao je za Boca Juniorse, a ima i dvojno državljanstvo te je izrazio želju igranja za Hrvatsku".

"Badelj vodi igru u sredini terena. Ugovor je potpisao već sa 17 godina, ali je neko vrijeme proveo na posudbi u Lokomotivi gdje je zabio sedam golova u 28 utakmica. Za Dinamo je u 91 utakmici zabio 22 puta, a tri puta je nastupio za Hrvatsku zabivši jedan gol. Vrlo kvalitetan igrač", napominju Nizozemci.

"Rukavina je stigao iz Panathinaikosa gdje je zabio sedam golova u 25 utakmica. Kao mlađi igrač smatran je velikim talentom zbog čega je 2006. i proglašen talentom godine. Lyon je za njega Šibeniku nudio 12 milijuna eura, ali prešao je u Hajduk, pa godinu kasnije u Panathinaikos gdje se nikada nije uspio dokazati. Prošle je godine za samo 700.000 eura došao u Dinamo u čijem se napadu izmjenjuje s Beqirajem".

"Dinamo u Hrvatskoj igra napadački nogomet, ali u Europi je potpuno druga slika. Protiv Reala i Lyona igrali su 4-5-1 prijeteći iz kontranapada. Realizacija im nije problem pored Beqiraja i Rukavine, veznu liniju drže Badelj i Kovačić, a obranu Šimunić. Ajax treba biti oprezan", zaključuju Nizozemci uz predviđanje Dinamovog sastava za utorak.

Kelava - Leko, Vida, Tonel, Ibanez - Calello, Pokrivač, Badelj, Sammir, Kovačić - Beqiraj

Pročitajte više