11. prosinca - Svjetski dan planina

U SVIJET i u Hrvatskoj danas se obilježava Svjetski dan planina, 11. prosinca.

Taj dan se obilježava od ove godine prema odluci Glavne skupštine UN-a, a zahvaljujući prije svega uspjehu koji je izazvalo prošlogodišnje obilježavanje Međunarodne godine planina.

U skladu s tom odlukom UN-a u 78 država osnovana su povjerenstva koja se intenzivnije bave zaštitom osjetljivih planinskih ekosustava i unapređenjem života ljudi u planinskim zajednicama, među njima i u Hrvatskoj.

U povodu Svjetskog dana planina i u Hrvatskoj je organizirano niz aktivnosti, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Primjerice, osnovan je Odbor za promidžbu i afirmaciju Dinare, organiziran je okrugli stol i radionica "Planine-stanje-perspektiva", emitiran je serijal od 10 radijskih emisija "Dobro je" iz 10 zaštićenih planinskih područja, a HT je izdao telefonske kartice s motivima zaštićenih planinskih područja.

Izrađen je i originalan suvenir - planinarski štap, tiskani su promidžbeni materijali (za zaštitu planina), te organizirana izložba "Planina okom djeteta" u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici i izložba slika u HŽ-u "Planine Hrvatske".

Raspisani su također natječaji za najbolji učenički likovni i literarni rad kao i natječaj za najbolju fotografiju s motivom planina, a pet škola iz manjih mjesta u planinskom područjima dobila su računala.

Najljepšu hrvatsku planinu, hrvatski gorski biser, Velebit, parkom prirode proglasio je Sabor Republike Hrvatske godine 1971., a u njegovu su sklopu primjerice Cerovačke pećine, rijeka Zrmanja te mnogi još netaknuti dijelovi i velebitska prašuma. Velebit je godine 1978. poveljom UNESCO-a proglašen svjetskim rezervatom biosfere.

Najviši hrvatski planinski vrh je Dinara sa 1.830 metara.



Pročitajte više